Radiografia PSD semnată de Ion Iliescu [1]

Senatorul PSD Ion Iliescu apreciază, în scrisoarea trimisă liderilor PSD Mircea Geoană, Adrian Năstase și Miron Mitrea, că partidul se confruntă cu cel puțin trei categorii de crize, respectiv de identitate, de imagine și de comunicare și adresează un îndemn la unitate și solidaritate.

PSD are încă reale probleme în a fi perceput ca un adevărat partid social-democrat, atât ca urmare a acelor politici economice și sociale de esență neoliberală, promovate în perioada cât s-a aflat la guvernare - chiar dacă acestea erau în logica reformei - cât și din pricina "unora dintre liderii săi", care sunt considerați, pe drept sau pe nedrept, ca făcând parte din categoria "profitorilor tranziției", se arată în scrisoare.
"Modelul de societate promovat de dreapta este puternic discriminatoriu și inechitabil, iar PSD nu se prezintă în fața opiniei publice cu un model social alternativ", scrie Ion Iliescu. "Am pierdut, cel mai adesea prin neprezentare, bătălia ideilor, am cedat fără luptă spațiul dezbaterii publice reprezentanților dreptei politice și intelectuale, care acreditează ideea nelegitimității stângii românești. Nu am reușit marginalizarea celor care dau PSD imaginea de . Am greșit crezând că timpul va lucra în favoarea noastră, că oamenii îi vor uita pe corupții din partidul nostru, concentrându-se asupra corupților actualei puteri", afirmă IonIliescu.
Ion Iliescu precizează că au provocat nedumerire pozițiile contradictorii și lipsa de coordonare a liderilor PSD în legătură cu subiectul convocării Congresului extraordinar, cu prevederile statutare privind mandatul de doi ani al actualei conduceri, precum și încercările de "a pasa răspunderea" pentru aducerea lor în spațiul public, altora, inclusiv lui sau celor numiți generic "oamenii lui Iliescu".
Ion Iliescu mai spune că a-l ataca ori de câte ori emite o opinie a devenit "un fel de obicei pentru unii, iar pentru alții o plăcere". Senatorul precizează că pentru el partidul nu înseamnă un scaun, o funcție, ci un crez și un set de principii și valori morale, de la care nu va abdica. "De aceea, resping aprecierile la adresa mea și aluziile unora dintre membrii conducerii partidului, care, fără să dovedească performanțe personale și aderență sinceră la valorile morale și politice proprii social-democrației, nu se jenează să dea sentințe și să pună etichete", afirmă Iliescu. El mai spune că a regretat sincer anumite "excese de limbaj" în exprimarea unor opinii, precizând că esențiale sunt "preocuparea și îngrijorarea" sa în legătură cu "unele fenomene și tendințe negative" din viața PSD.
Ion Iliescu apreciază că persistența unui climat de suspiciune generalizată față de aceia care exprimă păreri diferite în PSD, cât și între membrii actualei conduceri subminează spiritul de unitate și de solidaritate, contravine intereselor partidului și îi afectează capacitatea de acțiune. Apelul la măsuri de disciplină "de tip cazon" este profund dăunător, iar încercările de intimidare prin amenințări cu excluderea din partid nu sunt doar contraproductive, ci și de natură să afecteze grav climatul de încredere și colegialitate, specific unei organizații fondate pe principii democratice.
"În virtutea experienței mele, îmi permit să vă dau un sfat: fiți mai prudenți în această privință! Astfel de atitudini pot avea un efect de bumerang. Nu riscați căderea în ridicol, încercând să vă impuneți autoritatea în partid altfel decât prin metode democratice și prin efortul de a instaura un climat favorabil în partid, destins și firesc", se mai arată în scrisoare.
Într-un partid de mărimea și de complexitatea PSD, toți vor trebui să se obișnuiască cu ideea că unele lucruri pot fi expuse în forme diverse, că pluralismul punctelor de vedere este categoric mai productiv decât "presiunile pentru aderarea necondiționată la o , care este departe de a fi gândită la fel de toți". Iliescu precizează și că este evident faptul că în PSD se profilează un curent de idei cu o mai pregnantă identitate de stânga, care dorește să se exprime, și că nu este în folosul PSD să inventeze obstacole în calea liberei exprimări.
Ion Iliescu consideră că din partid ar trebui înlăturate sau în orice caz marginalizate persoanele corupte sau vulnerabile în plan moral, și nu cei care exprimă păreri critice la adresa conducerii sau a unor stări de fapt aflate în flagrantă contradicție cu angajamentele sale.
"Dacă este să fim solidari, atunci să fim solidari în răspunderea noastră față de viitorul țării, al fiecăruia dintre cetățenii ei. Orice altfel de solidarități, mai ales solidaritate în eludarea unor slăbiciuni și erori ale PSD, nu vor avea sprijinul meu", afirmă Iliescu, adăugând că și-a asumat partea sa de contribuție atât la succesele, cât și la neîmplinirile partidului, pentru că nu fuge de răspunderile care îi revin.
Iliescu își exprimă convingerea că motivele demersului său vor fi înțelese, fiind al unui om care are, dincolo de ceea ce s-a întâmplat la Congres, are obligații și responsabilități atât față de viitorul PSD, al mișcării de stânga din România, cât și pentru continuarea proiectelor de dezvoltare durabilă a țării și de integrare în UE.
"Precum vedeți, departe de a fi o declarație de divorț, un act de ruptură, cele spuse de mine aici izvorăsc din dorința de a găsi împreună răspunsuri la problemele reale ale partidului, pentru a face astfel încât conducerea lui să funcționeze ca o adevărată echipă, unită, solidară, responsabilă. Doresc să ajut PSD să treacă peste această mult prea lungă căutare a echilibrului intern, care lasă în planul doi reconstrucția identitară și definirea proiectului politic al stângii social-democrate", precizează Iliescu.
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Oct 2005 - 08:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9503&titlu=Radiografia_PSD_semnata_de_Ion_Iliescu