Bilant - Ce vrajeli au mai facut alesii nostri [1]
S-au imbrancit
. S-au jignit. Au excelat prin exprimari gen "Da-o in sange!", "Sa se duca, dracu’, la balamuc!". In momentele de "pace" si-au facut cadouri: morcovi, varza sau cartofi. Totusi, nu si-au uitat menirea: fabricarea de legi. Despre cai, pomi fructiferi... Probleme de interes. Uneori, chiar ei au avut impresia ca sunt la Circ. "Eroii" acestor povesti reale sunt parlamentarii nostri.
O privire retrospectiva asupra sesiunii parlamentare care tocmai se incheie in aceasta saptamana ar releva in principal o serie de motiuni, discutii interminabile la proiectul de modificare a Regulamentului sau problemele intampinate in realizarea prezentei necesare adoptarii legilor. Legi care numara peste 600. Cel putin inregistrate la Camera Deputatilor. Aproape toate au si trecut prin dezbaterea alesilor. Putinele restante, fie se afla inca la comisii, fie pe ordinea de zi. Acuitatii vizuale nu i-ar scapa insa momentele in care alesii nostri s-au remarcat prin "politetea" adresarii sau prin ineditul ideilor lansate.
PROBLEME CABALINE. In randul acestora s-ar putea inscrie cu brio o initiativa a sase parlamentari apartinand grupurilor UDMR, PNL, PC, PD si PSD, care sustinea legiferarea problemelor cailor. Cunoscuta drept "legea calului", proiectul propunea instituirea unui certificat de nastere pentru cabaline, mai exact o "adeverinta de fatare", care sa cuprinda numele manzului, data nasterii, mama, tatal, sexul, semnalmentele si proprietarul. Sustinand "crearea unei politici nationale de crestere a calului", se propunea infiintarea Autoritatii Hipice Nationale, dar si ca fiecare cal sa aiba "pasaport", adica un document eliberat de Autoritatea Hipica Nationala pentru atestarea identitatii, sanatatii si apartenentei la o rasa si proprietar. In topul cabalinelor s-ar situa "armasarii autorizati", adica "masculii stabiliti de Comisia nationala de clasare si evaluare a cabalinelor ca apti pentru reproductie". In "extrasezon", respectivii masculi autorizati ar urma sa fie cazati la "depozitul de armasari", considerat "o unitate de elita specializata pentru intretinerea armasarilor de monta publica".
PREOCUPARI. Cititul ziarelor, un sport preferat de alesi
"SA TRAITI BINE!" VS "ATI LUAT TEAPA!". O alta initiativa legislativa care a purtat semnatura PRM prevedea ca, la intrarea in sate, comune, orase si municipii, sub indicatoarele de localitate sa fie montate placute cu sloganul "Sa traiti bine!". Aceleasi placute ar urma sa fie pozitionate si la iesirea din localitati, numai ca textul ar fi "Ati luat teapa!". Si, pentru ca, nu cumva, in localitatile in care traiesc peste 20% persoane apartinand minoritatilor nationale sa se inteleaga gresit mesajul, semnatarii initiativei, senatorii Gheorghe Funar si Dan Claudiu Tanasescu si deputatii Ioan Aurel Rus, Dumitru Avram si Dan Zamfirescu, propun ca cele doua urari sa fie scrise si in limba materna a minoritarilor.
POVESTE CU POMI. Pe marginea soselelor ar trebui sa fie plantati pomi fructiferi. O propunere a PRM care a iscat dezbateri aprinse, in care argumentele contra incepeau de la riscurile la care ar fi expusi vitezomanii si pana la grija pentru populatie, caci, din cauza poluarii, fructele nu ar mai fi fost bune pentru consum. In tabara pro, ideea dominanta era "satisfactia" de a vedea pomii infloriti pe marginea soselei.
DOTARI. Cu tehnica stam bine, cu munca mai prost
CU DEDICATIE PENTRU GUVERNANTI. In fisa postului de parlamentar al opozitiei, membrii PRM au trecut si "grija" pentru Cabinetul de la Palatul Victoria. Care a imbracat aspectul mai multor propuneri legislative. Una dintre ele prevedea o "solutie de compromis" pentru parlamentarii care au primit si functii in Executiv. Pentru ca acestia sa poata participa si la reuniunile in plen, senatorii PRM propun ca sedintele ordinare ale Guvernului sa se desfasoare in ziua de vineri, sambata sau duminica. La alegere. Si, ca sa mai rareasca randurile membrilor Executivului, tot PRM propunea eliminarea din Cabinetul Tariceanu a ministrilor care detin "legitimatie de maghiar", adica a tuturor reprezentantilor UDMR. Explicatia? "Legitimatia de maghiar" este "un act de identitate similar cu cel pe care il au cetatenii Republicii Ungaria". Un alt proiect initiat tot de senatorii PRM prevede ca, in timpul calamitatilor naturale, "sa fie suspendate prin lege concediile de odihna ale primului ministru, ale ministrilor si ale secretarilor de stat". O astfel de prevedere ar fi necesara, in opinia liderului Gheorghe Funar, "pentru a nu se repeta atitudini sfidatoare si arogante precum cele din timpul inundatiilor din acest an".
UNU LA PRIMARIE... Deoarece, conform unor "semnale" primite de PRM, in mai multe localitati in care primarii sunt de la UDMR nu s-ar fi permis arborarea drapelului national, senatorul Gheorghe Funar a avut o initiativa legislativa care sa rezolve aceasta situatie. In aceasta idee, arborarea drapelului national in toate localitatile devenea obligatorie. Cu numarul lor era insa o problema. "In sate se vor arbora intre 40 si 100 de bucati, in comune, de la 150 la 500 de bucati, in orase, intre 600 si 1.000, in municipii, de la 1.200 la 3.000, iar in municipiile resedinta de judet, de la 4.000 la 10.000 de bucati. In Capitala se vor amplasa de la 20.000 la 100.000 de drapele", a propus Funar.
PERLE DE LA PARLAMENTARI
"Ciocu’ mic la voi,
nu la noi, ca noi suntem la Putere acum!"
Anca Constantinescu
deputat PD, enervata de "tupeul" alesilor opozitiei
"Nu stiam ca pe domnul Buda il cheama asa,
credeam ca e o porecla"
Victor Ponta
deputat PSD, despre colegul sau de la PD, Daniel Buda
"Ii rog pe colegi sa nu mai utilizeze Internetul pentru a se uita la filme artistice, pentru ca filmul se desfasoara chiar aici, in aceasta sala"
Adrian Nastase,
presedintele Camerei
Deputatilor, enervat ca alesii aveau alte preocupari
"Domnule deputat,
va rog luati loc in banca. Sunt foarte obosit si faceti presiuni pe mine prin prezenta langa microfon si
nu pot sa-mi spun
punctul de vedere"
Miron Mitrea
presedinte de sedinta adresandu-se deputatului PSD Valeriu Zgonea
"AMENDAMENTELE MA-SII"
"Da-le, ma, in p... ma-sii!" Aleasa exprimare i-a apartinut liberalului Dan Radu Rusanu, care prezida sedinta Camerelor reunite. "Declaratia de simpatie" viza amendamentele pe care reprezentantii opozitiei le depusesera la Bugetul de stat pe anul 2006. Prezent la datorie, peremistul Funar critica exprimarea "de birjar" a lui Rusanu. Impricinatul nu mai recunoaste insa nimic: "Respectiva fraza nu cred ca imi apartine, nu imi sta in comportament sa folosesc asemenea expresii, mai ales fata de niste amendamente neprofesioniste". Cum dovada se gaseste in stenograma sedintei, Funar replica scurt: "Daca nu mai stie ce a spus trebuie internat la balamuc".
ANIMALUTE SI PARLAMENTARI
"Sa mearga la circ", a fost invitat deputatul PSD Eugen Nicolicea intr-una din sedintele dedicate dezbaterii Regulamentului. "Eu am fost la circ si pe dumneavoastra v-am vazut intr-o cusca, domnule", a venit imediat replica acestuia. Cu degetul indreptat spre tabara puterii, care ii ignora discursul, peremistul Marcu Tudor se intreaba: "Vad niste oameni pe care nu i-am vazut in viata mea. Sunt parlamentari?". Isi da singur si raspunsul: "Probabil, pentru ca, din comportament, parca au venit de la Gradina Zoologica".
NEVROGLII SI BALAMUC
Zi de marti, sedinta de plen. Citire din peremistul Claudiu Tanasescu: "Domnu’ Hasotti poate fi comparat cu un fotbalist. Are mai multe nevroglii decat neuroni. Si, daca nu stiti ce inseamna, cautati in DEX". Domnu’ Hasotti nu s-a aratat interesat nici de nevroglii si nici de DEX. Nu trece mult si Berceanu e prins in ofsaid de Funar si sanctionat verbal: "Infractorul Berceanu, care l-a lasat pe Hasotti sa voteze cu cartela sa cat timp a lipsit din sala, trebuie reclamat la Parchet". Ca intre colegi. Doua zile mai tarziu, cu sau fara legatura cu nevrogliile, liberalul Hasotti returneaza mingea in tabara peremistilor. Victima e insa Doru Bindea. Exasperat de felul in care Bindea, de la tribuna, trage de timp, Hasotti se face auzit: "Asta sa se duca dracu’ la spital! Eeeeee... Trebuie sa-l ia balamucul".
Ei – Katrina, noi – Sulfina
Momentele care, conform legilor nescrise ale politicii, se presupune ca dau oaresce emotii reprezentantilor puterii, adica discutarea motiunilor depuse de opozitie, simple sau de cenzura, au fost marcate de alesii nostri in cel mai curat stil dambovitean. Cu replici care mai de care mai "colorate", cu imbranceli sau cu... datul morcovului. Cadou.
MOTIUNEA "NEPASAREA". Semnatari – reprezentantii PSD. Locatia – Camera Deputatilor. Si fiindca e vorba de inundatii, alesii nu dau cu piciorul ocaziei si fac trimiteri la "marinarul din fruntea tarii". "Tara se afla sub ape, iar marinarul se afla la mare, unde chefuia la Ciresica, jucand geamparale cu tigancile si batand cu palmele", a atacat peremistul Ioan Aurel Rus. Nici ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, nu a scapat atentiei: "agentul 000", care are ca realizari "0 poduri construite, 0 podeturi reparate", asa etichetand-ul pesedistul Alexandru Manastireanu. Ultimul cuvant in prezentarea "vedetelor" inundatiilor i-a revenit tot unui reprezentant al PSD, George Baesu: "Americanii au dat doua nume dezastrelor lor: Rita si Katrina. Avem si noi un nume pentru dezastrul nostru national: Sulfina."
VECINII, CU MORCOVI. "Explozia preturilor", motiune simpla a PRM, a facut sa explodeze si imaginatia unora dintre senatori. Care au prezentat oferta zilei la zarzavaturi reprezentantilor puterii. Si la ulei. "33.000 lei, cumparat la promotie, zau!" Pe cuvant de pesedist. Aurel Simionescu. De agitarea morcovului s-a ocupat nimeni altul decat tatal fostei rapite in Irak, pesedistul Ion Vasile. "Domnu’ ministru, va dam si un morcov pe langa ardeiul ala din campanie", si-a aratat bunavointa Ion fata de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, venit sa sustina pozitia puterii la dezbateri. Sacosa parlamentarului de serviciu la cumparaturi, Siminonescu, se goleste de continut, pe biroul senatorului Ion aparand si ceva ceapa, una bucata varza, niste cartofi. In schimb, tribuna parlamentara este impodobita cu pungi de zahar, orez sau uleiul cu pricina. Toate, pentru a exemplifica evolutia haotica a preturilor. Haotic evolueaza insa doar situatia din Senat. Pana cand motiunea este trantita. Din cauza exploziei.
IMBRANCELI COLEGIALE. Final de dezbateri la motiunea simpla a PRM "Salvati scoala romaneasca". Inceput de scandal in Camera Deputatilor. De proportii. Cel care i-a dat nastere – presedintele de sedinta, liberalul Dan Radu Rusanu. Scanteia – propunerea acestuia ca in timpul ramas pana la pauza de pranz sa se treaca la dezbaterea Regulamentului. Reactiile – tipete, jigniri, injuraturi si... imbranceli. Confirmate de impricinati. Ulterior. Victima declarata – pesedistul Radu Podgoreanu: "Ceea ce n-am acceptat in comportamentul ches- torului Oltean a fost faptul ca m-a amenintat ca ma prinde pe hol si-mi trage o mama de bataie si ca m-a injurat de mama. Imi pare rau ca n-am iesit imediat pe hol, pentru ca sa am si un certificat medico-legal pentru a face dovada". Atacatorul nedovedit – chestorul PD Ioan Oltean: "Domnia-sa a fost cel care m-a impins efectiv, m-a impins, norocul... ca n-a fost de talia... n-a avut talia dumneavoastra, domnule presedinte, ca atunci, sigur, nu se stie ce se putea intampla. Dar acesta a fost marele meu noroc". Final asteptat. Salvati de clopotel.
"LAS-O-N SANGE!"
"Electoratul ne-a trimis aici ca sa va dispretuim, domnilor. Si nu faceti altceva decat sa ne intariti aceasta convingere, ca sunteti demni de dispret", le-a aruncat chiar de la microfon liberalul Gabriel Zamfir colegilor din opozitie, nemultumit de pauzele dese de consultari pe care acestia le luau la dezbaterea Regulamentului. In lipsa scuzelor, PSD ameninta cu retragerea, liberalul Ghise le arunca un "Jos comunismul!". Pana aici a fost. "Incepand cu tine, ba! Tu vorbesti de comunism?! Las-o-n sange...
Las-o-n saracie, bai, sa te unga, ca ti-ai tras vila si Nissan cum te-ai vazut primar", ii arunca din celalalt colt al salii pesedistul Dan Iosif.
RECITAL CARAGIALE
Zi de discutii la Regulament, zi de teatru. In plen. Actorul – liderul grupului minoritar, Varujan Pambuccian. Rolul – Nae Catavencu din "O scrisoare pierduta" a lui Caragiale. Intreruperile apartin reprezentantilor puterii. "(...) Iertati-ma, fratilor, daca emotiunea ma cuprinde atat de tare, suindu-ma la aceasta tribuna, pentru a va spune si eu, ca orice fiu al tarisoarei mele (Majoritatea: "Bravo!"), ca in aceste momente solemne (Bravo!) ma gandesc la tarisoara mea (Bravo!), la Romania (Bravo!), la binele ei (Bravo), la viitorul ei! Fratilor! (...)". Final de sedinta, din lipsa de "solemnitate". Dar cu aplauze la scena deschisa pentru interpret.
Publicat de
:
---
Data publicãrii: 20 Dec 2005 - 09:32
| |
|