Severin, la gatul lui Basescu [1]

Institutul "Ovidiu Sincai" - organizatie condusa de lideri ai PSD - apreciaza, intr-un raport de analiza politica difuzat ieri, ca din "manifestarile de putere" ale noului presedinte, Traian Basescu, se desprinde pericolul unui "derapaj autoritarist" in Romania.

In opinia autorilor analizei, prin "dorinta lui Traian Basescu de a fi simultan si presedinte si premier si sef de partid" se inlatura sensul revolutiei din 1989, care a insemnat schimbarea dictaturii cu democratia. "Ceea ce ne temem ca se va intampla este reluarea drumului in sens invers: de la democratie la autoritarism", sustine directorul Institutului, Adrian Severin, autor al raportului. Documentul prezentat ieri de Severin, impreuna cu Anne Juganaru si Florin Abraham, contine o analiza a alegerilor parlamentare si prezidentiale din Romania si consideratii privind perioada post-electorala. Severin a subliniat ca raportul, intitulat "Victoria democratiei sau a neo-cezarismului?", nu este punctul de vedere al PSD. De mentionat, insa, este ca Institutul "Ovidiu Sincai" are in frunte un Consiliu director prezidat de Adrian Nastase.


Pericolul derapajului
Severin sustine ca principalul pericol al "procesului revolutionar" demarat de Basescu este "derapajul catre cezarism", un mod de conducere autoritar-unipersonal, in care institutiile legale - Guvern, partide, Parlament - sunt golite treptat de putere, autoritatea politica fiind subordonata autoritatii politice personale. Iar una din caracteristicile cezarismului este guvernarea prin apelul la "popor" si nu la institutii, acestea fiind considerate mai putin legitime decat vointa "cezarului", a explicat Severin. Potrivit studiului, "modul in care Traian Basescu a reusit sa castige alegerile prezidentiale, invocand o frauda nedovedita, din felul in care s-a reusit agregarea unei majoritati parlamentare, prin santajul cu alegerile anticipate si dupa cum apar manifestarile de putere ale presedintelui Romaniei, reiese ca anul electoral 2004 a determinat victoria neo-cezarismului care a utilizat retorica democratica". Severin a apreciat ca nominalizarea Cristinei Parvulescu pentru functia de ministru al Integrarii Europene nu a fost intamplatoare, Traian Basescu vrand sa demonstreze ca un ministru nu este important, ci important este ce stie presedintele. Un alt argument adus de Severin este discursul presedintelui Basescu de la Ministerul Administratiei si Internelor, care, in opinia sa, a fost un "excelent discurs de ministru de Interne, dar nu de presedinte". "Presedintele prezideaza, nu guverneaza. El trebuie sa fie un mediator, un arbitru, nu un judecator. Insa Traian Basescu transmite alt mesaj. El nu se simte constrans nici de constitutii, nici de institutii", a adaugat Severin. In opinia acestuia, este posibil ca, peste putin timp, Basescu sa spuna ca Guvernul este slab, iar prerogativele presedintelui sunt prea mici si sa actioneze in consecinta. "Va exista o preocupare la nivelul Uniunii Europene si NATO daca aceasta tendinta spre neo-cezarism se va dezvolta", a apreciat Severin. Raportul recomanda partidelor de opozitie, de guvernamant, mass-media si organizatiilor societatii civile sa se mobilizeze pentru stavilirea tendintelor manifestate de Basescu. Sustinatorii conferintei au tinut sa ofere un amanunt, legat tot de noul presedinte, anume ca acesta s-ar fi instalat la Palatul Cotroceni in fostul birou al lui Nicolae Ceausescu si nu a folosit in continuare biroul lui Ion Iliescu si Emil Constantinescu. "Acest aspect merita o analiza. Cred ca Traian Basescu a vrut sa dea un mesaj cu acest lucru", a spus Severin.


Anticipate in caz de criza majora
Pe langa consideratiile legate de Traian Basescu si analiza alegerilor, raportul cuprinde prognoze pentru 2005 si recomandari oferite partidelor politice, inclusiv PSD. Se considera, astfel, ca PSD trebuie sa-si accelereze transformarea interna prin reconstruirea organizatorica, continuarea procesului de intinerire si propulsarea unei granituri de lideri politici capabili sa faca fata competitiei politice. La "prognoze" se arata ca alegerile anticipate ar putea avea loc doar in cazul unei crize politice majore, ca este previzibil ca vor avea loc modificari in echipa guvernamentala, in sensul intaririi puterii presedintelui Traian Basescu asupra Cabinetului si ca este de presupus ca toate cele patru formatiuni din Guvern vor dori sa-si pastreze portofoliile. Raportul mai sustine ca sansele pentre realizarea fuziunii dintre PNL si PD sunt foarte mari.


Ovidiu BANCHES
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 13 Ian 2005 - 11:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=184&titlu=Severin__la_gatul_lui_Basescu