Curierul de miercuri Dar, de unde?


De ieri, elevii sunt din nou in banci

. Greva cea mai lunga din invatamant a luat sfarsit. Profesorii au fost convinsi sa se aseze la masa tratativelor si sa semneze Pactul de neagresiune cu Guvernul. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a felicitat pe sindicalisti. Negociatorul Pogea se arata multumit de rezultat. Presedintele Traian Basescu isi trage o parte din meritele dezamorsarii conflictului. Dar acest lucru si ordinea celor care au avut mai multe merite decat altii in gestionarea situatiei de criza nu mai conteaza. Scoala a reinceput.
Si totusi, ce au primit profesorii pana la urma? O oferta realista, ar spune premierul, care a adus drept argument imposibilitatea bugetului de a suporta o crestere salariala mai mare de 12 la suta, fata de cum cum s-a convenit initial.
Totodata, profesorii au mai obtinut in plus aproximativ 1 miliard de euro, bani care, insa, nu vor fi folositi in absenta unor proiecte destinate dotarii si modernizarii institutiilor scolare. Dupa cum mentiona chiar ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, banii pentru dezvoltarea infrastructurii scolare este greu de crezut ca vor putea fi cheltuiti in decursul anului viitor.
Aceasta pentru ca nu exista elaborate astfel de proiecte, iar constructia lor in ansamblu este anevoioasa, fiind necesare studii de implementare. La acest capitol, cu siguranta, la finele anului viitor Finantele vor lua "Reportul" de la invatamant. Aici punctul este castigat clar de Executiv. Profesorii, din toata aceasta tarasenie, s-au multumit pana la urma cu o crestere diferentiata a salariilor de 12 la suta. Cinstit, exista acesti bani?
Declaratia ministrului Vladescu este evaziva. Potrivit acestuia, ar exista resurse doar pentru o crestere de 5,5 la suta a salariilor de la 1 ianuarie 2006, iar pentru restul de 6 la suta domnia sa este convins ca procentul poate fi finantat prin alocarea de fonduri necesare la rectificarea prognozata a avea loc la mijlocul anului viitor. Atentie, insa, rectificarea va avea loc in functie de performantele economice din momentul acela.
Aici apare problema. Sebastian Vladescu crede ca la acea data exista varianta aparitiei unor fonduri bugetare excedentare. Totusi, nu exclude varianta b, aceea a unui deficit. Si atunci cum vor fi majorate salariile dascalilor, caci un protocol, o data semnat, trebuie respectat. Aici planurile guvernamentale transpar clar.
In cursul anului viitor vom asista la o restructurare severa a numarului de locuri in randul sectorului public si banii economisiti astfel din salarii vor fi redirectionati catre cadrele didactice.
O solutie, dar, in acelasi timp, si un avertisment dat functionarilor publici. Ministrul Vladescu nu lasa loc de dubii: "Sper ca alte categorii de functionari publici sa fie constiente ca o crestere a veniturilor salariale peste rata inflatiei si fata de cresterea economica nu poate sa determine decat o reinversare a ciclului inflationist si o anulare a eventualelor cresteri salariale printr-un efect inflationist". Asa ca, pana la urma, greva profesorilor si solutiile propuse au stins si pretentiile altor categorii profesionale.


Publicat de : Stefan Rãdeanu
Data publicării: 30 Noi 2005 - 08:43
 

Link știre