Conservatorii solicita cercetarea penala a lui György Frunda [1]

    Conservatorii, prin deputatul Petru Calian, cer autosesizarea Procuraturii Generale in privinta activitatii lui György Frunda in Parlamentul European si a declaratiilor acestuia, considerate ca punand in pericol "caracterul national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman"

.
Deputatul Partidului Conservator (PC) Petru Calian i-a trimis ieri o scrisoare procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, prin care ii solicita autosesizarea Procuraturii Generale in cazul recent dezbatut al activitatii deputatului UDMR György Frunda in Parlamentul European. "Va readuc in atentie faptul ca mai sus-mentionatul deputat a afirmat acum trei saptamani ca el nu ar reprezenta interesele natiunii romane. Va anexez in acest sens declaratia politica pe care am sustinut-o in plenul Camerei Deputatilor la 7 februarie 2006. Am sustinut retragerea sprijinului politic al UDMR pentru acest deputat care nu mai reprezinta, conform Constitutiei si Statutului parlamentarului, interesele natiunii romane, precum si retragerea sa din randul europarlamentarilor romani", scrie Calian.
Deputatul conservator considera ca, potrivit "art. 166 din Codul Penal, declaratiile dlui deputat Frunda il incadreaza pe acesta la initierea si sprijinirea de actiuni care pot pune in pericol caracterul national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman". "Este vorba, in opinia mea, de nerespectare a legilor statului si de instigare la alte activitati de natura sa puna in pericol ordinea constitutionala", sustine Calian.
Probele pe care le propune Calian sunt inregistrarile sedintei euro-parlamentare, propunerile legislative care au stat la baza redactarii Recomandarii 1735 a Parlamentului European, precum si declaratiile din presa straina si romana pe care le-a facut Frunda.
Deputatul conservator considera ca in cazul Frunda se creeaza un precedent periculos, indiferent cat s-ar argumenta pe problema conceptului de "natiune" la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, Calian solicita verificarea informatiilor privind organizarea manifestarii proclamative de la Odorhei, din 15 martie, si declararea acesteia ca fiind neconstitutionala.
Publicat de : Ion Navalici
Data publicãrii: 28 Feb 2006 - 06:48
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15135&titlu=Conservatorii_solicita_cercetarea_penala_a_lui_György_Frunda