Febra innoirii cuprinde PSD [1]

Ideea privind reformarea PSD formulata de liderii a 14 filiale din Transilvania si Banat capata noi adepti din partea unor organizatii din Moldova si Muntenia.

ATITUDINE. Adrian Nastase nu este speriat de ceea ce se intampla in partid si chiar sustine operatiunea de curatenie in PSD dupa alegerile din noiembrie
Liderul PSD Adrian Nastase a apreciat intr-un interviu acordat ieri Info Pro ca "in PSD sunt necesare noi structuri si eliminarea punctelor slabe". "Mie mi se pare ca este un lucru pozitiv ce se intampla in filiale. N-as spune ca este vorba de o "fierbere" a filialelor, ci de o preocupare reala pana la congres. Noi vom incuraja acest tip de dezbatere, pentru ca este foarte important sa vina oameni noi la conducerea partidului, sa ne intarim intr-o perioada in care se va face si testul caracterelor puternice la noi in partid. Acum incercam sa ne innoim, sa facem curatenie dupa alegeri, sa ne adaptam la situatia de partid de opozitie", a apreciat Nastase. Ulterior, Nastase a anuntat ca va candida pentru un nou mandat la sefia partidului si ca Ion Iliescu "va ramane mereu ca presedinte fondator" al acestei formatiuni politice. El a mai spus ca Iliescu va ramane si "membru al echipei" si a precizat ca locul exact al acestuia va fi stabilit la Congresul PSD.

ANALIZA. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, nu a dorit sa faca vreun comentariu in ceea ce priveste declaratia liderilor ardeleni si banateni ai PSD. Totusi, Iliescu considera ca in PSD este nevoie de o analiza asupra activitatii desfasurate timp de patru ani, "cu partile ei bune si slabe", inclusiv semnalele de la alegeri. In legatura cu eventuala candidatura a sa la functia de presedinte al PSD, Iliescu a spus ca este prematur sa faca o astfel de declaratie.

SI IN MOLDOVA. Pe de alta parte, si lideri din Moldova ai PSD apreciaza ca demersul celor 14 filiale din Transilvania si Banat. "Este o initiativa normala. Intr-un partid care se respecta, punctul de vedere al acelora care il compun este ascultat. Sunt si-gur ca asa va fi si la noi, mai ales ca aceasta initiativa este de bun-simt", a afirmat presedintele PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu. La randul sau, presedintele PSD Suceava, Gavril Marza, considera ca solicitarea filialelor din Transilvania si Banat "dovedeste preocuparea pentru modernizarea partidului, innoirea si eficientizarea structurilor de conducere ale partidului". Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a apreciat ieri ca "dezbaterea de idei reprezinta o baza de reformare si de modernizare a partidului. Nu in ultimul rand, presedintele PSD Botosani, Constantin Contac, crede ca este nevoie ca liderii de la centrul partidului sa ia legatura cu cei din judete, sa faca "munca politica". "Este nevoie de o reformare a tuturor partidelor, asa ca nu stiu de ce n-ar fi vorba de o reforma si in PSD", a declarat la randul sau deputatul PSD de Bacau, Viorel Hrebenciuc. Cat priveste declaratia celor 14 lideri PSD, Hrebenciuc a aratat ca "este parerea lor", pe care nici nu o contesta si nici nu o aproba. Ideii de re-formare profunda a PSD i s-au alaturat, tot ieri, reprezentanti ai PSD Dambovita, Teleorman si Ilfov.

ILIESCU, DIN NOU MEMBRU PSD


Ion Iliescu a revenit ieri in PSD, prilej cu care organizatia PSD Sector 1 i-a reinmanat carnetul de membru nr. 1. Cum unii reprezentanti ai partidului au criticat reintoarcerea sa in fruntea PSD, el a precizat ca nu a fost niciodata animat de dorinta de putere sau de avere. "Eu daca am ceva, un bagaj de autoritate morala, este pentru ca mi-am pastrat si tinuta si comportamentul de om care sta cu picioarele pe pamant", a explicat Iliescu. El a mai spus ca "handicapul major pentru care partidul a platit in aceste alegeri" a fost ca multi lideri au folosit puterea pentru a se imbogati. "De asa ceva trebuie sa stim sa ne debarasam. Ma lasa rece ce spune unul sau altul, ca nu ar trebui sa ma reintorc la conducerea partidului", a spus Iliescu. In opinia sa, conceptul de reforma a partidului "este cam primitiv, cam unilateral". "Unii vor sa facem o reforma, schimbam pe unii, pe altii, si am schimbat imaginea partidului. Nu e adevarat! Partidul insusi trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta acestui moment, care este un soc pentru unii. Unii ii vor rezista, altii nu. Viata isi spune cuvantul", a conchis Iliescu.


REFUZ
Liderul PSD Cluj, Ioan Rus, va sustine la Congresul partidului trecerea in linia a doua a membrilor de partid controversati, ca parte a reformei in PSD. "Eu voi sustine o astfel de miscare, fara sa doresc sa iau gatul nimanui, de trecere in linia a doua a celor despre care opinia publica crede ca au o problema de imagine, chiar daca aceasta nu este reala suta la suta", a explicat ieri Ioan Rus. El a mai spus ca nu isi doreste functia de presedinte al PSD, ci doar una in structurile de conducere colectiva.


OPRISAN
Presedintele organizatiei PSD Vrancea, Marian Oprisan, considera ca in fruntea PSD ar trebui sa fie promovat un lider tanar, capabil, de vocatie europeana, cu priza la membrii partidului, precum Miron Mitrea, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Ioan Mircea Pascu. "Conducerea partidului trebuie schimbata suta la suta, sa intram in randul tarilor UE. In tarile din UE nu am vazut nici un lider care si-a bagat partidul in opozitie pe pozitie de sef", a declarat Oprisan pentru Mediafax. In opinia sa, Ion Iliescu ar putea fi sfatuitor al partidului, consilier, dar nu presedinte al PSD.
SILVIU SERGIU

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 09:04
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=145&titlu=Febra_innoirii_cuprinde_PSD