Vizita premierului Tăriceanu la Bruxelles [1]

<SPAN class=pn-normal><IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/images/FiguraZilei/TariceanuCalin2_60x.jpg" align=left vspace=5>La circa o luna de la prezentarea Raportului de monitorizare al Comisiei Europene privind stadiul progreselor realizate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit ieri seara la Bruxelles, cu mai multi oficiali europeni, cu scopul de a le retransmite acestora angajamentul Romaniei de a-si indeplini obligatiile asumate in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007, asa cum s-a prevazut initial.


Aceasta vizita este prima a sefului Executivului dupa prezentarea Raportului Comisie si a celui realizat de Parlamentul European si, asa cum a declarat ziaristilor dupa prima intalnire din seria de discutii de pe agenda vizitei, el i-a prezentat comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Joaqim Almunia, atat progresele realizate la capitolele cu probleme, mentionate in cele doua rapoarte, cat si evolutia economiei romanesti, si stadiul procesului de privatizare.

Tariceanu a subliniat ca, i-a comunicat comisarului Almunia ca, desi inundatiile din acest an au produs pagube importante in mai multe zone ale tarii, determinand cheltuieli suplimentare, care nu au fost prevazute in bugetul pe 2005, efectul acestora nu se va resimti si nu va influenta cresterea economica prevazuta pentru anul in curs.

Pe de alta parte, seful Executivului a mentionat ca Romania face eforturi pentru a-si intari capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor comunitare atat in calitate de tara candidata la aderare, car si in viitoare calitate de stat cu drepturi depline.

Referitor la cota unica de impozitare, masura aplicata de Cabinetul Tariceanu imediat dupa preluarea mandatului, primul ministru a mentionat ca i-a transmis oficialului european ca, efectele aplicarii sale sunt imbucuratoare, pe primele trei trimestre ale anului fiind inregistrata o crestere a veniturilor colectate la bugetul national de 18 procente.

Referitor la posibilitatea existentei unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul statelor UE si al Romaniei, presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a subliniat ca, in acest moment ea este doar "o ipoteza care nu se bazeaza pe dovezi clare", insa daca se dovedeste ca unul dintre statele Uniunii sau o tara candidata este implicata acest lucru este foarte grav.

La randul sau, Tariceanu a reiterat dorinta autoritatilor romane de a colabora cu expertii europeni, precum si faptul ca Romania este dispusa sa permita accesul oricarei echipe care ar veni sa verifice autenticitatea declaratiilor anterioare facute de presedintele Traian Basescu si ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, potrivit carora pe teritoriul romanesc nu exista asemenea locatii.

Cat despre pachetul financiar al Uniunii Europene pe 2007-2013, care se afla zilele acestea in discutia liderilor europeni si care va reprezenta subiectul principal al reuniunii ministrilor de externe ai tarilor UE si candidate de miercuri, de la Bruxelles, sub coordonarea Marii Britanii, care detine presedintia semetriala, Tariceanu a spus ca asteapta sa vada propunerile premierului Tony Blair inainte de a face publica pozitia Romaniei.

In schimb, Josep Borell a tinut sa atraga atentia ca Parlamentul European nu va accepta usor propunerea britanica de reducere a fondurilor de dezvoltare destinate tarilor noi intrate in Uniune cu 10 la suta, considerand ca UE trebuie sa isi respecte angajamentele fata de noii membri de sprijin pentru recuperarea decalajelor.

"Exercitiul bugetar pe urmatorii sase ani nu este doar un ansamblu de cifre, ci reprezinta multe proiecte politice. Exista tari care pot pierde la acest capitol, al proiectelor, mai ales din randul noilor membrii ai Uniunii", a spus presedintele PE. Mai mult, Borell a atras atentia ca, acestor tari li s-a spus ca vor fi spijinite sa recupereze decalajele fata de celelalte tari si "Uniunea Europeana trebuie sa isi respecte angajamentele asumate".

Primul ministru mai are prevazute, pentru seara aceasta, intalniri cu comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok.

Din Bruxelles, Carmen DINU
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Dec 2005 - 06:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11775&titlu=Vizita_premierului_Tariceanu_la_Bruxelles