Puterea de control

(350 cuvinte în acest text)
(1101 afișări)  Tipărire

         Puterea de control

         Parlamentul European exercita un control democratic asupra activitatilor comunitare. In acest scop, poate constitui comisii temporare de ancheta. (S-a intamplat in cazul dosarului privind boala vacii nebune, cand ancheta Parlamentului a determinat crearea unei agentii veterinare europene in Irlanda).

         Parlamentul, Comisia Europeana si Consiliul

        Parlamentul are un rol cheie in investirea unei noi Comisii: aproba sau respinge numirea Presedintelui Comisiei, audiaza candidatii la postul de comisar in cadrul comisiilor parlamentare competente. Desi desemnarea acestora revine in sarcina guvernelor nationale, Parlamentul poate respinge colegiul comisarilor in ansamblul sau. Posibilitatea ca Parlamentul European sa  exercite acest drept l-a determinat in octombrie 2004 pe Jose Manuel Barroso sa modifice echipa propusa initial, in urma audierilor din comisiile parlamentare de specialitate.

        In plus, Parlamentul poate inainta o motiune de cenzura pentru a sanctiona Comisia Europeana. Este nevoie de o majoritate de 2/3 a deputatilor europeni pentru a adopta motiunea. Daca este adoptata, Comisia poate fi obligata sa demisioneze in bloc.

        Comisia prezinta in mod regulat rapoarte Parlamentului, cum ar fi: Raportul anual referitor la functionarea comunitatilor, Raportul anual privind implementarea bugetului etc.

        Un alt mod de a monitoriza activitatea celorlalte institutii este adresarea de interpelari scrise sau orale Comisiei si Consiliului Uniunii Europene, precum si angajarea de dezbateri in cazuri flagrante de incalcare a drepturilor omului, a democratiei si a statului de drept. Aceste dezbateri si interpelari duc de obicei la adoptarea de rezolutii.

        Parlamentul si Consiliul European

        La sfarsitul fiecarui summit al Consiliului European, care are loc, conform Tratatului, de cel putin doua ori pe an (de regula, pe langa summiturile din iunie si decembrie, alte doua reuniuni se desfasoara in martie si octombrie), presedintele Consiliului European transmite Parlamentului un raport cu rezultatele negocierilor (orientarile politice generale ale Uniunii) si lanseaza o dezbatere cu membrii Parlamentului. La inceputul fiecarui Consiliu European, presedintele Parlamentului European este invitat sa exprime punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta privind agenda intalnirilor.

  
[ Înapoi la Parlamentul European | Index secțiuni ]
Page created in 0.40685987472534 seconds.