Basescu, vinovat pentru razboiul Iliescu-Nastase [1]

O mare si grea incercare ii asteapta pe membrii si simpatizantii PSD! Dupa ce ani de-a rindul s-au inchinat la icoana liber cugetatorului Ion Iliescu si a preafericitului Adrian Nastase, acum se vad nevoiti sa aleaga: ori cu Bunicuta, ori cu Bombonel! Si cu unul, si cu altul se pare ca nu se mai poate.


Prapastia dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase s-a deschis de mai multa vreme. Ayatollahul de la Cotroceni si maharajahul de la Palatul Victoria s-au situat pe pozitii diametral opuse si in problema alegerilor anticipate, si a cotei unice de impozitare si in multe altele. Interesul comun de a ramine la putere i-a tinut insa impreuna. Acum, aceeasi dorinta de putere ii indeamna sa scoata sabiile din teaca. Trecerea in opozitie nu le-a priit deloc. Cascavalul e prea mic pentru doua orgolii atit de mari.
Prima lovitura a dat-o Nastase, care a facut lance din sefii filialelor ardelene ale PSD. Mesajul pentru Iliescu a fost clar: lasa-ne, tataie, ca nu cu matale vom reforma noi partidul! Nici n-a apucat sa se dezmeticeasca batrinul activist, ca a iesit la rampa insusi Nastase. Acesta a anuntat ca va candida pentru un nou mandat de presedinte al PSD. Bine, dar Ion Iliescu? Nici o problema: “Va ramine mereu ca presedinte fondator”!
Atit i-a trebuit Bunicutei! A convocat de urgenta o conferinta de presa, sub pretextul anuntului ca s-a inscris in PSD. De fapt, s-a lansat intr-un discurs devastator la adresa lui Adrian Nastase. Nu i-a pronuntat numele, dar mesajul e clar: trinta ai vrut, trinta o sa ai! Acum sa vedem care pe care!
Adrian Nastase este descris cel mai bine intr-o formulare caracteristica lui Ion Iliescu: “Pe mine nu m-a minat niciodata dorinta de putere si de avere! (...) Mi-am pastrat si tinuta, si comportamentul de om care nu foloseste puterea pentru imbogatire. Cred ca a fost handicapul major pentru care partidul a platit in aceste alegeri. De asa ceva trebuie sa ne debarasam!”.
Ion Iliescu are dreptate cind identifica in Adrian Nastase un om “minat de dorinta de putere si de avere”. Pe de alta parte, nimeni in tara asta nu este mai “avid de putere” decit insusi Ion Iliescu! Din Ô89 incoace n-a vinat averi colosale, dar a calcat pe cadavre pentru a ajunge sau a ramine la putere. In plus, n-a avut nici o jena in a le “tine umbrela” celor care se imbogateau in jurul sau, facind pres din legile tarii.
Inclusiv lui Adrian Nastase, rivalul sau de astazi!
La Congresul in care va fi transata rivalitatea Iliescu-Nastase, pesedistii vor fi pusi in situatia de a alege intre doua rele: activismul cu accente bolsevice al lui Ion Iliescu si lacomia nesabuita a lui Adrian Nastase. Intr-un partid dominat de imbogatiti ai tranzitiei, s-ar putea ca Nastase sa aiba cistig de cauza. Dar un PSD fara Ion Iliescu va ramine, in buna masura, un PSD fara electorat! PSD-Nastase are toate sansele sa se prabuseasca precum FSN-Roman dupa despartirea de acelasi Ion Iliescu. Iar pe Nastase sa-l mai voteze doar baronii din judete.
La aceasta situatie nu s-ar fi ajuns daca PSD raminea la putere. Iar PSD nu pierdea alegerile daca, de cealalta parte a baricadei, nu exista Traian Basescu. Iata de ce Traian Basescu e vinovat pentru razboiul fratricid dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase!
Grigore Cartianu
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 07:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=133&titlu=Basescu__vinovat_pentru_razboiul_Iliescu_Nastase