Ministrul culturii a intrat in piine [1]

Ieri, la sediul Ministerului Culturii a avut loc o conferinta de presa in cadrul careia noul ministru Mona Musca a prezentat echipa de consilieri si principalele intentii ale institutiei pentru urmatoarea perioada.

Una dintre primele probleme ridicate de Mona Musca a fost legata chiar de sediul ministerului, sustinind ca o treime din cladire apartine de drept Muzeului Satului si a fost trecuta abuziv in posesia Administratiei Publice. O alta chestiune pusa in discutie a fost lipsa de functionalitate a cladirii: “Avem o cladire foarte frumoasa, cu niste dotari exceptionale, mai ales la cabinetul ministrului, dar in acelasi timp exista oameni care lucreaza in birouri fara lumina naturala sau fara aerisire”. Ministrul culturii a mai anuntat ca se afla in pregatire un proiect de reorganizare a MCC si a declarat ca se lucreaza la mai multe proiecte de modificare a unor legi care privesc activitatea institutiei, nominalizind in mod special Legea cinematografiei. Pentru ca una dintre problemele cele mai mari ale vechiului regim de la MCC a fost acordarea de subventii pentru proiecte culturale, existind mai multe cazuri in care sume de bani au fost alocate prin modalitati care au ridicat semne de intrebare, Mona Musca a anuntat ca, de acum inainte, din comisiile de acordare a subventiilor nu vor mai face parte angajati ai ministerului, ci vor fi compuse din specialisti in managementul zonelor culturale respective. S-a pus accentul si pe transparenta actiunilor institutiei, consilierul Ioana Manolescu fiind responsabil cu acest domeniu. E a anuntat ca pe noul site al ministerului, care este inca in lucru, se vor gasi toate informatiile privind activitatea interna, inclusiv fondurile gestionate, hotaririle interne etc.
Tot in ceea ce priveste capitolul transparenta, ministrul Mona Musca a declarat ca orice decizie majora a ministerului va fi supusa analizei opiniei publice prin dezbateri. In cazul postului de director al Teatrului National, a fost facut public programul concursului pentru ocuparea acestuia.
Comisia responsabila cu evaluarea candidatilor va fi alcatuita dintr-un reprezentant al Institutului de Teatru specializat in management, doi reprezentanti ai societatii civile, dintre care unul din partea unui ONG cu activitate in cultura, precum si din specialisti in management cultural.
Vlad Iorga
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 13 Ian 2005 - 11:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=181&titlu=Ministrul_culturii_a_intrat_in_piine