PSD tine cu dintii de imunitatea fostilor ministri [1]

Senatorii Comisiei juridice au decis ieri, in ciuda opozitiei PSD, ca fostii ministri nu mai beneficiaza de imunitate dupa expirarea mandatului. Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Antonie Iorgovan - senatori PSD - s-au declarat categoric impotriva acestei masuri, acuzandu-i pe reprezentantii puterii ca nu fac altceva decat sa se "razbune politic" pe fostii ministri pesedisti.

Senatorul PSD Serban Nicolae a aratat ca Legea raspunderii ministeriale - care stipula imunitatea pentru fostii membri ai Guvernului - a fost emisa in 1999, cand la putere se aflau tot actualii guvernanti, iar dupa 2000, PSD nu a eliminat aceste prevederi. Prin urmare, el a propus anularea totala a imunitatii ministrilor.

"Eu as propune sa abrogam legea cu totul ca sa nu mai existe deloc diferentieri. Daca se elimina imunitatea nu am nici o problema, dar nu voi ierta o astfel de gafa politica, de razboi politic in conditiile in care noi nu ne-am permis sa facem asa ceva cat am fost la guvernare", a avertizat Serban Nicolae. El a fost sustinut din plin de Antonie Iorgovan care a declarat ca eliminarea imunitatii ministeriale este o comanda politica. El nu s-a sfiit chiar sa-i ameninte pe senatorii UDMR, PNL si PD ca o astfel de prevedere ar putea avea efectele unui bumerang. "Cei care sunt acum la guvernare trebuie sa se gandeasca ca nu vor sta acolo o vesnicie. Nu vad sa-i prinda o a doua iarna la guvernare si trebuie sa nu uite ca acest text se va aplica si in cazul lor. In orice caz vom ajunge chiar la Curtea Constitutionala", a avertizat Iorgovan.

In continuare, Serban Nicolae a sustinut ca aceasta prevedere este impotriva normelor juridice si a bunului simt, mentionand ca eliminarea imunitatii pentru fostii ministri "va deschide un precedent periculos si calea de razboi pentru fiecare regim politic". In replica, presedintele Comisiei juridice, Peter Kovacs Ekstein, a aratat ca legea fundamentala spune foarte clar ca aplicarea imunitatii se refera doar la membrii in exercitiu ai Guvernului. Reprezentantul Ministerului Justitiei, prezent la dezbateri, a dat citire unei recomandari a Comisiei Europene potrivit careia legile nationale trebuie modificate "in scopul restrangerii categoriilor de persoane care se bucura de imunitate, in special in cazul fostilor ministri". In context, liberalul Nicolae Vlad Popa a mentionat ca recomandarea CE spune ca in acest fel lupta impotriva coruptiei devine mai eficienta. Dupa o ora de discutii aprinse Serban Nicolae a cerut eliminarea prevederii potrivit careia fostii ministri nu mai pot beneficia de imunitate, solicitarea sa fiind respinsa insa cu cinci voturi impotriva si trei pentru. Raportul favorabil al Comisiei juridice va intra in dezbaterea plenului Senatului care are ultimul cuvant de spus in acest caz.


Publicat de : Roxana ANDRONIC
Data publicării: 17 Feb 2005 - 07:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1185&titlu=PSD_tine_cu_dintii_de_imunitatea_fostilor_ministri