Liderii D.A. Covasna și-au dat demisiile în semn de protest față de numirea unui prefect UDMR [1]

Aliații covăsneni au întâmpinat cu ostilitate decizia Guvernului de a numi un prefect UDMR la nivelul județului Covasna, considerând-o cea mai mare greșeală posibilă față de comunitatea românească de acolo. Liderii Alianței PNL-PD Covasna, alături de cel al PUR, anunțaseră, în urmă cu patru zile, că, în cazul în care se vor confrunta cu această situație, vor da în judecată statul român pentru încălcarea drepturilor omului. Cum demersul lor s-a soldat cu un eșec liderii locali ai Alianței și-au prezentat vineri demisiile.

Guvernul l-a desemnat pentru respectivul post pe Ervin Gyorgy, vicepreședintele Platformei Creștin-Democrate din Cadrul Uniunii.

Președinții celor două filiale covăsnene PD șI PNL susțin că Guvernul a cedat în mod nejustificat șantajului UDMR, sacrificându-i pentru stabilitate politică pe românii din Covasna. "Este o hotărâre nedreaptă. Noi nu am cerut Guvernului nici pomană, nici sprijin în afara legii, nici ceva ce nu ni s-ar fi cuvenit. Românii din Covasna, care reprezintă 24 la sută din totalul populației județului, nu vor mai avea în plan local nici o instanță căreia să i se adreseze. UDMR a devenit partid unic, deținând toate funcțiile de decizie la nivelul Consiliului Județean Covasna, primăriilor și, iată, și a Prefecturii", a declarat democratul Gheorghe Baciu.

Baciu, a catalogat gestul premierului Călin Popescu Tăriceanu de a numi un reprezentant UDMR în această funcție drept cea mai mare greșeală posibilă față de comunitatea românească din județ. "Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Prin numirea unui prefect UDMR, partidele politice românești și comunitatea românească au fost lăsate de izbeliște”, consideră Baciuc.

Omologul său liberal, Ioan Bălan, a declarat, la rândul său, că numirea unui prefect UDMR demonstrează dezinteresul "celor de la București" față de soarta românilor din zonă. El susține că, personal, nu îl deranjează faptul că a fost numit un prefect maghiar, ci faptul că acesta este reprezentant al UDMR.

“Puteam să găsim și noi un prefect maghiar, dar este inacceptabil faptul că acum toată puterea din județ este în mâna UDMR", a afirmat Bălan, care crede că noul prefect UDMR, va respecta ordinele de partid, creând astfel premisele înfăptuirii autonomiei teritoriale pe criterii etnice, a așa-zisului ținut Secuiesc.

Bălan consideră că numirea unui prefect UDMR în Covasna a fost o "mare gafă" a premierului Tăriceanu, care o să-l usture, pentru că electoratul din Ardeal o să-l ardă cu prima ocazie. "Românii din Covasna se simt părăsiți și abandonați, iar în atare condiții nu mai pot rămâne coleg cu domnul Tăriceanu care i-a dezamăgit pe toți cei care au crezut în noi", a declarat Ioan Bălan.

Cei doi lideri politici își vor depune demisiile pe masa staff-ului Alianței DA Covasna care se va întruni săptămâna viitoare.
Publicat de : Marius NEGULESCU
Data publicării: 07 Ian 2005 - 16:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12&titlu=Liderii_D_A__Covasna_si_au_dat_demisiile_in_semn_de_protest_fata_de_numirea_unui_prefect_UDMR