De Ziua Nationala, discursuri sforaitoare care sa gadile placut urechile electoratului nu vor mai umple vazduhul Camerelor reunite ale parlamentului
. Ocupantii fotoliilor comode de senator si deputat au ramas fara grai la incheierea programului dezbaterilor la bugetul de stat si au decis sa ia o... pauza, tot invartindu-se in jurul cozii daca sa organizeze sau nu o sedinta festiva consacrata Zilei Nationale a Romaniei. Astfel, alesii au ratat o buna ocazie sa-si ureze reciproc "La multi ani, romane!", fie ca sunt ei portocalii sau au o usoara tenta verzui-nationalista. Invocand cateva subterfugii procedurale, deputatii si senatorii au hotarat ca, decat sa aiba vizibilitate pe sticla egala cu zero, mai bine merg in teritoriu. Acolo, cred ei ca votantii se vor incolona disciplinat sa le asculte oratiile funebre ale realizarilor marete. Pe scurt, birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis ieri ca nu se impune o sedinta comuna pentru a sarbatori Ziua Nationala, scutind romanii de efortul suplimentar de a schimba canalele de televiziune care ar fi transmis evenimentul.
Tot pe teren a fost expediat si primul-ministru. Calin Popescu Tariceanu a fost exilat la Alba Iulia, devenit in ultimii ani, oras favorit pentru chermezele nationaliste ale fostului presedinte Ion Iliescu si ale tribunului Corneliu Vadim Tudor. Seful executivului se va afla in Sala Unirii, la primirea soliilor, va asista la Te Deum, la parada militara si la parada portului popular organizate de Prefectura Alba.
In schimb, Traian Basescu sarbatoreste prima sa Zi Nationala ca presedinte cu electoratul sau de suflet - bucurestenii. In plus, la Palatul Cotroceni, seful statului va organiza o receptie pentru numerosi invitati si va ciocni un pahar de sampanie. De 1 Decembrie, secondat de Anca Boagiu, Adriean Videanu si Mioara Mantale, presedintele va avea prilejul sa incinga o batuta, pentru ca programul artistic va debuta cu spectacolul dat de ansamblurile folclorice ale minoritatilor nationale. Totusi, tusa festiva nu va lipsi. Dupa defilarea Garzii de Onoare a Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul", primarul Capitalei, Adriean Videanu, va aprinde luminile pentru Sarbatorile de Iarna pe Bulevardul Magheru.
Astfel, aflati unul la un capat al tarii, celalalt la altul, presedintele si premierul au evitat sa se calce reciproc pe bataturi si sa declanseze o noua paruiala, spre dezamagirea publicului spectator. Dar mai e timp!
Luati prin surprindere ca tratativele secrete dintre putere si opozitie privind aprobarea bugetului de stat si al asigurarilor sociale pe 2006 au functionat, parlamentarii au avut ieri pe buze o singura intrebare: Ce facem de 1 Decembrie? Fara obiectul muncii (n.r. - dezbaterea bugetului), deputatii si senatorii s-au pierdut in chichite procedurale si pana la urma au abandonat ideea unei sedinte solemne a celor doua Camere ale parlamentului, dedicata sarbatoririi Zilei nationale. Si pentru ca normele Uniunii Europene au devenit un far calauzitor pentru politicienii romani, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a incercat sa justifice esecul onorabilei intentii de a convoca o sedinta solemna a parlamentului. Acesta a precizat ca 90% din statele UE nu organizeaza adunari in forul legislativ dedicate Zilei nationale.
Astfel, birourile permanente al Senatului si Camerei Deputatilor au decis ieri ca a expirat timpul pana la care sa fie convocata o asemenea sedinta. Orarul ezitarilor a avut urmatorul desfasurator. "Omul cu propunerea" a fost senatorul PD Radu Berceanu, care a recomandat ca 1 Decembrie, data programata initial pentru deliberarile pe marginea bugetului, sa fie consacrata Zilei nationale a Romaniei. Mult mai familiarizat cu regulamentul, secretarul general al Camerei Deputatilor, pesedistul Victor Ponta, a avertizat ca "ok-ul" pentru aceasta initiativa trebuie dat mai intai de birourile permanente.
Motivatii
"O sedinta festiva nu se poate face, mai ales de Ziua nationala, pe picior", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, precizand ca improvizatiile nu sunt bine venite atunci cand este vorba de un astfel de eveniment major. Riscul ar fi fost, in opinia lui Vacaroiu, lipsa de la manifestare a corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si absenta reprezentantilor presei. Idee sustinuta si de presedintele Camerei, Adrian Nastase, care s-a plans ca parlamentarii nu ar fi avut timp suficient sa-si pregateasca discursurile. Si cum calendarul stabilit pentru saptamana in curs prevedea continuarea dezbaterilor la bugetul de stat, ar fi fost impropriu sa nu fie urmat pas cu pas. "In aceste conditii nu am vrut sa aglomeram programul si chiar daca, la un moment dat, s-a evocat posibilitatea unei sesiuni solemne, am considerat ca bugetul este prioritar", a afirmat Adrian Nastase. Pana la urma, senatorii si deputatii au fost "expediati" in teritoriu. "S-a considerat ca parlamentarii pot sa mearga in judetele lor", a incheiat presedintele Camerei. La randul sau, chestorul Biroului Permanent al Senatului, liberalul Paul Pacuraru, a explicat ca decizia de neconvocare a sedintei solemne a avut la baza motive tehnice.
"Senatorii PD dezaproba decizia birourilor permanente reunite din 30 decembrie, de anulare a sedintei solemne dedicate Zilei nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat, care nu omite sa aduca la cunostinta publicului cu stampila de vot in mana propunerea de ridicare a unei statui a reginei Maria la Palatul Cotroceni.
Relas
In programul de ieri, deputatii din comisiile de specialitate ar fi trebuit sa munceasca pe branci. La Comisia de cultura a fost "studiu individual", la Comisia de buget-finante nu s-a lucrat deloc. Mai "harnici" au fost parlamentarii din Comisia de agricultura, care au dezbatut un proiect privind regulile de sanatate publica la folosirea ciupercilor comestibile din flora spontana. Ordonanta de rectificare a bugetului de stat pe 2005 a fost discutata de Comisia pentru sanatate. Cat despre modificarea Legii alocatiei de stat pentru copii si cea privind pensiile militare, ele au ramas in stand-by, pentru ca deputatii din Comisia de munca au amanat luarea unei decizii. Comisia pentru industrii s-a delectat cu cateva acorduri internationale, iar cea pentru abuzuri a analizat cateva dintre cele 60 de petitii primite.
Publicat de
:
Diana Stirlea
Data publicării: 01 Dec 2005 - 15:27