Marius Oprea vrea sã modifice Legea Siguranþei Naþionale [1]

Istoricul braºovean Marius Oprea, reprezentantul Guvernului în nou înfiinþata Comunitate Naþionalã de Informaþii (CNI), îºi asumã dificila sarcinã de a aduce modificãri semnificative Legii Siguranþei Naþionale.

„ÃŽn forma sa actualã, legea lasã loc de confuzii. ÃŽnsãºi termenul de siguranþã naþionalã este mult prea vag”, ne-a declarat Oprea. Istoricul, care în urmã cu 17 ani a fost acuzat de Securitate cã ar fi legionar, spune cã forma actualã a legii lasã loc de confuzii asemãnãtoare. „La vremea respectivã, cine se opunea regimului era ori legionar, ori nebun. Acesta era modul lor de a opera ºi de a defini un om care lupta împotriva sistemului”, spune Marius Oprea. Totodatã, legea nu-i considerã periculoºi pe comuniºti, cu toate cã cei 45 de ani de dictaturã roºie au lãsat în urmã mai multe victime decât ambele rãzboaie mondiale la un loc.

Braºoveanul, cunoscut drept un înfocat vânãtor de torþionari, susþine cã în cadrul CNI va face cunoscutã vocea societãþii civile. „Trebuie ca structurile de informaþii sã fie curãþate de personajele compromise. ÃŽn ’90 se spunea cã cei care au fãcut poliþie politicã nu pot fi înlocuiþi, pentru cã formarea unui ofiþer de contrainformaþii dureazã 10 ani. Iatã cã a trecut termenul limitã, iar aceleaºi personaje sunt încã acolo. Se mai spune cã printre ei sunt oameni care au merite deosebite. Le mulþumim, dar îi rugãm sã se retragã”,

Ultima ºedinþã în Consiliul Local, prima ºedinþã în CNI
ÃŽn 2004, Marius Oprea a fost ales consilier local pe listele PNL Braºov, însã va renunþa la poziþia sa din administraþia publicã localã. „Este necesar acest lucru pentru cã nu pot sã fiu în ambele locuri deodatã. ÃŽmi doresc ca ultima ºedinþã din acest an a Consiliului Local sã fie ºi ultima pentru mine”, ne-a declarat Oprea.

Pe de altã parte liberalii braºoveni încã nu ºtiu cine îl va înlocui în Consiliul Local. „Nu am luat în discuþie pânã acum aceastã chestiune. Dar nu ºtiu încã dacã funcþia de consilier al primului ministru este incompatibilã cu cea de consilier local. Nu am analizat încã dacã funcþia de consilier este funcþie de demnitar public. Rãmâne sã analizãm în perioada urmãtoare ºi bineînþeles, sã vedem ºi care este punctul de vedere al domnului Marius Oprea”, spune vicepreºedintele PNL Braºov, Gabriel Andronache.

CSI nu este un superserviciu secret
Structura din care braºoveanul va face parte a fost înfiinþatã de cãtre Consiliul Superior de Apãrare a Þãrii la recomandãrile preºedintelui Bãsescu. Deºi titulatura sa sunã „înfricoºãtor”, CSI nu este un superserviciu secret creat, ci o instituþie aflatã sub control democratic, dar mai ales cu structuri complicate ºi, prin asta, greu de transformat într-un instrument al muncii de fiecare zi. Rolul CSI este de a coordona unitar activitãþile desfãºurate de cãtre structurile informativ operative ºi sã evalueze în sistem integrat informaþiile culese de acestea ºi care vizeazã securitatea naþionalã. Comunitatea este destinatã eficientizãrii a activitãþii serviciilor de informaþii, sã elimine paralelismele, suprapunerile ºi risipa de resurse umane exercitarea atribuþiilor stabilite prin legile de organizare ºi funcþionare.

În urmã cu un an, ºi în Statele Unite a fost înfiinþatã o structurã asemãnãtoare, care este condusã de John Negroponte, urmaºul unei familii cu rezonanþe puternice în istoria României.
Publicat de : Mirela LEONTE
Data publicãrii: 12 Dec 2005 - 08:38
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12759&titlu=Marius_Oprea_vrea_sA£_modifice_Legea_SiguranA¾ei_NaA¾ionale