Israelul a testat cu succes un sistem antibalistic perfectionat [1]

Israelul a testat cu succes un sistem perfectionat antiracheta Arrows, reprezentand, potrivit autoritatilor militare, un raspuns la amenintarile crescande ale rachetelor antibalistice din regiune, a informat presa israeliana

. Scopul urmarit a fost verificarea extinderii ariei de interceptare la mare altitudine  a rachetelor inamice, atat cu încarcatura conventionala, cat si cu încarcatura biologica si nucleara. In cadrul testului, un avion a lansat o racheta asemanatoare cu Shahab 3 iraniana care poate fi înzestrata cu focos nuclear. Sistemul a fost realizat împreuna cu Statele Unite, costul lui fiind de 4,2 miliarde de dolari din care doua treimi sunt suportate de partea americana.
Referindu-se la rezultatele testului, ministrul israelian al apararii, Shaul Mofaz, a apreciat ca este vorba de o realizare extraordinara, demonstrand ca Israelul se afla în fruntea tarilor care dispun de o tehnologie de fabricatie a sistemelor avansate de armamente.

Anuntul a fost facut în conditiile în care, potrivit publicatiei ruse ?Vedomosti?, Rusia si Iranul ar fi încheiat un acord de achizitionare de catre Teheran a 29 de rachete TOR-M1 care  doboara avioane si rachete teleghidate la joasa altitudine.

Constient de faptul ca Iranul a declarat deschis ca doreste sa distruga statul evreu, premierul Ariel Sharon a afirmat ca Israelul urmareste cu îngrijorare eforturile iraniene de a-si realiza capacitati nucleare care nu tintesc numai Israelul, ci si alte state din Orientul Mijlociu si din alte zone ale lumii. El a precizat însa ca tara sa nu va coordona eforturile internationale ce vizeaza stoparea înarmarii Iranului. Precizarea a fost facuta dupa ce, saptamana trecuta, în cadrul unei audieri în Knesset (parlament), generalul Aharon Ze?evi Farkash, seful Serviciilor de Informare ale Armatei, a declarat ca daca pana în martie 2006 comunitatea internationala nu va reusi sa blocheze încercarile Iranului de a produce arme nucleare, ar fi inutila continuarea eforturilor diplomatice. Potrivit unor deputati, el ar fi sugerat, printre randuri, eventualitatea unei solutii militare. In 1981, printr-o lovitura preventiva, Israelul a bombardat o centrala nucleara irakiana aflata în constructie.


Publicat de : Eva GALAMBOS
Data publicării: 05 Dec 2005 - 08:54
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11663&titlu=Israelul_a_testat_cu_succes_un_sistem_antibalistic_perfectionat