PD forteaza spargerea Coalitiei [1]

Tema alegerilor anticipate urmeaza sa intre saptamina viitoare pe agenda discutiilor liderilor coalitiei cu Traian Basescu. Decizia a reiesit in urma reuniunii de ieri a liderilor coalitiei. Propunerea a apartinut UDMR, dar ea vine pe fondul reactiilor dure exprimate de unii liberali la adresa presedintelui.

Strategia lui Basescu de a forta alegeri anticipate pare sa capete contur, PD, partidul aflat in continuare sub influenta presedintelui, dind ieri semnalul ca acest lucru a devenit ireversibil.
Razboiul nervilor

In vreme ce PNL, PUR si UDMR declara pe la colturi ca nu doresc anticipate, dar nu isi asuma un “nu” categoric in public, vicepremierul Adriean Videanu a aruncat manusa catre PUR, considerat factorul numarul 1 de instabilitate. „PUR trebuie sa-si clarifice pozitia prin actiuni politice, nu prin declaratii publice. In prezent, exista o discrepanta mare intre actiunile politice si declaratiile publice ale colegilor de coalitie“, a precizat Videanu, referindu-se la faptul ca in multe judete organizatiile PUR continua sa colaboreze cu PSD si chiar faciliteaza promovarea unor oameni care au apartinut PSD la conducerea institutiilor descentralizate. Incercind sa contracareze, PUR a reclamat faptul ca partenerii de guvernare refuza sa le numeasca reprezentantii in structurile deconcentrate. Replica a venit imediat, impingind PUR in directia de care se fereste cel mai mult, liberalii si democratii cerindu-le inca o data sa refaca majoritatile la nivel local si judetean alaturi de reprezentantii Aliantei, acolo unde este posibil.
Tariceanu, prins la mijloc

Prins la mijloc, premierul Tariceanu nu a venit ieri la reuniunea liderilor coalitiei, dupa ce o parte din liderii liberali il mandatasera sa initieze o discutie intre liderii coalitiei pe ideea ca declaratiile transante ale presedintelui Basescu despre necesitatea alegerilor anticipate slabesc pozitia PNL in guvernare. La sedinta de miercuri seara a Comitetului Executiv (CEx) al PNL, mai multi lideri, printre care Ludovic Orban, Mircea Ionescu-Quintus, Norica Nicolai s.a., si-au aratat nemultumirea fata de declaratiile lui Basescu privind anticipatele si eventuala propulsare a lui Stolojan in functia de premier. Cei nemultumiti au precizat ca la ora actuala nu sint necesare anticipatele si ca afirmatiile lui Basescu reprezinta de fapt un atac la adresa PNL. Tariceanu incearca sa cistige timp, de vreme ce anterior, in sedinta cu scintei a conducerii PNL, ii avertizase pe colegi ca nu trebuie sa alimenteze un conflict intre PNL si PD pe marginea declaratiilor presedintelui. Ulterior, premierul a declarat ca “presedintele are dreptul sa spuna ce crede, iar eu spun, de asemenea, ce cred”.

Tariceanu a mai declarat ca, in situatia in care alegerile anticipate vor deveni inevitabile, el va demisiona din functia de premier, pentru a se putea ajunge la organizarea unui nou scrutin parlamentar. PNL iesise saptamina trecuta cu o declaratie publica in care a spus un “da”, de principiu si in anumite conditii, alegerilor anticipate.
PUR se pleaca in fata Aliantei

Umanistul Codrut Seres considera ca PUR este credincios Aliantei D.A. “A inceput o serie de reconsiderari in consiliile judetene, prin care PUR, acolo unde exista posibilitatea formarii unei majoritati, va face politica Aliantei.

In Alba si in Suceava am pierdut doua functii de vicepresedinte, desi filialele noastre au inregistrat rezultate foarte bune. Desigur, vor exista probleme in unele judete unde nu se poate face o regindire a configuratiei majoritatii pentru ca PUR-ul nu are reprezentanti in acele consilii judetene”, a declarat Codrut Seres. (C.M.)
Publicat de : Mihaela Ganet, Lucia
Data publicării: 10 Mar 2005 - 09:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2012&titlu=PD_forteaza_spargerea_Coalitiei