Nastase si Vacaroiu se reped la Basescu [1]

PSD a dezlantuit un atac concertat asupra lui Traian Basescu dupa ce seful statului s-a declarat adeptul schimbarii celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si respectiv, Adrian Nastase.

Imediat dupa interviul aparut in ziarul "Adevarul" unde Basescu sustinea demararea procedurilor parlamentare de inlocuire a pesedistilor de la sefia Parlamentului, Nastase a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la un "conflict de natura constitutionala intre Presedinte si Parlament". El a afirmat atunci ca Basescu a facut "declaratii care depasesc atributiile sale constitutionale. Ieri a venit si randul lui Nicolae Vacaroiu sa urmeze exemplul sefului sau pe linie de partid si sa demareze o actiune identica. In calitate de presedinte al Senatului, Vacaroiu a cerut, luni seara, Curtii Constitutionale sa solutioneze conflictul creat de seful statului, Traian Basescu, intre autoritatea publica si Parlament, prin afirmatiile din interviul acordat ziarului "Adevarul". Fata de toata aceasta actiune a mai marilor PSD, Basescu s-a rezumat doar sa afirme ca nu a incalcat Constitutia, si ca, desi gestul lui Nastase de a sesiza Curtea Constitutionala nu este credibil, se va supune deciziei Curtii.


Vacaroiu pretinde scuze
In cererea lui Vacaroiu se spune ca, in cazul in care Curtea va considera intemeiata respectiva sesizare, este rugata sa pronunte o decizie prin care "sa se retina atentia Presedintelui Romaniei asupra comportamentului sau neconstitutional, obligandu-l sa-si ceara scuze publice presedintilor celor doua Camere si tuturor structurilor parlamentare care au fost vizate prin comportamentul sau neconstitutional". El precizeaza ca institutia careia i se adreseaza nu este chemata "sa cenzureze" opinii, pareri sau declaratii - "care au o semnificatie exclusiv politica si care se inscriu in sfera de manifestare a titularului respectivei autoritati" - ci este solicitata sa solutioneze "conflictul care apare ca urmare a conduitei unuia dintre titularii autoritatilor publice la varf", conduita concretizata si intr-o declaratie publica.


Argumentele lui Nastase
Nici presedintele Camerei, Adrian Nastase, nu a stat degeaba ieri, ci a continuat atacurile la adresa sefului statului. "Este inadmisibil ca presedintele Romaniei, care face parte din zona Executivului, sa incite Parlamentul pentru a-si schimba presedintii", a mentionat seful PSD, pentru Radio Info Pro. El a sustinut ca schimbarea presedintilor Parlamentului este "un demers contrar Constitutiei si statului de drept". "Intial, presedintele a spus, fara ocolisuri, ca doreste o schimbare politica, direct, apoi a nuantat si a cerut revocarea mea si a lui Vacaroiu, din functie", a mai spus Nastase. El a explicat ca revocarea este o sanctiune. "In cazul in care presedintii Parlamentului, la fel ca si presedintele Romaniei, comit niste lucruri reprobabile sub aspect moral sau legal, in mod evident ar urma o anumita sanctiune", a spus el.


Inlocuirea presedintilor
In paralel, la Predeal, deputatii PD se vor reuni maine si poimaine pentru a discuta, printre altele, modul de inlocuire a lui Nastase si Vacaroiu de la conducerea Parlamentului. Cei 48 de deputati din grupul parlamentar PD vor analiza si propunerile de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor. Deputatul PD Valeriu Tabara a sustinut ieri, intr-un interviu acordat BBC si preluat de Rador, ca modul in care au fost alesi cei doi presedinti, si in special presedintele Camerei Deputatilor, este unul "absolut anormal", care iese din toate procedurile. "Eu as merge sa spun ca alegerea lui Nastase ca presedinte al Camerei a fost una ilegala, prin procedura de vot. Intrebat pe ce parlamentari se va baza Alianta PNL-PD pentru revocarea presedintelui Camerei, Tabara a mentionat ca "voturile impotriva lui Nastase vor veni din toate zonele spectrului politic care compun Camera Deputatilor".


Roxana ANDRONIC
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 08:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=138&titlu=Nastase_si_Vacaroiu_se_reped_la_Basescu