Vin soldatii americani! [1]

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, vine maine la Bucuresti

. Un turneu european ce cuprinde Germania, Romania, Ucraina si Belgia. Pentru ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, vizita inaltului oficial american la Bucuresti este incununarea viselor romanilor din ultimii 60 de ani. "Se intampla ceea ce bunicii dumneavoastra, bunicii mei, parintii dumneavoastra, parintii mei au asteptat 60 de ani la rand. Se intampla ceea ce sute de mii de romani care au intrat in puscariile comuniste au asteptat: vin americanii". Asa a declarat seful diplomatiei romane ieri, in cadrul unei declaratii de presa, uitand insa de subiectele sensibile.

Fixand ca principal obiectiv al vizitei secretarului de stat american semnarea acordului de acces al bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei, Ungureanu a trecut sub tacere o serie de alte subiecte controversate, care ar trebui sa fie pe agenda discutiilor de la Bucuresti. De exemplu, rezolutia inaintata Congresului american, la sfarsitul saptamanii trecute, de Chris Smith, prin care acesta cere Romaniei sa reia adoptiile internationale. Presedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Reprezentantilor, Smith redeschide astfel "razboiul adoptiilor" cerand si Uniunii Europene sa "nu mai impiedice Guvernul Romaniei sa plaseze copii orfani in America". Insa, ministrul de externe nu a plasat acest subiect pe agenda convorbirilor bilaterale. Aceasta, conform comunicatului MAE, se va reduce la evaluarea principalelor aspecte ale relatiilor bilaterale romano-americane, discutii referitoare la problematica regionala, "cu accent pe Marea Neagra si Balcanii de Vest", promovarea pe plan regional si international a valorilor comune de libertate si democratie, cooperarea in lupta impotriva terorismului, conlucrarea in cadrul NATO. Iarasi nici un cuvant despre scandalul inchisorilor secrete ale CIA in Romania, care da atatea batai de cap Bruxelles-ului. Poate pentru ca, in viziunea lui Mihai Razvan Ungureanu, "aceasta chestiune nu face parte din preocuparile noastre esentiale, nici de politica externa, nici de securitate nationala". Desi ministrul de externe recunoaste, in cadrul unui interviu televizat, ca "incepem sa avem prejudicii de imagine".

Ce raspuns?

De altfel, toata lumea asteapta clarificari de la Condoleezza Rice, cu ocazia turneului sau european. Desi initial Departamentul de Stat anuntase ca acestea vor fi oferite "in masura posibilitatilor" in Europa, Condi Rice a declarat, vineri, ca va face o declaratie referitoare la controversatele activitati ale CIA in Europa inaintea inceperii turneului pe Batranul Continent. Raspunsul doamnei Rice poate fi insa foarte vag, avand in vedere ca Sean McCormak, purtatorul sau de cuvant, a subliniat ca "tot ce putem face este sa deschidem un dialog cu opinia publica europeana si cu parlamentele europene referitor la contextul in care au aparut aceste acuzatii si informatii in presa".

Asigurari

Revenind la viitoarea prezenta a soldatilor americani, Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca documentul ce va fi semnat, marti, la Palatul Cotroceni afirma ca viitoarele baze americane nu pot fi folosite in scopuri contrare legislatiei si tratatelor internationale la care este parte Romania. Ceea ce, in mod normal, ar trebui sa-i linisteasca pe romanii care ar crede ca aceste baze militare pot fi folosite ca acoperire pentru torturarea suspectilor al Qaida. Ramane insa de vazut daca prevederile legale ale acordului sunt convingatoare si pentru reteaua terorista internationala, care tocmai a trimis un nou avertisment Europei. Mai mult, statutul militarilor americani care vor fi dislocati pe teritoriul Romaniei este stipulat in acordul SOFA, semnat intre SUA si Romania in 2001. Potrivit acestuia, Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau.

Noi evolutii

Oricum, inainte de Bucuresti, Condoleezza Rice va vorbi despre scandalul CIA in Germania. Chiar inaintea vizitei oficialului american, presa a publicat informatii conform carora cel putin 437 de zboruri secrete ale avioanelor CIA au trecut prin spatiul aerian german. Iar Berlinul asteapta clarificari in acest sens, la fel si Marea Britanie, unde "Daily Telegraph" scria ieri ca avioane ale serviciilor secrete americane au beneficiat de "acces liber" pe aeroporturile militare britanice. In plus, un ziar din Canada a dezvaluit ca de multe ori aceste avioane au fost inregistrate pe numele unor companii care nu exista in realitate.


Publicat de : Madalina Mitan
Data publicării: 05 Dec 2005 - 09:30
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11468&titlu=Vin_soldatii_americani_