Statutul minoritatilor: un meci între PD si UDMR [1]

Divergentele dintre PD si UDMR asupra înfiintarii Consiliilor Nationale ale Autonomiei Culturale (CNAC), prevazuta în proiectul Statutului minoritatilor nationale, ar putea fi rezolvate numai la nivelul presedintilor celor doua formatiuni politice

. Cel putin asa vede liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, solutionarea conflictului în ceea ce priveste autonomia culturala. ?Decizia referitoare la înfiintarea Consiillor Nationale ale Autonomiei Culturale va fi o decizie politica, care se va lua de presedintii PD si UDMR?, ne-a declarat Marton Arpad, la finalul ultimei zile de negocieri din aceasta saptamana, între partenerii din Coalitia de guvernamant, pe Statutul minoritatilor. Liderul udemerist a mai precizat ca discutiile vor fi reluate zilele urmatoare, în prezent acestea avansand pana la articolul 34.
La randul sau, PD a recunoscut ca nu a cazut la un acord cu UDMR. ?Pozitiile se pot apropia, dar avem în continuare o problema pe care nu o putem depasi, legata de Consiliul National al Autonomiei Culturale, a carui utilitate PD nu o vede si pe care nu îl dorim legiferat?, a declarat, dupa ultima întalnire, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. ?Aceasta divergenta nu este chiar un capat de tara. Elementele tinand de autonomia culturala pot fi practicate oricum, iar ca organ de monitorizare si control consideram ca CMN si Consiliul Impotriva Discriminarii Etnice au suficiente prerogative si posibilitati sa gestioneze probleme?, a adaugat Radulescu.

In timp ce, la Bucuresti, dezacordul în Coalitie privind înfiintarea CNAC se adancea, Parlamentul European vota, la Bruxelles, Raportul Moscovici, în care a fost inclus un amendament referitor la respectarea principiului subsidiaritatii si al autonomiei culturale în ceea ce priveste minoritatile nationale. (Raluca Dumitriu)
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Dec 2005 - 07:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13022&titlu=Statutul_minoritatilor__un_meci_intre_PD_si_UDMR