Ambasadorul SUA, afacerist de succes Noul reprezentant american vine intr-un moment in care relatiile comerciale cu Romania sunt foarte reduse din cauza mediului de afaceri instabil


Noul ambasador al SUA la Bucuresti soseste intr-un moment in care este nevoie de imbunatatirea relatiilor economice dintre Romania si Statele Unite

. Nicholas F. Taubman, care si-a prezentat ieri scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu, soseste la 10 luni dupa plecarea predecesorului sau, Jack Dyer Crouch II.
Interimatul a fost asigurat de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, acesta criticand adesea climatul economic romanesc si dinamica redusa a relatiilor comerciale dintre tara noastra si Statele Unite.
Potrivit lui Taplin, lipsa de echilibru si transparenta a procesului legislativ din Romania este una dintre cauzele majore ale faptului ca investitiile americane in tara noastra sunt de aproximativ 20 de ori mai mici decat cele din Ungaria.
De exemplu, investitiile americane in Romania se ridica la 780 milioane de dolari, in timp ce in Ungaria, care are o populatie mai putin numeroasa, au atins pragul de 16 miliarde de dolari, a aratat insarcinatul american cu afaceri.
Taplin a atras atentia si asupra faptului ca exista o tendinta "din ce in ce mai pronuntata" a autoritatilor de a atribui reforme - discutabile, in opinia Guvernului american - necesitatii de a raspunde solicitarilor Uniunii Europene. "Cand Ambasada noastra ridica problema transparentei si a corectitudinii fata de investitorii straini, ni se spune: «Bruxelles-ul ne-a cerut acest lucru». Deseori, este o replica la indemana pentru a evita un raspuns referitor la procesul legislativ lipsit de transparenta si la modul precipitat de guvernare", a spus diplomatul american, dand exemplu lipsa de flexibilitate a Codului Muncii.
Investitorii sunt atrasi de medii stabile si previzibile, in care au loc consultari cu actionariatul si cu publicul, a aratat el. Oficialul american a afirmat, totodata, ca actuala putere de la Bucuresti nu este foarte preocupata de faptul ca "angajamentele asumate de Guvernele anterioare, indiferent de constructia politica, sunt la fel de valabile ca acelea asumate de Guvernul aflat la putere".

Ambasador miliardar

Probabil ca aceste probleme economice au constituit unul din motivele pentru care Statele Unite au trimis un afacerist de succes ca ambasador in Romania. Nicholas Taubman este un om de afaceri, in varsta de 75 de ani, licentiat al Universitatii Pennsylvania si, in prezent, presedinte al companiei Mozart Investments. Anterior, el a detinut compania Advanced Auto Parts, unde a detinut si functiile de presedinte si director general executiv. Aceasta companie de piese auto a fost intemeiata in 1930 de tatal sau si acum reprezinta, cu 2.500 de magazine, cea de-a doua retea de acest gen din lume. Succesul companiei din care mai detine acum doar patru procente ii apartine aproape in intregime, intrucat el a preluat-o de la tatal sau in 1969 doar ca o retea locala, pe care a dus-o in 2004 pana la o cifra de vanzari anuala de aproape 4 miliarde de dolari.
Vanzarea companiei l-a inclus in randul miliardarilor in dolari, iar o mica parte din aceasta avere a fost investita in politica americana, inclusiv in campania electorala a presedintelui George W. Bush.


Publicat de : George Sirbu / georg
Data publicării: 06 Dec 2005 - 06:25
 

Link știre