Oraselul Copiilor, cu vin fiert si manele [1]

Fie soare cu dinti, fie ger de îngheata pietrele, primii clienti apar la ora 10: copii mici cu bunicii de mana, scolari care învata dupa-amiaza, liceeni care chiulesc de la ore sau doar pierde-iarna

. La pranz, animatia este deja mare.
In Oraselul Copiilor din Constanta nu mai gasesti casute din povesti, personaje din desene animate sau turta dulce. Acum, în dughene încropite la repezeala se vand alandala jucarii chinezesti si turcesti, mere coapte în glazura de ciocolata si vin fiert - cinspe mii paharu?. Nu mai rasuna colinde si zurgalai, ci ?Na-na-na/ Ce tare-i Shakira mea!? si ?Ies dusmanii mei pe strada/ Ca pisica dupa prada?.

Micutii nu par a baga de seama fondul sonor. Il înregistreaza probabil inconstient. Sunt mai atenti la utilajele de agrement cu becuri multicolore, care îi îmbie cu posibilitatile de distractie: o zgaltaiala, o învarteala sau un dat violent peste cap. Mamicile sunt hotarate (?Nu m-as da în asta nici sa ma tai!?), în timp ce taticii dau sfaturi competente de pe margine (?Trage de volan dreapta! Accelereaza! Atentie la bordura? ?). Unele agregate sunt mai noi, altele sunt mai varstnice decat clientii. Asa e balerina Calipso, singura învartitoare din Orasel. Are înca succes, ca aici se pot da perechi, iar panorama parcului de distractii o poti vedea doar din piruetele balerinei care pare ca-si ia zborul spre cer.

Atractia maxima este însa Top Gun: o masinarie nervoasa care te scutura si te învarte pe toate partile, minute în sir. Nu putini sunt cei care, odata eliberati de stransoarea scaunelor si barelor de protectie, vomita la primul copac gasit în cale. Dar senzatiile tari conteaza nu atat pentru curajosi, cat pentru privitorii în ochii carora cresc toti top gun-istii. ?Adrenalina, tata, o simti pana-n maduva oaselor!?, îsi lauda marfa oamenii cu agregatul.

In sinea lor, baietii ?de la agrement? nu sunt foarte încantati de cum merge treaba. Majoritatea lucreaza vara în Luna Park din Mamaia, de langa Satul de Vacanta. Aia afacere? Parcul de iarna s-a deschis de pe 1 decembrie si va tine pana de Sfantul Ion. Dar baietii stiu ca dupa Revelion Oraselul moare. ?Uite, de azi dimineata, n-am dat decat cinci fise. Ăia la masinute fac sutele de mii într-un sfert de ora?, se plange de încasari omul de la ?Formula 1?.

Seara, Oraselul prinde alt luciu. Se face aglomeratie mare, muzica bubuie în boxe, iar utilajele duduie de lume. Atunci începe greul pentru agentii de paza ai parcului. Sunt de-ai lui Mazare, de la una dintre primele firme din trustul Conpress. Partea buna este ca Oraselul e întesat de bodyguarzi. ?Seara e nebunie pentru noi. Fac astia la buzunare ceva de speriat! La genti le taie fundul cu totul. Fermoarele de la geci sunt nimica toata. Dupa ce-ti salta telefonul sau portofelul, îti mai si închid fermoarul la loc. Gentalmeni, nu gainari?, povestesc agentii rebegiti de frig, pe care îi cinstesc comerciantii cu un pahar de cafea fierbinte.

Ziua se închide cu spectacol. Trupe de muzica dance se produc pe o scena amenajata în fata Statuii Victoriei. La Blondy, constantenii au chiuit la vederea nurilor fetelor. La Ak-cent a venit randul constantencelor sa se bucure. ?Parca erau apucate, dom?le, nu alta! Au sarit pe baietii aia de pe scena, iar la un coleg de-al nostru i-au rupt geaca. Țipau ca istericele, de le zburau sepcile din cap!? ?
Si zilnic, în Oraselul Copiilor mai este o atractie. Primaria împarte scolarilor si prescolarilor dulciuri si jucarii. Pe principiul ?Dar din dar se face Rai?, agentii economici cotizeaza cu produse sau bani pentru ca sacul Mosului edilitar sa fie plin. Ieri a fost randul Scolii Nr. 15 sa primeasca pungutele cu bunatati. Baietii de-a saptea venisera devreme în recunoastere. Spargeau seminte si contabilizau tarifele, socotindu-si alocatia: ?Hmm, cam scump? Lasa ca venim în vacanta, nu acuma. Hai la Mazare, ca ne da cadouri!?

Publicat de : SĂźnziana IONESCU
Data publicării: 07 Dec 2005 - 06:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12062&titlu=Oraselul_Copiilor__cu_vin_fiert_si_manele