Liberalii își scot ochii între ei [1]

Conferința PNL București, care s-a desfășurat sâmbătă la Palatul Parlamentului, se anunța ca una în care democrații aveau să fie sac de box, pentru că protagonistul ședinței era Ludovic Orban, unicul candidat la șefia filialei.

Dar planul s-a schimbat după ce premierul Tăriceanu, primul vorbitor, a făcut apel la colegii săi de partid să nu-i mai atace public pe partenerii de coaliție. Făcând referire la „tensiunile politice” din ultima perioadă, adică la declarațiile belicoase pe care PNL și PD și le-au aruncat, Tăriceanu a avertizat că ele riscă să umbrească efectele benefice ale guvernării. „PNL nu poate fi acuzat de inițierea acestei spirale a nervilor. Eu, personal, am avut o atitudine pacifistă, poate prea pacifistă. Vreau însă să fac un apel la oprirea acestei spirale, care riscă să devină contraproductivă. E firesc să simțim că nu suntem tratați cu fair-play, că suntem puși în dificultate, dar vă cer să aplanăm această stare de spirit, cu toate că nu noi am creat-o”, a spus premierul, amintindu-le colegilor că dușmanul lor este PSD și că destinul PNL „va fi multă vreme, de acum încolo”, legat de cel al democraților. Vicepreședintele Teodor Meleșcanu, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu și seniorii partidului au venit și ei la tribună, să facă apel la împăcare cu PD. Chiar și Ludovic Orban, cel mai înverșunat adversar al PD și al președintelui Băsescu, a avut un discurs moderat, spunând doar că nu va accepta ca „demnitatea” PNL să fie călcată în picioare. Orban nu avea nevoie de un discurs prea dur, întrucât era unicul candidat la șefia PNL București și, în final, și-a asigurat un nou mandat de patru ani, cu 800 de voturi pentru din cele 1000.


Acuzații de colaboraționism cu PSD și cereri de congres extraordinar
Momentul festiv a fost stricat de apariția la tribună a deputatului Cristian Boureanu. Adversar declarat al lui Tăriceanu, acesta l-a acuzat pe șeful partidului că, din cauza prestației sale în Guvern, PNL scade constant în sondaje: „PNL nu scade în sondaje pentru că Traian Băsescu a ales să fie un președinte jucător sau pentru că nu avem o guvernare bună. Scade pentru că, în România, liderul e locomotiva. Prestația premierului se repercutează asupra PNL. Am câștigat un prim-ministru european, dar am pierdut un președinte de partid”. Boureanu i-a criticat pe liderii PNL care negociază cu PSD, acuzându-i că „omoară viitorul partidului” și i-a acuzat pe unii lideri liberali că sunt „beți de putere”. „Pesediștii ne vor ajuta, ne vor îngrășa ca pe struți, dar, când va veni momentul, ne vor tăia și ne vor face ciorbă”, a spus Boureanu, cerând, în final, ca partidul să facă o analiză internă a situației în care se află. Liderul deputaților, Crin Antonescu, avea și el nemulțumiri. A cerut convocarea unui congres extraordinar, prin care conducerea PNL să fie legitimată, întrucât președintele liberal Tăriceanu „a primit legitimitate din mâna lui Băsescu și a lui Stolojan”. Antonescu a mai solicitat ca, la congres, să fie rediscutat protocolul cu PD, care îngrădește PNL în acțiunea sa, și asumarea ideii de republică parlamentară, întrucât multe dintre conflictele politice din prezent vin din suprapunerea atribuțiilor executive dintre președinte și premier.
PNL – „notă de subsol la ingineriile financiare ale tranziției”
Tăriceanu a răbdat cât a răbdat și, înainte de a părăsi ședința, s-a ridicat să le replice acuzatorilor săi. L-a numit pe Boureanu „iresponsabil” pentru că vorbește de colaborare cu PSD și a calificat afirmațiile lui drept „inepții”. „În calitate de președinte al partidului, nu am mandatat pe nimeni și nu sunt la curent ca cineva să-și fi luat libertatea să negocieze cu PSD”, a spus premierul. Lui Antonescu i-a replicat că, acuzându-l de lipsă de legitimitate, îi jignește pe cei 1.200 de delegați care l-au ales președinte. Cât privește ideea republicii parlamentare, Tăriceanu s-a declarat convins că ea are „susținere consistentă în PNL”. Pe holuri, Mona Muscă și Valeriu Stoica, supărați că le-a fost dat cuvântul când sala era aproape goală, îl criticau și ei pe Tăriceanu. Stoica, aluziv la gruparea Patriciu-Tăriceanu: „Mi-e teamă că au dreptate cei care spun că ultimul capitol din istoria PNL va fi o simplă notă de subsol la istoria ingineriilor financiare ale tranziției”. Mona Muscă: „Mă tem că partidul va dispărea din fruntea politicii românești”.
Boc nu se coboară la „chestiuni mărunte”
Democrații evită să ofere o replică tranșantă declarațiilor făcute în cadrul congresului PNL București. Liderul PD Emil Boc susține că preocuparea lui și a partidului este de a îndeplini promisiunile electorale și nu de a da răspunsuri unor „chestiuni minore”. „Nu fac nici un fel de comentariu. Preocuparea de bază a PD rămâne realizarea programului de guvernare și a promisiunilor electorale. Celelalte sunt chestiuni minore”, a declarat președintele PD. De asemenea, Emil Boc consideră că nici renegocierea modului de funcționare al Alianței D.A. nu este un subiect căruia trebuie să i se acorde prea multă atenție. „Respect libertatea de exprimare a liberalilor, dar noi avem, așa cum am spus, alte preocupări”, a mai afirmat liderul PD. (M.Ș.)
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 21 Noi 2005 - 08:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10137&titlu=Liberalii_isi_scot_ochii_intre_ei