Presedintele Traian Basescu a acordat, miercuri, un interviu sectiei in limba romana a BBC, in care a declarat ca nu ii va schimba "foarte curand" pe sefii serviciilor secrete si nu a negat posibilitatea ca SUA sa instaleze in Romania un asa-numit "scut antiracheta"
. Basescu i-a desfiintat pe criticii pachetului sau legislativ privind securitatea nationala, impartindu-i in trei categorii: inconstienti, nepriceputi si oameni ostili consolidarii sistemului de securitate. Intrucat din iulie si pana in prezent seful statului nu a mai acordat nici un interviu vreunui ziar din Romania - preferand presa straina si televiziunea publica - va prezentam extrase din declaratii acordate BBC-ului.
- Ce se va intampla daca Gazprom mareste excesiv pretul gazului pentru Republica Moldova?
- Primul om cu care am discutat in aceasta dimineata a fost presedintele Voronin. Am garantat Moldovei ca vom furniza energie electrica la capacitatea maxima de preluare a retelei, incercand sa substituim criza energetica pe care, eventual, ar genera-o o crestere exploziva a preturilor la gaze pentru Moldova. Sigur, Federatia Rusa a facut un pas extrem de important: scumpirea pretului la gaze pentru multe tari, printre care Ucraina si Moldova. Toti ii dam o puternica conotatie politica. Pe de alta parte, exista o alta realitate. Aceste tari primeau gazele la pret mult mai mic in raport cu pretul pietei. Romania primeste gaze la pretul pietei de cativa ani si n-a fost neaparat un gest de retorsiune impotriva Romaniei, ci... pur si simplu citesti pretul la gaze din Marea Nordului si iti dai seama ca nu poti avea pretentii ca Federatia Rusa sa subventioneze gazele pentru tari care, sa spunem, din punct de vedere politic, nu-i sunt cei mai mari prieteni.Trebuie sa te hotarasti. Vrei sa ramai fosta republica sovietica sau vrei sa devii tara libera. Si cand ai optiunea sa devii tara libera, ai si costuri.
- V-as intreba de comentariile din "Washington Times", unde revine informatia potrivit careia Romania ar fi o posibila optiune si pentru scut antiracheta. Ar fi bine?
- Din punct de vedere al evolutiilor viitoare - ce dotari, ce echipamente vor fi in Romania - cu certitudine vom continua discutiile cu Casa Alba. Depinde si in ce conditii, si ce se va intampla. Mai tineti cont de un lucru: acordul nostru cu SUA are valabilitate de 10 ani. Nu este un acord nelimitat in timp.
- Exista la Cotroceni- un pachet legislativ in do--me-niul antiterorist...
- Da. Este in stadiu de proiect acum. Noua legislatie eu sper sa fie gata, in stadiu de proiect si dezbatuta in CSAT, in luna aprilie-mai. Multi incearca sa discrediteze aceasta constructie, pentru ca le convine fragmentarea institutiilor care tin de securitatea nationala (.). Va fi dificil sa lasam pe orice amator sa-si dea cu parerea. Avem cateva categorii: inconstienti - care vorbesc de dragul de a vorbi; nepriceputi - care vorbesc in nepriceperea lor; si oameni ostili consolidarii sistemului de securitate nationala a Romaniei.
- E sfarsit de an si sefii principalelor servicii secrete nu au fost schimbati.
- Nici nu vor fi schimbati foarte curand, decat daca va fi cazul. Eu nu mi-am facut un tel din schimbarea oamenilor. Uitati-va la mandatul domnului Constantinescu, a venit, a schimbat sefii de servicii, a schimbat adjunctii si la terminarea mandatului a spus "m-a infrant Securitatea", habar neavand ca cea mai mare parte a securitatii era deja in afara serviciilor si lucra impotriva dansului, eventual, din afara structurilor de securitate nationala.
Publicat de
:
M.V.M.
Data publicării: 30 Dec 2005 - 09:04
| |
|