Corespondentul New York Times nu a vazut nimic suspect la Kogalniceanu [1]


Un grup de reporteri, printre care si corespondentul New York Times, a vizitat, joi, baza militara de la Mihail Kogalniceanu, insa acestia nu au vazut nimic care sa fie specific centrelor de detentie ale SUA, relateaza ziarul american, in editia electronica de vineri

. Vizita a avut loc dupa ce presedintele roman, Traian Basescu, declarase ca baza poate fi inspectata, alaturi de celelalte locuri banuite ca ar fi gazduit centre CIA.
Organizatia Human Rights Watch afirma ca la Mihail Kogalniceanu ar fi aterizat avioane ale CIA care transportau persoane banuite de apartenenta la Al-Qaida.
Reporterii au fost intampinati de un ofiter roman, care i-a insotit oriunde au vrut sa mearga in interiorul bazei.
Incepand din 1996, Mihail Kogalniceanu a fost principala baza utilizata pentru exercitiile comune ale fortelor romane si americane, iar in 2003 a fost utilizata pentru alimentarea avioanelor americane care survolau nordul Irakului. Conform autoritatilor romane, in baza nu exista instalatii permanente ale Statelor Unite.
Cele 104 cladiri din interiorul bazei ar fi putut prezenta multiple solutii pentru detinerea prizonierilor, insa in perimetrul acesteia reporterii nu au vazut baracile albe specifice utilizate de armata americana sau containerele si reteaua de sarma ghimpata intalnita la Guantanamo Bay, Cuba.
In cazul in care vor aparea probe care sa confirme faptul ca Bucurestiul a facilitat transferurile de prizonieri - sau, mai grav, detentia acestora - consecintele pot fi serioase. Fost stat comunist, Romania spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007. Orice proba care sa releve ca aceasta tara a ajutat cu buna-stiinta CIA sa detina suspectii de terorism pe teritoriul sau i-ar putea afecta relatiile cu statele membre UE intr-un moment critic.
Consiliul Europei, care are mandat pentru a analiza incalcarile drepturilor omului in Europa, a declarat ca doreste sa examineze fotografiile din satelit ale bazei romanesti si ale unei baze din Polonia pentru a stabili daca acestea au gazduit centre de detentie.
La finalul vizitei, reporterii au vizionat o prezentare de 20 de minute a unor fotografii aeriene facute de aviatia militara romana, care infatisau pista si cladirile adiacente si o serie de exercitii comune ale efectivelor celor doua state care avusesera loc in urma cu doi ani.

Guantanamo, clonata la Bondsteel?

Pe de alta parte, emisarul ONU in Kosovo, Marek Antoni Nowicki, sustine ca baza militara americana Bondsteel, situata in estul provinciei sarbe, detine o inchisoare care functioneaza in afara "controlului juridic", asemanandu-se cu cea de la Guantanamo, relateaza AFP, citand publicatia germana Berliner Zeitung.


Publicat de : Mona Lazar
Data publicării: 10 Dec 2005 - 06:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12469&titlu=Corespondentul_New_York_Times_nu_a_vazut_nimic_suspect_la_Kogalniceanu