Basescu: Dificultatea integrarii o vor duce oamenii de afaceri [1]


"Ne mai raman 12 luni pana cand vom deveni membri cu drepturi depline ai UE, iar esenta integrarii este una economica

. Momentul deciziilor politice a trecut. Toata dificultatea o vor duce oamenii de afaceri, iar unul dintre obiectivele mele va ramane asigurarea unui mediu de afaceri cat mai curat, mai competitiv", a declarat ieri presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu ocazia decernarii premiilor la Gala Excelentei in Afaceri.
Evenimentul, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, s-a aflat la cea de-a doua editie si a avut scopul de a premia firmele romanesti care au avut cea mai performanta activitate in ultimii ani. "Preocuparea de evidentiere a firmelor cu rezultate remarcabile se inscrie in misiunea generala a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, aceea de a contribui la crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent si stimulativ in tara noastra. Aceasta misiune devine cu atat mai importanta in contextul apropierii momentului in care Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a precizat, in cuvantul de deschidere, presedintele CCIR, Victor Babiuc.

2005, an de "cotitura"

Introducerea cotei unice, a leului greu, politica BNR de restrictionare a dobanzilor au fost schimbari semnificative care au afectat anul acesta mediul de afaceri romanesc.
Provocari peste care intreprinzatorii au trecut cu succes, a declarat ieri presedintele Traian Basescu.
Totusi, "a fost un an de cotitura in perceptia mediului de afaceri romanesc. Studii ale unor institutii de renume - Banca Mondiala, BERD - au constatat ca mediul de afaceri romanesc a devenit mai curat decat cel din 2002. Este un progres in primul rand in mentalitatea comunitatii de afaceri, pentru ca a inteles ca are cheia succesului in mana, si anume capacitatea antreprenoriala a fiecaruia", a completat Basescu. Progresul a fost confirmat si de presedintele CCIR, Victor Babiuc. "Pregatirea pentru Uniunea Europeana s-a facut cu intarziere pentru oamenii de afaceri. Daca la inceputul anului era pentru unii un lucru complet strain, acum am observat ca sunt mai preocupati de acest aspect. Noi am organizat permanent mese rotunde cu diverse tematici, in colaborare cu Camerele din Cehia, din Ungaria, tocmai pentru ca socul integrarii sa fie pentru oamenii de afaceri din Romania cat mai mic", a declarat, pentru "Curierul National", presedintele CCIR.

42 de firme, premiate pentru "excelenta in afaceri"

Pentru rezultatele bune din acest an, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a premiat 42 de firme.
Trofeul de excelenta in afaceri, cea mai prestigioasa distinctie acordata de CCIR, a fost oferit societatilor care s-au pozitionat in ultimii 5 ani pe locul intai in Topul National al firmelor. La aceasta categorie au fost premiate Somes SA, Romtrans SA si Coca-Cola HBC Romania SRL.
Distinctia de Excelenta s-a acordat firmelor care s-au pozitionat in ultimii 3 ani pe locul 1 in Topul National al firmelor si a fost acordata unui numar de 12 firme, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari: Art-Deco Exim SRL, Vultur Group SRL, Congaz SA, Metalrom SRL etc.
Au mai fost acordate: premiul tanarului intreprinzator, premiul special pentru antreprenoriat feminin, premiul pentru impactul economic semnificativ asupra economiei locale, trofeul pentru antreprenoriat inovativ.
Sase societati au fost premiate de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci cu trofee de excelenta in creativitate, la categoriile cercetare/invatamant si productie/servicii.

Trofee pentru performante la export

In semn de recunoastere a performantelor obtinute in mod consecvent de anumite firme exportatoare, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), in colaborare cu CCIR, a acordat trei categorii de trofee: Trofeul ANEIR si Diploma de excelenta, Trofeul de Onoare si Trofeul de Merit, societatilor care s-au remarcat in mod deosebit in ultimii 2-3 ani in activitatea de export.
La aceasta ultima categorie au fost remarcate noua firme. Trofeu de Merit a primit societatea Silvarom SA, care a obtinut trofeul ANEIR doi ani consecutiv, ca fiind cel mai mare producator - exportator de mobila din Romania si avand cea mai mare cifra de afaceri si cel mai mare numar de angajati. Diploma a fost inmanata presedintelui director general al societatii, Andrei Menhardt. Aceeasi distinctie a primit si Oltchim SA, inregistrata la categoria intreprinderi foarte mari, ca fiind cel mai mare producator - exportator de produse chimice. Premiul a fost atribuit presedintelui director general, Constantin Roibu.
Adresandu-se reprezentantilor firmelor premiate de CCIR, presedintele Traian Basescu a declarat: "Inainte de a veni la aceasta festivitate l-am intrebat pe presedintele CCIR, Victor Babiuc, daca va fi premiata vreo firma cu datorii la stat si mi s-a spus ca nu. Este motivul pentru care ma aflu aici, acela de a va multumi si pentru modul in care va achitati obligatiile fata de stat. Mai avem pana cand toti vor intelege sa respecte legea".
El a adaugat ca "cei premiati astazi sunt cei care au inteles ca imbogatirea peste noapte nu mai este posibila, ca doar performanta economica iti poate aduce profit, capacitatea de a sta in competitie. Ei reprezinta cea mai dinamica parte a economiei romanesti, care genereaza bunastare, care garanteaza venituri la bugetul de stat".


Publicat de : Teodora Vasalca / te
Data publicării: 29 Dec 2005 - 09:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13297&titlu=Basescu__Dificultatea_integrarii_o_vor_duce_oamenii_de_afaceri