"Sa dam si un primar!" [1]

Dupa ce functia de primar al Capitalei a devenit vacanta, prin plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni, liberalii din Bucuresti au organizat ieri, in interiorul partidului, alegeri pentru desemnarea propriului candidat la aceasta functie.

Ludovic Orban, in prezent viceprimar al Capitalei din partea PNL, a fost ales aproape in unanimitate de liberalii din organizatia de Bucuresti pentru a-i reprezenta la alegerile locale.

Ludovic Orban, care a mai cochetat cu ideea de candida la Primaria Capitalei din partea PNL si la alegerile din 2004, a devenit ieri oficial candidatul propus de liberali pentru administratia Bucurestiului. Intr-o festivitate in toata regula, la Teatrul National, Ludovic Orban a strins cea mai mare parte din conducerea partidului pentru a-l legitima drept candidat. De la Calin Popescu-Tariceanu pina la Viorel Catarama, toti cei care au luat cuvintul au sustinut ca, dupa ce PNL a dat un premier al tarii, partidul trebuie sa aiba ambitia sa ofere si un primar al Capitalei. Probabil ca acesta a fost si motivul pentru care PNL s-a grabit sa organizeze o festivitate de desemnare a candidatului inainte de a se mai consulta cu PD.

Festivitate tulburata

Dincolo de motivul central al reuniunii, lideri importanti ai partidului au profitat de moment si s-au afisat la prima adunare de proportii a PNL dupa alegeri, care preceda alegerea presedintelui liberal la Congresul din februarie. Surpriza adunarii a fost participarea lui Valeriu Stoica, retras de aproape doi ani din prima linie a partidului si care acum citeva zile a anuntat ca e posibil sa candideze la conducerea PNL. Mai mult, el a cerut sa vina la microfonul adunarii, moment din care tema reuniunii s-a centrat pe problema fuziunii PNL-PD si alegerile pentru desemnarea succesorului lui Theodor Stolojan la sefia PNL. Voalat, Stoica a tinut sa-si sustina proiectul de fuziune cu PD relansat in urma cu citeva zile si pe baza caruia e posibil sa-si sustina candidatura. “E greu sa vezi din capul locului daca ideiile sint bune. In preajma Congresului nu m-as teme de dezbateri. Intr-un astfel de moment se vor dezbate proiecte si ma bucur ca azi cei mai multi dintre liderii PNL impartasesc ideea fuziunii”, a tinut Stoica sa declare. El primise deja un raspuns din partea liderului interimar al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, singurul candidat anuntat pentru Congresul din 4-6 februarie. Tariceanu, primul membru liberal din conducere care a luat cuvintul ieri, apucase sa spuna ca “dezbaterea privind apartenenta formatiunii liberale la una sau alta dintre familiile politice europene dupa fuziunea cu PD sint putin utile in prezent”, facind astfel trimitere la propunerea lui Stoica, potrivit careia noua formatiune rezultata din fuziunea PNL cu PD sa-si schimbe total orientarea politica si sa adere la Partidul Popular European. “In opinia mea, astfel de dezbateri introduc o tema neesentiala in acest moment. Acum este important ca PNL sa performeze in structurile administrative si politice pentru a obtine o guvernare de calitate, asa incit sa se vada ca avem oameni profesionisti”, a afirmat Tariceanu. Pentru ca cei doi se declarasera deja pe pozitii divergente fata de tema fuziunii si se vedeau deja contracandidati la congres, celorlalti membri care au venit la microfon le revenea sarcina sa se plaseze intr-una dintre tabere. Practic, toti cei care au fost vehiculati ca posibili candidati la sefia PNL au tinut sa ia cuvintul. Mona Musca a militat si ea pentru asigurarea unei dezbateri in partid pe tema fuziunii cu PD.

Antonescu il ataca pe Tariceanu

Un alt vorbitor, Crin Antonescu, candidat in 2001 pentru presedintia PNL, a tinut sa atace echipa lui Calin Popescu-Tariceanu, despre care auzise ca se pregateste sa impuna la Congres o lista de persoane pentru ocuparea functiilor din biroul executiv al PNL. “Nu sint de acord cu acest sistem. Nu pot sa accept faptul ca PNL are un astfel de sistem. In paranteza fie spus, si Vadim Tudor isi pune oamenii sai in conducerea partidului, dar nu pe lista. Nu am avut retineri sa o spun nici in 2002 (n.r. - la desemnarea sa ca presedinte al PNL, Theodor Stolojan a tinut sa-si alcatuiasca singur Biroul Executiv, format din vicepresedinti) si nu am retineri sa i-o spun lui Calin Popescu-Tarciceanu”, a avertizat Crin Antonescu. Practic, Valeriu Stoica, Mona Musca, Crin Antonescu si Calin Popescu-Tariceanu nu au facut altceva, ieri, decit sa se antreneze pentru Congresul din februarie, cind va fi ales presedintele PNL. Exceptind-o pe Mona Musca, ceilalti trei liberali s-au mai aflat intr-o confruntare directa pentru sefia partidului in 2001, cind a devenit presedinte Valeriu Stoica.

Adriean Videanu, solutie a PD

Presedintele executiv al PD, Emil Boc a precizat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent, ca PD isi va desemna candidatul la Primaria Capitalei “in citeva zile”, discutiile cu privire la persoana care se va confrunta cu liberalul Ludovic Orban in interiorul Aliantei nefiind definitivate. “Este exclus ca PD sa nu nominalizeze un candidat la Primaria Bucurestiului”, a declarat vicepresedintele PD Radu Berceanu. Surse din conducerea democrata au confirmat faptul ca un posibil candidat pentru primarie este vicepremierul Adriean Videanu, sustinind ca s-a renuntat la varianta Cozmin Gusa, care se vehiculase pina in urma cu doua saptamini. (Adriana Istodor)

Alina Mihai

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 13 Ian 2005 - 11:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=175&titlu=__Sa_dam_si_un_primar___