Revolutionarul Iliescu este nul [1]

Decretul nr. 1168 din 15 decembrie 2004, prin care seful statului a dat titluri de revolutionar la 1266 de persoane (printre care si lui), nu a fost contrasemnat de premier * In scandalul Cozma, Nastase s-a aparat sustinand ca a fost obligat sa contrasemneze pentru ca decretul sa apara in Monitorul Oficial * Revolutionarii cer presedintelui Traian Basescu sa anuleze decretul necontrasemnat

Asociatia revolutionara "Radio Libertatea 22" a solicitat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa revoce decretul prezidential nr. 1168 din 15 decembrie 2004 (publicat in Monitorul Oficial nr. 7 din 4.01.2005) privind atribuirea titlurilor de revolutionar la un numar de 1266 de persoane, printre care si Ion Iliescu (care nu s-a jenat sa-si acorde lui insusi un atare titlu aducator de considerabile avantaje materiale). Decretul 1168 se refera la aceleasi 1266 de persoane care au fost medaliate de Ion Iliescu printr-un alt decret, consecutiv, dat tot in data de 15 decembrie 2004, care poarta numarul 1169. Despre decretul 1169, ZIUA a dezvaluit faptul ca Iliescu a acordat medalii unor persoane de care nu a auzit nimeni la revolutie, in frunte cu seful SPP, generalul Gabriel Naghi.


Semnatura lipsa
Daca decretul privind acordarea de medalii celor 1266 de persoane a fost contrasemnat, conform legii, de premierul de atunci Adrian Nastase, decretul pentru atribuirea titlurilor de revolutionar nu a mai fost contrasemnat de catre premier, fiind prin urmare nul de drept.

Organizatia "Radio Libertatea 22", condusa de Ion Ciochina, a cerut Presedintiei Romaniei, potrivit articolului 100 din Constitutie, care prevede ca decretele se semneaza de presedinte si se contrasemneaza de catre primul ministru, sa revoce decretul 1168 din 15 decembrie 2004 pentru vadita nerespectare a legii.

Potrivit Agentiei Mediafax, secretarul de stat Adrian Sanda, de la Secretariatul pentru Problemele Revolutionarilor (numit de Nastase in ultimile sale zile ale mandatului) ar fi recunoscut faptul ca decretul nu a fost contrasemnat de Adrian Nastase si ca atare e posibil ca actul sa poata fi anulat, scop in care se va consulta in prealabil cu judecatorii Curtii Constitutionale.

Ceea ce surprinde in acest caz, dincolo de faptul ca Iliescu si-a dat singur titlul de revolutionar si i-a facut si pe alti neaveniti revolutionari este faptul ca decretul 1168 din 15 decembrie 2004 (privind acordarea titlurilor) nu a fost contrasemnat, in timp ce decretul 1169 din 15 decembrie 2004 (privind acordarea medaliilor acelorasi 1266 de persoane) a fost contrasemnat de Adrian Nastase.


Nastase zicea ca un decret necontrasemnat nu putea fi publicat
Se ridica intrebarea cum a fost posibil ca Monitorul Oficial sa admita spre publicare decretul necontrasemnat, contrar prevederilor Constitutiei? Si daca nu cumva aceasta anomalie intre doua decrete consecutive nu este o capcana intinsa de Adrian Nastase lui Ion Iliescu, pentru a-l pune pe acesta in situatia de a-i fi recompensat pe acei putini revolutionari care l-au aparat de acuzatiile de autor al loviturii de stat, printr-un decret lovit de nulitate!?

Nu mai departe de scandalul gratierii lui Miron Cozma si a altor infractori de catre Ion Iliescu, pe finalul mandatului sau, Adrian Nastase s-a aparat in public prin faptul ca el nu a fost de acord cu gratierile, dar ca a trebuit sa semneze decretul prezidential tocmai pentru ca acesta sa poata fi publicat in Monitorul Oficial. Iata cum, decretul 1168 din 15 decembrie 2004 demonstreaza ca se pot publica la Monitor legi si decrete fara ca ele sa fie contrasemnate potrivit legii.


Razvan SAVALIUC
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 13 Ian 2005 - 11:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=189&titlu=Revolutionarul_Iliescu_este_nul