Curtea Constitutionala - Nicolae Vacaroiu a facut si el o sesizare impotriva sef [1]

Presedintele Traian Basescu a reluat luni seara, la Realitatea TV, ideea ca nu a incalcat Constitutia prin afirmatiile din interviul acordat cotidianului Adevarul.

DECIZIE. Nicolae Vacaroiu asteapta scuze de la seful statului in cazul unui raspuns favorabil al Curtii
Basescu a spus ca raspunsul unui om responsabil, in privinta sesizarii depuse de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, la Curtea Constitutionala pe aceasta tema, este: "Voi lua nota, voi tine cont de decizia Curtii Constitutionale, indiferent cum este formulat materialul". El a mentionat insa ca se incearca sa se dea impresia ca "presedintele este suspendabil", spunand ca pentru aceasta sunt necesare voturile a 8,7 milioane de romani. Basescu a declarat insa ca actiunea lui Adrian Nastase ii produce un "zambet relativ ironic" si a precizat ca in interviu el a raspuns ziaristului, pentru ca nu este tipul de politician care nu raspunde ce crede. Seful statului a aratat ca, potrivit Constitutiei, presedintele tarii are imunitate pentru declaratiile politice, in mod egal cu un parlamentar. Basescu a apreciat ca liderul PSD ar fi fost indreptatit sa sesizeze Curtea daca el ar fi avut nebunia sa emita un decret de revocare din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.

"INCITARE". La randul sau, liderul PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri pentru Info pro ca este inadmisibil ca presedintele Romaniei, care face parte din zona Executivului, sa incite Parlamentul pentru a-si schimba presedintii. El considera ca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, sustinuta de presedintele Traian Basescu, este "un demers contrar Constitutiei si statului de drept". "Initial, presedintele a spus, fara ocolisuri, ca doreste o schimbare politica, direct, apoi a anuntat si a cerut revocarea mea si a lui Vacaroiu din functie", a mai spus Nastase. Presedintele Camerei Deputatilor a explicat ca revocarea este o sanctiune. "In cazul in care presedintii Parlamentului, la fel ca si presedintele Romaniei, comit niste lucruri reprobabile sub aspect moral sau legal, in mod evident ar urma o anumita sanctiune", a spus Adrian Nastase.
.

.


SCUZE PUBLICE
Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a cerut luni seara Curtii Constitutionale sa solutioneze conflictul creat de seful statului, Traian Basescu, intre autoritatea publica si Parlament, prin afirmatiile din interviul acordat ziarului Adevarul. In cerere, Vacaroiu precizeaza ca, in cazul in care aceasta institutie va considera intemeiata respectiva sesizare, este rugata sa pronunte o decizie prin care "sa se retina atentia presedintelui Romaniei asupra comportamentului sau neconstitutional, obligandu-l sa-si ceara scuze publice presedintilor celor doua Camere si tuturor structurilor parlamentare care au fost vizate prin comportamentul sau neconstitutional". "O criza guvernamentala in aceasta perioada, in ideea alegerilor anticipate, declansata de presedintele in functiune, in opinia noastra, echivaleaza cu un act de inalta tradare", se mai spune in cerere. Vacaroiu aminteste si articolele din Constitutie care dau Parlamentului dreptul sa-l suspende din functie pe presedintele Romaniei si sa-l puna sub acuzare pentru "inalta tradare", sesizand Inalta Curte de Casatie si Justitie.
GABRIELA ANTONIU
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 09:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=147&titlu=Curtea_Constitutionala___Nicolae_Vacaroiu_a_facut_si_el_o_sesizare_impotriva_sef