Desi reprezinta 3-4% din PIB, sectorul agricol nu este stimulat sa se dezvolte in Romania
.
Puiul romanesc, vandut exclusiv proaspat, este concurat de pulpele congelate importate din SUA. Pentru ca piata americana nu consuma decat piept si aripioare, pulpele de pui sunt transformate in prafuri furajere sau se exporta in Romania.
Aceasta deoarece consumatorul roman inghite tot ce i se pune in galantar, fara nici cea mai mica informatie privind originea carnii si a substantelor pe care le contine. Cum sarbatorile au inceput deja si pentru romani, e bine ca acestia sa stie ce pun pe masa.
De "afara" vin 120.000 de tone pe an
Romanii consuma 400.000 de tone de carne de pasare pe an, din care 120.000 de tone din import. Carnea vine congelata, in baloti a cate 20 de kilograme. In multe cazuri, pentru a fi comercializata este dezghetata si vanduta bucata cu bucata in magazinele mici sau la caserola in marile lanturi. "Aceasta practica este ilegala, deoarece carnea de pui este sensibila si se depreciaza calitativ. In plus, pentru a-si rotunji profiturile, producatorii ex-terni o si injecteaza cu substante care retin apa - vitamina C, acid acetic - sau hranesc pasarile cu biostimulatori si le trateaza cu antibiotice. Aceasta practica este interzisa in UE si in Romania, dar nu si in Brazilia, Canada sau SUA", ne-a declarat Ioan Popa, directorul general al Complexului avicol Alba Iulia. La randul sau, Nicolae Apostol, senator si fost director al Complexului avicol Cosarom, sustine: "SUA nu consuma decat piept si aripioare, iar pulpele sunt transformate in fainuri, care se reintorc in hrana puilor sau sunt exportate in Romania".
Curcanul, import sau indigen, bun
de consumat
Curcanul nu e rege in Romania, dar romanii il consuma de Paste si Anul Nou. "Din 400.000 de tone carne de pasare, doar 1.500 tone sunt de curcan. Din aceasta, 1.000 de tone sunt importate", sustine Ioan Popa. Atat curcanul romanesc, cat si cel din import poate fi consumat fara probleme, caci carnea e "curata". "Importurile se fac din Europa, unde orice substanta de ingrasare, biostimulatori sau prafuri animaliere, este "interzisa", declara Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International. Este bine de stiut ca deja curcanii se comercializeaza intregi sau transati in marile magazine.
Publicat de
:
Elena PARVU
Data publicării: 02 Dec 2005 - 08:40
| |
|