Dosarul "Flota" se reintoarce la Departamentul National Anticoruptie [1]

Inceput la Constanta, continuat la Parchetul Curtii Supreme si finalizat de PNA, dosarul "Flota" se mentine pe o traiectorie oscilanta

. Completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, ieri, dupa cinci ore de deliberari, ca aceasta cauza trebuie sa se intoarca la DNA - acolo unde fusese trimis inca din luna aprilie prin decizia Sectiei Penala a Curtii.

Mentinandu-si hotararea, inaltii magistrati nu au mai fost nevoiti sa se pronunte daca acest dosar trebuie "inghetat", pe motive constitutionale, datorita inaltei functii pe care o ocupa in stat unul dintre cei trei fosti ministri ai transporturilor, invinuit, alaturi de alte 78 de persoane, in dosarul disparitiei navelor din patrimoniul companiei Petromin.

Considerat un mar al discordiei electorale, dosarul "Flota", in fapt al celor 16 nave disparute din patrimoniul Petromin, s-a poticnit de mai multe ori, chiar si faza de finalizare, din cauza mai multor erori procedurale. Una dintre acestea a stat, in aprilie, la baza hotararii magistratilor Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de a restitui controversatul dosar organului de cercetare, adica PNA-ului. Atunci, instanta s-a autosesizat asupra faptului ca nu fusese corect sesizata, intrucat ordonanta de trimitere in judecata fusese semnata nu de fostul procuror-sef al PNA, Ioan Amarie, ci de adjunctul acestuia, Gheorghe Suhan, in contradictie cu stipularile Codului de Procedura Penala.

Saisprezece avocati i-au reprezentat ieri, in faza de recurs, pe cei 79 de intimati din dosar, in fata completului de noua judecatori, pretentiile diferite in cauza avand drept consecinta si concluzii la fel de variate depuse de parti la dosar. Desi cei mai multi intimati au cerut retrimiterea dosarului la DNA pentru a se reface, de aceasta data complet, procedura de sesizare a instantei competente, au existat si unii care au cerut ca dosarul sa se intoarca la instanta de fond. Motivatia a fost una de natura administrativa, intrucat, altfel, magistratii nu se pot pronunta asupra ridicarii sechestului asigurator instituit, chiar si de doi ani, asupra bunurilor lor ori apropiatilor.

Procurorii PNA au stabilit, dupa o ancheta care a durat mai bine de opt ani, ca inculpatii - printre care fostii ministri ai transporturilor, Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat Radu Ovidiu Sarbu, secretari de stat si membri ai conducerii Petromin - ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 miliarde de lei (echivalentul a 275 milioane de euro), prin instrainarea celor 16 nave.


Publicat de : Chiper Mihaela
Data publicării: 06 Dec 2005 - 09:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11787&titlu=Dosarul___Flota___se_reintoarce_la_Departamentul_National_Anticoruptie