Invataturile lui Basescu catre judecatorii juniori: sa nu imprumute metehnele colegilor imbatraniti in rele [1]

Pana sa taie si sa spanzure, peste sase luni, printre magistratii ineficienti in lupta anticoruptie, presedintele se ingrijeste, deocamdata, de titularizarea "juniorilor" in roba.

Ieri, la Cotroceni, Traian Basescu a semnat decretul de numire in functie pentru 18 judecatori (toti la judecatorii de prin tara) si doi procurori (unul la Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani, celalalt la PNA), operatiune desfasurata, asa cum cere legea, chiar la propunerea contestatului Consiliu Superior al Magistraturii. Seful statului a tinut sa vorbeasca fata catre fata cu "bobocii" magistrati, pe care i-a sfatuit sa nu imprumute din metehnele unor colegi de-ai lor, imbatraniti in rele, si sa imparta dreptatea exclusiv dupa cum zice si cere legea.
Presedintele Romaniei reia amenintarea sanctionarii magistratilor "pacatosi"
Presedintele Traian Basescu a demonstrat, inca o data, ca pentru el principiul constitutional al inamovibilitatii magistratilor este relativ. Basescu a anuntat, miecuri seara, la Antena 1, ca va cere modificarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii astfel incat membrii CSM sa fie schimbati, peste sase luni, daca lupta anticoruptie nu va da rezultatele asteptate de seful statului. "Vom fi nevoiti, mai ales ca aceste institutii (inclusiv Politie si Parchete - n.red.) sunt acum intr-o evaluare facuta cu un auditor independent, vom fi nevoiti sa modificam legea in asa fel incat sa cream conditii judecatorilor si procurorilor competenti sa acceada in functii. Nu avem solutie, nu putem astepta ca un procuror care de 15 ani nu a facut decat politica cu dosarele sa mai stea 15 ani in Parchetul General sau in Consiliul Superior al Magistraturii". Basescu avea pregatit un raspuns si pentru cei care il vor acuza ca se amesteca nepermis in treburile Justitiei: "Presedintele Romaniei are obligatia sa creeze conditii ca procesul de lupta impotriva coruptiei sa devina eficient. Si atunci, nu am decat sa ma adresez peste sase luni Parlamentului si sa cer modificarea legilor. Daca o va face sau nu Parlamentul, este problema lui!". Basescu a precizat ca, prin modificarea legislatiei referitoare la CSM, urmareste schimbarea componentei CSM, structura aleasa, printr-o hotarare a a Parlamentului, in mai 2003, pe un mandat de patru ani. Intrebat daca nu se teme ca, dupa viitoarele alegeri, noua putere va schimba si ea legea pentru a-i demite pe magistratii din CSM, Basescu a dat un raspuns evaziv: "Sunt convins ca un asemenea semnal este departe de a fi cel mai bun semnal care poate fi dat. "Uite, a venit majoritatea parlamentara si cere schimbarea legii ca sa se poata face din nou alegeri in CSM!" Sunt constient de faptul ca nu este cel mai bun semnal. Dar aici s-ar putea sa fim in fata unui lucru cu... da sau nu. Daca vom constata ca acest CSM nu reuseste sa administreze justitia in directia modernizarii ei, eficientizarii ei, ce o sa facem? O sa stam pana in 2009, sa asteptam sa vedem...? Cred ca va trebui sa facem ceva, sa luam masurile impuse de realitati". Metoda aleasa de presedinte pentru a schimba componenta CSM nu este una noua. In 2001, imediat dupa ce a castigat alegerile, PSD a modificat Legea privind Curtea de Conturi, reducand mandatele controlorilor si inlocuindu-i astfel pe membrii unei institutii care fusesera numiti legal, pe o perioada determinata, de catre Parlament. Singura diferenta este ca principiul independentei magistratilor este inscris in Constitutie.

Publicat de : A.M.B. , Liliana RUS
Data publicării: 18 Feb 2005 - 09:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1235&titlu=Invataturile_lui_Basescu_catre_judecatorii_juniori__sa_nu_imprumute_metehnele_colegilor_imbatraniti_in_rele