"Un partid popular in Romania nu se face prin interviuri" [1]

Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, s-a declarat ieri deranjat de ideile lansate recent de Cozmin Gusa si Valeriu Stoica, privind fuziunea PNL-PD si afilierea noii formatiuni la Partidul Popular European.

Liderul taranist este nemultumit ca nu a fost contactat inainte de aparitia acestor propuneri in presa, mai ales ca in ecuatie intra si partidul sau. Ciuhandu crede insa ca proiectul celor doi este imposibil.
Cum comentati proiectul fuziunii PNL-PD?
Nu cred ca fuziunea PNL-PD inseamna automat si asumarea statutului de partid popular, crestin-democrat, asa cum il concepem noi. Este totusi o fuziune intre un partid apartinator Internationalei Socialiste si un partid apartinator Internationalei Liberale. Daca privim problema strict ca doctrina politica, nu inseamna ca fuziunea va duce spre un curent popular, pentru ca nu exista o motivatie ideologica.
Valeriu Stocia spunea ca si-ar dori sa intre pe acest culoar.
Vor sa vina aici pentru ca acest culoar este foarte interesant pentru multa lume. Partidul Popular European este cel mai puternic din Parlamentul European. Ce este curios este ca, in timpul campaniei electorale, cei din Alianta ne-au combatut in permanenta spunind ca un vot dat PNTCD este “un vot risipit”, un vot pierdut si inutil. Atunci aveau aceasta parere despre un partid afiliat PPE. Mi se pare foarte rapida si curioasa schimbarea de curs.
In proiectul avansat se vorbeste si de atragerea PNTCD.
Nu stiu. Eu am observat o chestiune care pe mine, personal, m-a deranjat. Se vorbeste de parti din PNTCD. Si in declaratia dlui Gusa am vazut acest lucru, dar si la dl Stoica.
Poate au considerat ca nu tot partidul ar fi de acord...
Eu pot sa spun ca in PNTCD exista, cel putin de cind mi-am asumat conducerea in august, un concept unitar privind viitorul partidului. Iar acest viitor il vedem intr-adevar ca o regrupare a polului crestin-democrat, cu PNTCD, cu URR, cu toate fortele care realmente au facut o astfel de politica ori s-au manifestat ca atare. In zilele urmatoare avem discutii cu aceste partide pe care vrem sa le aducem intr-o constructie comuna.
Aveti ceva impotriva proiectului care sa includa PNTCD intr-un mare partid popular?
Noi sintem dispusi la discutii, dar trebuie sa fie serioase. Eu cred ca un partid popular in Romania nu se poate face prin proiecte lansate in interviuri sau conferinte de presa.
Pentru miercuri (astazi - n.r.) aveati o intilnire programata cu Valeriu Stoica. Urma sa discutati acest proiect, nu?
Si eu ma gindeam ca trebuie sa discutam, nu sa aud la radio ca dinsul lanseaza niste variante...
Poate a fost presat de timp.
Nu stiu de cine este presat. Dar acestea sint constructii politice care nu se fac conjunctural. Ca sa faci un lucru durabil trebuie sa discuti in prealabil. Pe de alta parte, trebuie sa ai un crez real ca o sa fie de durata, iar nu de conjunctura, ca la noi, la romani, fiindca e modern sa fii partid popular. Acum 20 de ani, era “modern” sa fii Partid Comunist Roman! Deci cred ca procedurile la care s-a apelat nu au fost cele mai inspirate. Din punctul meu de vedere, nu este potrivit sa se exprime oameni care n-au nici un fel de tangenta cu crestin-democratia, ca ei vor face si vor drege.
Chiar nu este posibil acest proiect?
Sa vedem daca este posibil. Noi am facut niste avansuri Aliantei. In ce sens? In turul al doilea al alegerilor prezidentiale, am declarat ca il sustin pe Traian Basescu.
Destul de tardiv...
Nu, am declarat-o la timp. Si in aceleasi momente am avut discutii cu reprezentanti de la PNL si PD, carora le-am propus o colaborare, mai ales pe linie administrativa, unde avem oameni de valoare.
Si nu ati primit nici un raspuns?
Nu.
Au si ei problemele lor interne...
Domnule, daca vrei sa construiesti ceva nou cu participarea noastra, atunci ne intrebi si pe noi, nu lansezi pareri prin ziare. Procedura ca atare m-a deranjat si nu stiu cit de convinsi sint oamenii acestia de ideologia PPE. Exista un interes.
Se poate vorbi de oportunism?
Nu, in politica sint foarte multe lucruri care se permit si fiecare isi apara interesul. Cred ca aceasta a fost ideea demersului. Trebuie sa tina insa cont de PNTCD.
Dar a intrat in ecuatie.
N-am intrat in nici o ecuatie. Nu pe baza unor declaratii. Eu intru in ecuatie daca discut cu cineva la modul sincer.
Ino Ardelean

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 07:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=130&titlu=__Un_partid_popular_in_Romania_nu_se_face_prin_interviuri__