Traian Basescu: "Eu il am in vedere pe Stolojan cand vorbesc de anticipate" [1]

Pentru presedintele Traian Basescu, vectorul de imagine al Aliantei PNL-PD, in eventualitatea unor alegeri anticipate, nu ar fi premierul Calin Popescu-Tariceanu, ci fostul lider liberal si candidat la presedintie, Theodor Stolojan.

"Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un portdrapel, are un excelent portdrapel. Este un element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anitcipate, nu vorbesc in orice conditii - Alianta are in momentul de fata un asset (bun in proprietate, in engleza - n. red.) excelent...", a spus, luni seara, la TVR, seful statului. Retras in mod spectaculos din cursa pentru Cotroceni din motive de sanatate, inlocuit de Traian Basescu, dupa victoria acestuia in alegeri, Theodor Stolojan a devenit consilier prezidential pe probleme economico-sociale.
Liberalii nu sunt dispusi sa-i ia lui Tariceanu stindardul
"PNL ar pierde imens daca portdrapelul Aliantei nu ar fi presedintele partidului, Calin Popescu-Tariceanu", ne-a declarat, ieri, vicele liberal Puiu Hasotti. El a calificat drept "o speculatie" eventuala inlocuire, la sefia Guvernului, a lui Tariceanu cu Stolojan. "In politica, orice e posibil, si cu atat mai mult in politica damboviteana. Sigur, domnul Stolojan este o personalitate politica ce se poate implica oricand in campania electorala", a adaugat Hasotti. El nu da sanse prea mari nici anticipatelor: "In Romania, cand discuti prea mult despre un lucru, e semn ca el nu se va face". Hasotti a fost printre putinii lideri ai PNL care au vrut sa comenteze declaratiile lui Basescu, semn al derutei din partid. In ceea ce-l priveste pe purtatorul de cuvant liberal, Eugen Nicolaescu, acesta s-a spalat repede pe maini, invocand faptul ca nu mai da nici o declaratie ziarului Adevarul, pe motiv ca, intr-un editorial, s-a scris despre el ca spune ineptii.
Pentru PD,
"Resursa" si "portdrapelul" Aliantei
"Ceea ce spune dl. Basescu este perfect adevarat: dl. Stolojan a fost, este si va ramane o resursa politica foarte importanta a Aliantei", a declarat Emil Boc, liderul PD. El a amintit ca "Stolojan a avut merite in formarea Aliantei PNL-PD". Vicepresedintele PD pe probleme politice, Liviu Negoita, a declarat si el ca este suta la suta de acord cu afirmatiile sefului statului care a sustinut ca fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, ar putea deveni portdrapelul Aliantei D.A. in cazul declansarii alegerilor anticipate. "Dl. Stolojan a fost, este si va ramane un portdrapel al Aliantei. Faptul ca, pentru o scurta perioada de timp, s-a retras din viata publica nu inseamna ca nu a ramas promotorul ideilor ei", a declarat Negoita. Pe de alta parte, vicepresedintele PD a afirmat ca nu crede intr-o fuziune a PNL si PD sub conducerea lui Stolojan. "Cele doua partide sunt bine structurate pe ideologiile pe care le au - social-democrata si liberala. Putem pune in aplicare si in aceste conditii un program coerent de guvernare, iar eu sunt convins ca cele doua formatiuni isi vor pastra ideologiile", a mai afirmat Liviu Negoita.
Presedintele Basescu isi regleaza tirul asupra Palatului Victoria
Luna de miere a presedintelui cu Executivul s-a incheiat. Anuntul a fost facut, luni seara, de Traian Basescu insusi, la o emisiune a postului public de televiziune. "Am insatisfactiile mele si nu am nici o retinere sa le fac publice. De exemplu, ne-am angajat, in campania electorala, la reducerea fiscalitatii, dar, in acelasi timp, am spus ca vom introduce o legislatie care face din evaziunea fiscala un act criminal: nici pana acum proiectul legii nu este pe masa Guvernului, ca sa plece spre Parlament. Ne-am angajat ca vom scoate din toate legile fiscale acele articole care stabilesc exceptii de la plata datoriilor catre stat, daca le aproba Guvernul sau Ministerul de Finante. Pana acum, trebuia sa fie emisa o ordonanta de urgenta sau un proiect de lege in acest sens... Sunt lucruri simple, care trebuiau facute pana la aceasta ora", s-a exprimat seful statului, cu privire la activitatea curenta a Cabinetului Tariceanu. Tonului apasat-critic al afirmatiilor sale, Traian Basescu i-a adaugat o declaratie-avertizare, pe care a facut-o si cu alte prilejuri: "Marea mea batalie nu mai este, acum, cu clientela politica a PSD, care a fost decuplata de la resursele bugetare, marea mea grija este, acum, sa nu apara o noua clientela", a spus presedintele, precizand, totusi, ca sustine total linia politica a ministrului Finantelor, Ionut Popescu, intransigenta fata de marii datornici la buget. Cat despre definirea "proastei guvernari" ca amenintare la securitatea nationala (definita de unii analisti ca o stratagema a lui Basescu de a-si crea un instrument prin care sa-si creasca influenta asupra Executivului), seful statului a dat asigurari ca aceasta "nu are nicidecum ca tinta demiterea Guvernului, fiindca presedintele nu poate demite Guvernul, numai Parlamentul poate sa o faca". Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a raspuns, ieri, criticilor lansate de presedintele Traian Basescu, aratand ca termenul-limita pentru elaborarea legislatiei privind evaziunea fiscala este 31 martie, data pana la care vor fi operate modificarile necesare. De asemenea, Tariceanu sustine ca derogarile fiscale permise de lege sunt exceptii care nu au fost aplicate de actualul ministru al Finantelor. Premierul a adaugat ca sprijina politica promovata de ministrul Ionut Popescu de a nu acorda facilitati de plata sau derogari. "Activitatea Ministerului Finantelor nu da de inteles ca s-ar aplica unele derogari", a spus in replica primul-ministru.
Publicat de : Alin BOGDAN, L.R. ,
Data publicării: 09 Mar 2005 - 07:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1960&titlu=Traian_Basescu____Eu_il_am_in_vedere_pe_Stolojan_cand_vorbesc_de_anticipate__