Statutul minoritatilor, pus în cui de comisiile parlamentare [1]

Statutul minoritatilor nationale risca sa intre în dezbaterea plenului Camerei Deputatilor fara avizul comisiilor sesizate pe fond

. Parlamentarii din comisiile juridica, pentru învatamant si pentru drepturile omului ar fi trebuit sa întocmeasca mult disputatul proiect de raport, fie el favorabil sau de respingere, pana la 15 martie. Ei au reusit sa discute si sa adopte pana la aceasta ora doar titlul si primele doua articole din lege. Si aceasta dupa ce au solicitat de doua ori prelungirea termenului de predare a raportului. In mai multe randuri, însa, sedintele comune ale celor trei comisii s-au finalizat imediat ce au început, din diferite motive: lipsa cvorumului, absenta reprezentantului Guvernului etc.
O discutie în plenul Camerei, direct asupra Statutului minoritatilor nationale, avantajeaza UDMR pentru ca, practic, este sarita o etapa importanta din procesul legislativ. Deputatii vor dezbate proiectul în forma initiata de Guvern, respectiv de UDMR, fara ca acesta sa mai fi trecut prin filtrul comisiilor de specialitate. Pe ultima suta de metri, PRM vrea sa opreasca producerea acestei situatii. Deputatul PRM, Olguta Vasilescu, va sesiza, luni, conducerea Camerei, în calitatea sa de presedinte al Comisiei pentru învatamant, solicitand înca o prelungire a termenului de predare a raportului. ?Voi face o adresa Biroului Permanent, în care voi explica ca nu avem cum sa terminam întocmirea raportului. Voi cere o prelungire a termenului pana la sfarsitul sesiunii parlamentare?, ne-a precizat Olguta Vasilescu. ?Este o mare nenorocire daca Statutul minoritatilor iese în forma Guvernului?, a tinut sa adauge aceasta. Deputatul PRM s-a plans ca PD si PC contesta Statutul numai pe posturile de televiziune, pentru ca ?în comisii voteaza alaturi de UDMR?. Olguta Vasilescu a mai aratat ca îi va ruga si pe presedintii comisiilor juridica si pentru drepturile omului, Sergiu Andon si Nicolae Paun, sa semneze apelul sau catre Biroul Permanent.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente, membru al Comisiei juridice, sustine ca dezbaterea proiectului direct în plenul Camerei nu ar avantaja Uniunea. ?Pentru noi nu este un avantaj pentru ca, oricum, fiecare amendament se discuta în plen. Nu suntem de acord însa cu eventuale modificari aduse Statutului?, a spus Mate Andras Levente. Desi respinge ideea ca UDMR ar avea vreun beneficiu de pe urma expirarii termenului pentru întocmirea raportului, el a tinut sa sublinieze ca o noua prelungire a acestuia nu este posibila, deoarece s-ar încalca Regulamentul.


Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 11 Mar 2006 - 05:42
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15615&titlu=Statutul_minoritatilor__pus_in_cui_de_comisiile_parlamentare