DB: Încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap în atenția autorităților [1]

<IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/sigle/ANPH.jpg" align=left vspace=5>În prezența secretarului de stat la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap, Bogdan Panait, și a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, a fost învestit noul director al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, în persoana asistentului social Ciprian Buhuși.

Ședința de învestire a fost urmată de o întâlnire de lucru, pe tema ‘Încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap care au capacitatea de muncă păstrată’. Deviza acestei întâlniri a fost ‘Șansa de a munci’ și a urmărit, în principal, identificarea punctelor slabe și creionarea unor direcții de acțiune prin creșterea gradului de ocupare a forței de muncă din rândul persoanelor cu handicap.

Directorul adjunct al Direcției, Mara Andreica, cea care până anul trecut s-a ocupat de Inspectoratul pentru Persoane cu Handicap, s-a arătat impresionată de numărul participanților la întâlnire și, în același timp, dezamăgită de faptul că a fost prezent doar un singur posibil angajator din județ. Asta se pare că este și principala problemă a acestor persoane, apte de muncă și care vor să muncească, dar cărora agenții economici le oferă șanse minime pe piața muncii.

Și asta cu toate că cei care înființează unități protejate beneficiază de o scutire la plata impozitului pe profit, cu condiția ca cel puțin 75% din fondul obținut prin scutire să fie reinvestit pentru achiziționarea de echipamente.

În județul Dâmbovița, din cele peste 5.4000 de persoane cu dizabilități evaluate de Comisia de expertiză medicală în perioada septembrie 2004- septembrie 2005, numai 521 au capacitate de muncă păstrată în proporție de cel puțin 50%. De la începutul acestui an, 337 de astfel de persoane au fost încadrate în muncă în județul Dâmbovița.

Publicat de : Alexandra DAMIAN
Data publicării: 03 Dec 2005 - 08:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11365&titlu=DB__Incadrarea_in_munca_a_persoanelor_cu_handicap_in_atentia_autoritatilor