Noii sefi de servicii speciale au intrat în paine [1]

Ultima sedinta a CSAT a adus schimbari importante în conducerea unor servicii speciale din Romania

. Generalul Gabriel Naghi, apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, a fost înlocuit la conducerea Serviciului de Protectie si Paza de generalul de brigada Lucian Pahontu. Acesta are 41 de ani, a absolvit Scoala de Ofiteri de Transmisiuni în anul 1987, dupa care a lucrat în Ministerul de Interne. In decembrie 1989 Lucian Pahontu era ofiter în trupele de securitate ? o structura militara care actiona în uniforma, separata de Securitatea care face obiectul activitatii CNSAS. In ultimii ani, generalul Pahontu a fost comandantul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei si a devenit doctor în stiinte militare. 
Generalul Crainiceanu, fostul prim-adjunct al directorului SPP, a fost înlocuit de colonelul Gabriel Cretu (40 de ani), ofiter de politie. Colonelul Cretu a condus în ultimii doi ani Grupul Special de Protectie si Interventie ?Acvila? al Ministerului de Interne ? structura cu atributii în domeniul luptei antiteroriste, dupa ce a fost unul dintre comandantii trupelor de jandarmi participante la confruntarile cu minerii lui Cozma din ?99. Directorul SPP si prim-adjunctul lui au fost instalati oficial în functii printr-o ceremonie la care a participat si consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, generalul Sergiu Medar.   

Daca la conducerea SPP s-au adus oameni din Ministerul de Interne, pentru conducerea STS au fost preferati specialisti din interiorul institutiei. Vechiul director, generalul Tudor Tanase, a fost înlocuit cu generalul de brigada Marcel Opris. Noul director are 47 de ani si a absolvit Facultatea de Electronica din cadrul Academiei Tehnice Militare. Generalul Opris lucreaza în STS de opt ani, iar ultima sa functie a fost cea de sef al Directiei Tehnologia Informatiei. Adjunctul tehnic al directorului STS, generalul Mihalache, a fost înlocuit de colonelul Ionel Vasilca (39 de ani). Acesta a absolvit Facultatea de Electronica din Academia Tehnica Militara, iar ultima lui functie a fost cea de loctiitor al sefului Directiei Radiocomunicatii din STS.

Este de remarcat faptul ca atat la SPP, cat si la STS, unii oameni din conducere au fost mentinuti. La SPP a fost pastrat directorul adjunct (al treilea om în ierarhie), generalul de brigada Vasile Dudu, iar la STS au ramas pe loc ?numarul doi? si ?numarul trei?: generalul-maior Alexandru Grumaz, prim-adjunct al directorului, si generalul-maior Ion Tudosie, adjunct economic.

Pentru conducerea Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA) din cadrul Ministerului Apararii Nationale au fost preferati militari de cariera, nu oameni politici (desi pe coridoarele MApN si ale Guvernului au circulat, înaintea sedintei CSAT, zvonuri contradictorii). In postul de sef al DGIA, ramas vacant prin numirea generalului Medar în functia de consilier prezidential, a fost adus un ofiter de aviatie: generalul-maior Constantin Croitoru (53 de ani), pilot cu multa experienta pe Mig 21 Lancer si Mig 29, dar fara o pregatire speciala în domeniul informatiilor.  In acelasi timp, la conducerea Directiei Siguranta Militara din cadrul DGIA a fost promovat generalul de brigada Francisc Radici (48 de ani) ? ofiter de infanterie, specializat ulterior în contraspionaj. Tot ieri, seful statului s-a întalnit cu noul conducator al Oficiului National al Comunitatii de Informatii, Dan Moldoveanu, care a fost si el instalat oficial în functie, luni urmand sa fie prima sa zi de munca. Potrivit unor surse de la Cotroceni, presedintele Basescu i-a recomandat lui Moldoveanu sa fie discret si sa evite iesirile publice si declaratiile de presa.


Publicat de : Mihai DIAC
Data publicării: 10 Dec 2005 - 06:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12449&titlu=Noii_sefi_de_servicii_speciale_au_intrat_in_paine