PSD cere analizarea activității Executivului Primăriei Timișoara [1]

PSD 3Consilierii municipali ai PSD Timiș agită din nou apele în administrația timișoreană după înfrângerea suferită săptămâna trecută când au cerut, în van, analizarea activității viceprimarului PPCD, Adrian Orza.

Lovitura eșuată de la plenul consiliului local care a fost anulat din lipsă de cvorum anunța, drept răsplată, un „vârtej” și mai mare, care să îi aibă în vedere pe ambii viceprimari, dar și pe primarul Gheorghe Ciuhandu.

Sămânța de scandal a fost sădită ieri de liderul de grup al PSD din plenul municipal, Sorin Grindeanu, care s-a decis să semneze raportul de Comisiei pentru verificarea publicității stradale, după o tergiversare de o lună de zile. Comisia a fost creată la finele anului trecut și era formată din trei persoane: Sorin Grindeanu, Mihaela Mârza, șefa Corpului de Control a primarului, și consilierul PPCD Silviu Sarafoleanu.

Ultimii doi au semnat raportul acum o lună, dar Grindeanu a amânat momentul motivând ba că nu a apucat să îl citească, fiind plecat în străinătate, ba că este prea dur, iar apoi a devenit prea simplist. De data aceasta, toți trei membri ai comisiei și-au asumat tot ce scrie în raport și s-au adus modificări în plus. Astfel, arhitectului-șef al orașului, Radu Radoslav, i se schimbă propunerea de „sentință” de la sancționare disciplinară la destituire.

Un alt doilea punct asupra căruia au căzut de acord cei trei este solicitarea unor rapoarte de activitate pe domeniul panotajului stradal atât viceprimarului PD Dorel Borza, coordonatorul Direcției de Urbanism din iunie 2004 până în prezent, cât și primarului Gheorghe Ciuhandu, care a avut în subordinea această direcție din 1996 până în iunie 2004. „Nu am obiecțiuni asupra celor scrise în raport. E corect tot ce scrie acolo, dar este incomplet. Nu văd motive ca forma actuală a raportului să nu fie adoptată la plenul de marți. Dacă totuși va pica, va fi clar din motive politice și nu administrative”, a declarat Sorin Grindeanu.

Legea funcționarului public spune că destituirea se va decide doar după analizarea activității de către o comisie de disciplină. Mania „comitetelor și comițiilor” de tot felul aduce în atenție o problemă mai veche, care va fi repusă pe ordinea de zi a plenului de marțea viitoare: analizarea activității viceprimarului Adrian Orza.

La ședința extraordinară a CLT din 14 februarie, cerută de PSD și PRM, nu au răspuns apelului nici unul din consilierii PNL, PPCD și PD, așa că Orza nu a avut cui să se disculpe față de acuzațiile care i se aduceau: atribuirea unor contracte în valoare de aproape jumătate de milion de euro pentru informatizarea Primăriei unei firme cu patroni din rândul PPCD. În ședința de marți, PSD va propune formarea unei alte comisii pentru analizarea activității în domeniul informatizării. „Mă aștept la tot felul de șicane. S-ar putea să ni se spună că au pierdut documentele prin care cerem formarea acestei comisii”, a precizat Grindeanu.

Trebuie spus că raportul comisiei de analizare a haosului din publicitatea stradală are șanse să nu fie acceptat de restul consilierilor, care au dejucat planurile PSD prin strângerea rândurilor în jurul PPCD. Lipsa cvorumului de la ședința de plen precedentă a fost văzută ca un pact de neagresiune între semnatarii protocolului de colaborare semnat de democrați, liberali și țărăniști la nivel local, pentru a scăpa de sancțiuni sau destituiri ambii viceprimari.

Mai mult, „acuzații” au fost suspectați că au făcut jocuri de culise, pentru ca fiecare să rămână, în liniște, pe scaunele pe care le aveau deja.


Publicat de : Ioana TOMA
Data publicării: 25 Feb 2006 - 08:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15044&titlu=PSD_cere_analizarea_activitatii_Executivului_Primariei_Timisoara