Stoica ar putea candida la sefia PNL [1]

PROIECT - Fuziunea cu PD va fi propusa Congresului liberal

Fostul lider liberal Valeriu Stoica ar putea candida la presedintia PNL, reactivandu-si vechiul proiect de fuziune cu PD. Potrivit viziunii lui Stoica, noua formatiune ar trebui sa adere la Partidul Popular European.

TERMEN. Valeriu Stoica ar putea sa isi anunte chiar in ziua Congresului decizia de a candida la presedintia partidului
La cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca PNL si PD ar trebui sa fuzioneze, fostul lider liberal Valeriu Stoica si-a reactivat proiectul uniunii celor doua partide pe baza unei platforme liberal-populare. Potrivit lui Stoica, Congresul PNL din 4-6 februarie ar trebui sa anunte vointa politica a partidului de a fuziona cu PD. El a intocmit deja un proiect de fuziune, care contine etapele si principiile acestui proces. Potrivit proiectului, prima etapa consta in formarea si exprimarea vointei politice. "Eficienta guvernarii depinde de unirea PNL si PD intr-un puternic partid de centru-dreapta. Cu atat mai mult, daca vor avea loc alegeri anticipate, aceasta fuziune este necesara", a sustinut Stoica, precizand ca si PD ar trebui sa adopte o decizie asemanatoare. A doua etapa ar insemna "omogenizarea" celor doua partide, care ar putea fi conduse, la nivel national si local, de o structura bicefala, urmand ca, in cel mult un an de la data fuziunii, sa se aleaga noile organisme de deschidere. Noul partid, la care ar putea adera si alte grupari de dreapta precum PNTCD, ar trebui sa se alature Partidului Popular European. Stoica mai sustine ca liderii noii formatiuni ar trebui sa nu detina si functii guvernamentale.

CANDIDATURA. Acest proiect ar putea fi prezentat la Congresul de la inceputul lunii februarie chiar de Stoica, in calitate de candidat la sefia PNL. El a precizat ca are trei variante prin care sa-si promoveze planul: sa sustina un candidat la sefia partidului si o echipa care sa isi insuseasca aceasta viziune, sa faca parte dintr-o asemenea echipa fara sa candideze sau sa se inscrie el insusi in cursa pentru presedintia PNL. Stoica nu a vrut sa precizeze care ar fi persoanele cele mai potrivite pentru a-i sustine platforma, dar a recunoscut ca in ultima perioada a discutat despre fuziunea PNL-PD cu Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu.

ADVERSARI
Fostul lider liberal a avertizat si ca "adversarii fuziunii" ar putea sustine uniunea celor doua partide cu unele conditii inacceptabile pentru democrati, astfel incat proiectul sa fie dinamitat. Potrivit lui Stoica, acestia pot sa fixeze un "calendar nerealist" sau pot incerca sa ii oblige pe democrati sa accepte identitatea liberala. Fara sa nominalizeze, Stoica a facut referire la Dinu Patriciu, care a sustinut ca PD ar trebui sa se lase absorbit de PNL. "Orice manifestare de aroganta poate sa compromita procesul fuziunii. Din perspectiva politica, fuziunea este o unificare a fortelor de centru-dreapta. Juridic, fuziunea nu se confunda cu absorbtia", a sustinut Stoica. In privinta lui Patriciu, Stoica a spus ca acesta este pentru el "o enigma". "Nu am inteles, de exemplu, de ce a militat pentru alianta PNL-PSD, dupa primul tur al alegerilor, in conditiile in care se vede acum ca aceasta este impotriva intereselor sale. Daca anticipezi prost, poate fi contra intereselor tale", a adaugat Stoica.


PERICOL
"Orice manifestare de aroganta poate sa compromita procesul fuziunii. Din perspectiva politica, fuziunea este o unificare a fortelor de centru-dreapta. Juridic, fuziunea nu se confunda cu absorbtia"
Valeriu Stoica, membru PNL
Monica IORDACHE
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 11 Ian 2005 - 10:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=104&titlu=Stoica_ar_putea_candida_la_sefia_PNL