Impunerea unei vechimi de 10 ani pentru a candida la functiile de conducere involbura apele in partid [1]

Mai multi parlamentari ai PSD si-au exprimat, ieri, dezaprobarea fata de o propunere prezentata la ultima sedinta a Delegatiei Permanente a partidului, conform careia pentru ocuparea functiilor de conducere candidatii trebuie sa aiba o vechime in partid de minimum zece ani.

Cel mai virulent s-a aratat deputatul Victor Ponta, care a aratat ca, daca s-ar adopta o asemenea propunere, ar insemna “nu sa facem reforma in partid, ci sa dam deoparte pe cei ce ne pot crea eventuale probleme”. “Consider ca fiecare trebuie apreciat dupa performanta si capacitatea de a face ceva in viitor. Este problema noastra, ca partid, sa ne reformam si sa aplicam niste mecanisme pe care nu le-am aplicat inainte: vot secret, competitie libera, candidaturi”, a spus Ponta. El s-a pronuntat pentru o vechime de minimum un an, deoarece, altfel, ar fi afectati cei care s-au afirmat in ultimul timp. Ponta a enumerat aici pe Cristian Diaconescu, Mircea Geoana, Eugen Bejinariu. Victor Ponta a afirmat ca este de dorit sa existe un termen limita de depunere a candidaturilor pentru functiile de conducere in PSD, eventual cu zece zile inaintea datei congresului. El a mai spus ca, in functie de candidaturi, TSD se va reuni si va stabili pe cine va sustine. “Pana la urma, la congres poate candida oricine, iar in functie de voturile obtinute se va vedea valoarea sa si sustinerea pe care o are in partid”, a precizat Ponta.
Senatorii Antonie Iorgovan si Ion Solcanu au fost de parere ca nu este cazul “unei exagerari” in privinta vechimii. “Nu poti sa te sprijini la guvernare pe unii oameni, iar apoi sa-i dai la o parte prin acest criteriu de vechime”, a apreciat Iorgovan. La randul sau, Solcanu s-a pronuntat pentru o vechime de 2-3 ani, deci “una moderata, nu exagerata de 10-12 ani”.
“Mi se pare firesc sa existe anumite criterii de vechime in partid, dar sa fie rezonabile, de 1-2 ani, nu excesive. Cred ca nici un partid din Europa nu impune o vechime atat de mare pentru membrii sai care aspira la functii de conducere”, a afirmat deputatul Dan Mihalache.
Viorel Hrebenciuc s-a pronuntat pentru o vechime in PSD de cinci ani, el adaugand ca se gandeste daca va candida pentru o functie. Vasile Puscas considera ca este nevoie de criterii foarte clare de competenta pentru a ocupa o functie in cadrul formatiunii, iar Eugen Bejinariu a spus ca “este nevoie de o vechime, dar nici aceasta nu trebuie considerata o calitate in sine”.
Si seful pesedistilor ardeleni, Ioan Rus, vizeaza conducerea partidului, rezulta dintr-un comunicat adresat ieri presei. Rus incepe declaratia cu un refuz amabil, la propunerea presedintelui Adrian Nastase, de a candida pentru functia de secretar general. “Propunerea lui Adrian Nastase este onoranta, dar nu am luat nici o decizie in acest sens”. Apoi, sub pretextul evitarii nemultumirii membrilor veniti din alte formatiuni absorbite, Rus cere renuntarea la introducerea de baremuri de vechime pentru candidaturile la conducerea partidului, propusa de Adrian Nastase.
Presedintele PSD, Adrian Nastase, declarase marti seara ca propunerea lansata de Octav Cozmanca “nu trebuie luata in seama”, Delegatia Permanenta a partidului urmand sa se pronunte in aceasta chestiune.

Publicat de : Iulian Badea
Data publicării: 24 Feb 2005 - 08:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1473&titlu=Impunerea_unei_vechimi_de_10_ani_pentru_a_candida_la_functiile_de_conducere_involbura_apele_in_partid