Secretarul de Stat american Condoleezza Rice vine maine intr-o vizita-fulger la Bucuresti, obiectivul central fiind semnarea acordului privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei
.
Ministrul roman al Afacerilor Externe a spus ca evenimentul reprezinta o „realizare istorica a Romaniei“. Simbolic, se intampla „ceea ce, de fapt, Romania asteapta din 1940: vin americanii!“, a spus Ungureanu. „Lupta noastra impotriva unei dictaturi, care a transformat tara din temelii, se incheie odata cu semnarea acestui acord“, a adaugat seful diplomatiei romanesti.
Nu poate trece neobservat faptul ca turneul european al lui Rice, care cuprinde si Germania, Belgia si Ucraina, are loc in plin scandal diplomatic intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, generat de presupusa existenta a inchisorilor secrete ale CIA pe teritoriul unor state est-europene. Cotidianul american „Washington Post“ a aprins fitilul scandalului, in urma cu aproximativ trei saptamani, vorbind despre Europa de Est. Apoi, organizatia „Human Rights Watch“ a aratat cu degetul Romania si Polonia, spunand ca are probe indirecte, dar serioase, potrivit carora pe teritoriul acestor tari ar fi avut loc actiuni clandestine ale CIA.
Acordul de acces privind stabilirea de facilitati militare americane pe litoralul romanesc este un document-cadru referitor la stabilirea de facilitati militare de dimensiuni reduse si flexibile, cu un grad inalt de interoperabilitate si bazate pe rotatia periodica a militarilor dislocati, a explicat ministrul Ungureanu. Documentul, de natura politica, reglementeaza cadrul general de colaborare la nivel militar, logistic, juridic si financiar. Detaliile urmeaza sa fie stabilite prin acorduri specifice ce vor fi incheiate ulterior.
In preambulul acordului de acces sunt inscrise principiile care garanteaza ca aceste facilitati militare nu pot fi folosite in scopuri contrare legislatiei si tratatelor internationale la care este parte Romania, a adaugat Ungureanu, raspunzand astfel unei intrebari referitoare la posibilitatea ca bazele sa devina inchisori CIA neautorizate.
Statutul militarilor care vor fi dislocati pe teritoriul Romaniei este reglementat prin acordul NATO - SOFA (Status of Forces Agreement) si acordul SOFA Aditional, care a fost semnat cu Romania in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002. Militarii americani aflati in misiune pe teritoriul altei tari se supun prevederilor acordurilor SOFA (Status of Forces Agreement) pe care Statele Unite le incheie cu tarile pe teritoriul carora isi desfasoara fortele in misiuni sau exercitii. Potrivit acordului, „Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale“ pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau.
Astfel, „in urma unei infractiuni cu gravitate redusa, sanctionata prin amenda sau arestare pe durata mai mica de un an, fortele Statelor Unite ale Americii vor notifica autoritatilor romane competente“. Ungureanu nu a aprecizat unde anume ar putea fi amplasate aceste „facilitati militare americane“, dar presedintele Traian Basescu a indicat ca cele mai probabil locatii sunt Constanta, Babadag si Fetesti.
Militarii au mai folosit, in primele etape ale razboiului din Irak, in 2003, Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta.
Seful diplomatiei romane, care va semna maine, cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, acordul de acces, a subliniat caracterul simbolic al evenimentului. „Se intampla ceea ce bunicii dumneavoastra, bunicii mei, parintii dvs., parintii mei au asteptat 60 de ani la rand. Se intampla ceea ce sute de mii de romani, care au intrat in puscariile comuniste si au fost sacrificati pentru ca au dorit democratie in Romania, au sperat. Se intampla ceea ce, de fapt, Romania asteapta din 1940: vin americanii!“
Razvan Mihai Ungureanu a precizat ca acordul cu SUA nu este doar o realizare a politicii externe romanesti, nu doar un succes al actualului Executiv, ci o realizare istorica a Romaniei, posibila datorita eforturilor din ultimii 15 ani. (I.R.)
Noul ambasador al SUA incepe „in forta“
Saptamana „americana“ incepe astazi cu primirea, de catre ministrul Mihai Razvan Ungureanu, a noului ambasador al SUA, Nicholas Taubman, care va prezenta copiile scrisorilor de acreditare. Noul ambasador este „unul dintre cei mai apropiati colaboratori politici ai presedintelui Bush, foarte familiarizat cu mediul politic de la Washington, un important contributor la campania electorala republicana“, a aratat Ungureanu.
Ioana Radus
Publicat de
:
---
Data publicării: 05 Dec 2005 - 09:30
| |
|