2 milioane de procese pentru retrocedarea pădurilor [1]

Consiliul Director al Asociației Proprietarilor de Păduri din România s-a întrunit, ieri, la Brașov pentru a discuta planul de activitate pe anul în curs, precum și pentru a se vedea care sunt de fapt problemele proprietarilor de păduri din România.

Mihai Ionescu, președintele Asociației, spune că fostul Guvern nu a reușit să retrocedeze pădurile. „În 1944, 78% din pădurile din România erau în proprietate privată, iar acum s-a reușit retrocedarea a doar 31% din suprafață”, a spus Ionescu, criticând fostul Guvern pentru că nu a respectat proprietatea privată și a preferat să împroprietărească comunitățile locale cu pădurea care aparținuse, de fapt, persoanelor fizice.

Odată cu schimbarea politică, proprietarii de păduri speră ca noul Guvern să le aloce mai mult timp și să fie mai deschis față de rezolvarea problemelor cu care se confruntă foștii proprietari. Ei au solicitat reprezentanților Guvernului să ridice calitatea procesuală a Regiei Naționale a Pădurilor, aceasta opunându-se retrocedării pădurilor. „În prezent sunt peste 2 milioane de procese în care sunt implicați foști proprietari de păduri”, a mai spus Ionescu.

Liderul asociației a afirmat că la Budapesta au fost descoperite noi documente privind proprietatea asupra pădurilor din România în perioada interbelică, iar prin aducerea lor în fața instanței și a guvernanților speră în retrocedarea, în același spațiu, a pădurilor.
Publicat de : Ovidiu FEGHER
Data publicării: 11 Ian 2005 - 19:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=124&titlu=2_milioane_de_procese_pentru_retrocedarea_padurilor