UDMR face recurs la istorie Potrivit lui Marko Bela, statutul minoritatilor a fost inspirat de Marea Unire


UDMR aduce Rezolutia adoptata la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 in sprijinul statutului minoritatilor

. Sursa primordiala a proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale o constituie Rezolutia adoptata la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, considera presedintele Uniunii, Marko Bela. Potrivit acestuia, "principiile cuprinse in acest proiect izvorasc nu numai din cerintele europene actuale, ci si din acel document, cand majoritatea romaneasca si-a asumat obligatia de a rezolva problemele legate de convietuirea cu popoarele conlocuitoare". Desi stie ca "pentru maghiarii din Romania ziua are o alta semnificatie decat pentru romani", Marko Bela a aratat ca data de 1 decembrie "are un mesaj puternic si in ceea ce priveste maghiarii din Romania", prin continutul Rezolutiei de la Alba-Iulia, care prevede "o deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare". In plus, liderul UDMR a explicat ca, prin adoptarea proiectului privind statutul minoritatilor, se creeaza posibilitatea ca o parte dintre dezideratele asumate in 1918 ce nu au fost atinse nici pana acum sa fie in sfarsit realizate. "Statutul minoritatilor este menit sa ne conduca la indeplinirea acelor deziderate impuse de Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba-Iulia. Principiile cuprinse in acest proiect izvorasc nu numai din cerintele europene actuale, ci in primul rand din acel eveniment de la 1 decembrie 1918", a mai spus Marko Bela.

Tariceanu: "Nu va temeti de autonomia culturala"

Din partea partenerilor de coalitie, premierul Tariceanu ramane principalul sustinator al proiectului UDMR. El considera ca legea privind statutul minoritatilor nationale nu este o reglementare excesiva in domeniu, ci una normala si fireasca, iar actul normativ nu face decat sa decida in termeni juridici realitatile din prezent.
In opinia premierului, singura problema ar fi aceea ca "recomandarile Comisiei de la Venetia nu vin sa introduca elemente suplimentare de substanta". "Cred ca legea, in forma in care este, nu face nimic deosebit decat sa dea cadru legal la realitatile care sunt in Romania. Subliniez, astazi realitatile au luat-o cu mult inaintea perceptiei noastre. Nu cred ca trebuie sa ne temem de autonomie culturala sau, daca vreti, de dreptul minoritatilor, pentru ca este bine de subliniat: legea minoritatilor nu este legea minoritatii maghiare, este legea minoritatilor din Romania", a declarat premierul Tariceanu, la Cluj Napoca.
Blocat in comisiile de specialitate din cauza discutarii bugetului de stat, proiectul de lege privind minoritatile nationale ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor fara raportul celor trei comisii sesizate in fond. Liderul Uniunii s-a pronuntat impotriva acestei practici prevazute de noul Regulament, insa a admis ca acest lucru este posibil, intrucat comisiile de specialitate sesizate nu au timpul necesar pentru a finaliza raportul respectiv pana la 7 decembrie, data la care este prevazuta inceperea discutiilor in plen.


Publicat de : Georgeta Filip / geo
Data publicării: 02 Dec 2005 - 10:48
 

Link știre