Steaua lui Toma Zaharia a apus [1]

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a criticat dur activitatea de pina acum a Ministerului Administratiei si Internelor la sedinta de bilant de ieri a acestei institutii. Tonul si termenii folositi au adus in sala Casei de Cultura a MAI o liniste mormintala.

Seful statului a insistat asupra citorva dintre neajunsurile acestui minister. In opinia sa, acestea ar fi extinderea coruptiei la nivelul politistilor, absenta descentralizarii activitatii politiei si faptul ca nu a fost facut nici un pas pentru ca aceasta sa devina, potrivit legii, o politie comunitara. Traian Basescu a desfiintat practic, prin discursul sau, bilantul festivist prezentat de inca adjunctul ministrului de interne, chestorul Toma Zaharia.
Secretarul de stat, alaturi de alti conducatori ai MAI, vor fi inlocuit din functie zilele urmatoare, dupa cum a spus, fara ocolisuri, Traian Basescu.

Schimbari la virf

Dupa ce si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea de pina acum a ministerului, cerind masuri imediate in mai multe domenii, seful statului a avertizat ca activitatea MAI se va afla continuu in atentia sa. Pe un ton ferm, adresindu-li-se cu “astept de la voi”, Basescu le-a spus sefilor politiei ca vrea sa vada masuri de descentralizare si de crestere a autonomiei locale, actiuni de combatere a coruptiei, in special a celei la nivel inalt, limitarea imigratiei ilegale, mai ales a infractorilor romani recidivisti. Presedintele a explicat faptul ca vor fi schimbari la virful ministerului, dar ca acestea nu se vor materializa foarte rapid in teritoriu deoarece a propus premierului Tariceanu si ministrului Blaga sa astepte citeva luni pentru a vedea reactia angajatilor MAI cu privire la neimplicarea factorilor politici in activitatea lor.

“Serviti comunitatea, nu va situati deasupra ei!”

Presedintele le-a spus angajatilor MAI ca una dintre principalele lor misiuni este de a servi comunitatea si ca nu trebuie sa se situeze deasupra ei. Orice institutie care actioneaza pe teritoriul administrativ are obligatia sa sustina comunitatea si mai ales sa o respecte, iar cei alesi trebuie sprijiniti, nu ca in ultimii ani, cind “democratia s-a intors cu picioarele in sus”, a declarat Basescu. Precizind ca orice discutie cu un demnitar strain incepe cu problema imigratiei ilegale a infractorilor romani, cei mai multi dintre ei recidivisti, presedintele a remarcat faptul ca asta se intimpla din cauza ca MAI “nu isi face treaba”, frontierele fiind protejate insuficient pentru stoparea traficului infractorilor cunoscuti, care se afla in arhivele organelor abilitate. “Acest fenomen trebuie stavilit si va cer acest lucru”, a precizat Traian Basescu.

Nu exista mafie fara protectie din politie

Presedintele Romaniei a spulberat si bilantul cu privire la succesele politiei in prinderea capilor unor clanuri mafiote, prezentate, opinia sa, excesiv, pe posturile de televiziune. “Domnilor politisti, nimeni nu poate fi convins ca aceste clanuri nu au ajuns sa devina clanuri de mafioti fara protectia unor politisti, iar mai sus au ajuns sa aiba influenta datorita protectiei unor oameni politici”, a precizat Basescu. El le-a cerut politistilor ca “investigatiile sa mearga pina la capat”, sa curete “neghina” din interior, sa actioneze impotriva marii coruptii - fie ca este vorba despre politicieni de la nivel national sau de la nivel local, care actioneaza in judete ca si cum ar fi pe “propria mosie”. Basescu s-a oferit ca, daca politistii nu sint informati, sa mearga impreuna cu ei noaptea, in Bucuresti, pentru a le arata prostituatele si politistii care protejeaza infractori. Traian Basescu a garantat ca nu vor exista interventii politice in activitatea lor, cerindu-le insa politistilor sa-si faca treaba, sa-si respecte juramintul, sa serveasca tara, nu un partid politic sau un personaj politic. Seful statului a precizat ca, in prima sedinta a CSAT, problema coruptiei la nivel inalt va fi introdusa in strategia de securitate nationala si va fi tratata ca o amenintare la adresa sigurantei nationale.

Lista prioritatilor prezidentiale

Presedintele Traian Basescu a punctat, luni seara, la Realitatea TV, in emisiunea lui Stelian Tanase, “Zece si un sfert”, cele mai importante puncte de pe agenda prezidentiala. In afara de nemultumirile vizind activitatea Ministerului Administratiei si Internelor, Basescu a mai atins urmatoarele zone fierbinti:
• Mass-media de stat. “Guvernul are obligatia sa asigure iesirea din prostitutie a mass-media de stat.”
• Dracula Park. “Trebuie anulata hotarirea de a acorda 450 de hectare la Snagov, cel mai scump teren din Romania, pentru acest proiect.”
• Fuziunea PNL-PD. “Nu cred ca fuziunea PNL-PD va avea loc in viitorul apropiat. Pentru aceasta este necesar ca PNL si PD sa aiba presedinti foarte puternici, instalati in functie, nu presedinti interimari.”
• Alegeri anticipate. “Nici Tariceanu, nici un ministru nu se va crampona de functie, daca vor constata ca nu pot indeplini programul Aliantei.”
• Revolutie. “Acum am o obligatie de presedinte sa clarific ce s-a intimplat la revolutie”
• Prefecti. “Silvian Ionescu nu era cea mai potrivita persoana pentru aceasta functie”. “Daca prefectul de Covasna nu va fi echidistant si nu-i va trata cu acelasi respect pe romani ca si pe maghiari, va trebui schimbat imediat.”


Cristian Oprea
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 07:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=132&titlu=Steaua_lui_Toma_Zaharia_a_apus