Premierului Tăriceanu i-a sărit muștarul [1]

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat "foarte dezamăgit" de votul negativ acordat de majoritatea din Parlament asupra proiectului de buget al Educației, precizând că membrii PNL s-ar putea sătura de acest comportament, iar el ar putea să pună "frână" unor inițiative ale partenerilor de coaliție.

"Văzând ce s-a întâmplat la Comisia de învățământ, unde doar patru deputați PNL au avut curajul să susțină punctul de vedere al Guvernului, îmi pun, încă o dată, întrebarea: oare ceilalți, care au votat împotrivă, din partea majorității, consideră că bugetul este numai al Ministerului Finanțelor sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL să înceapă să se sature de aceste atitudini - care, uneori, încep să ne ridice probleme asupra încrederii pe care o putem avea în partenerii de guvernare - și s-ar putea să înceapă să adopte și ei același stil de comportament, lucru care sunt convins că nu le va cădea bine", a declarat, ieri, premierul Tăriceanu. El a arătat că bugetul propus de Guvernul majorității parlamentare ar trebui susținut de membrii acestei majorități.
"Îi las pe ei să decidă ce măsuri de sancționare ar trebui luate, deoarece eu nu pot juca permanent rolul celui care prezintă argumente pentru a-i împăca ori de câte ori se află în situații dificile, ca să constat, în final, că tot ei trebuie să tragă consecințele neplăcute. Au suficiente inițiative de care s-ar putea, la un moment dat, ca nici eu să nu mai fiu interesat, să le pun frână", a spus Tăriceanu.
Comisiile pentru Învățământ din Senat și Camera Deputaților au respins, joi, cu 17 voturi "pentru", 4 "împotrivă" și două abțineri proiectul de buget pentru Ministerul Educației pe anul 2006. Propunerea de respingere a aparținut președintei Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, PRM-ista Lia Olguța Vasilescu și a avut drept motivație faptul că ministrul de Finanțe, Sebastian Vlădescu, prezent la discuții, nu a putut accepta solicitările membrilor celor două Comisii de a majora bugetul Educației de la 3,7%, cât se acordă în prezent, la 5% sau chiar la 6% din PIB.
Cele patru voturi "împotriva" au aparținut reprezentanților PNL, în timp ce doi parlamentari PD s-au abținut. Ceilalți 17 parlamentari care au votat "pentru" respingere au aparținut PSD și PRM, dar și PD, PC și UDMR.

Boc așteaptă explicații
Liderul PD Emil Boc a declarat pentru Mediafax, că nu este nici o contradicție în Alianța PNL-PD sau în coaliție cu privire la alocarea unui buget mai mare Educației și a apreciat că premierul Tăriceanu ar trebui să spună în CNC al coaliției de luni la ce situații divergente se referă.
Boc a susținut că există un acord politic al Alianței și al coaliției pentru suplimentarea bugetului Educației pentru anul 2006, astfel încât acesta să fie mai mare decât cel pentru anul 2005 și cât mai aproape de nivelul de 5% din PIB.
Liderul PD a precizat că, luni, comisia comună PNL-PD va prezenta conducerii Alianței soluțiile pentru majorarea bugetului alocat MEC, pentru ca acestea să fie validate din punct de vedere politic. Emil Boc a mai spus că este "păcat" că discuția privind bugetul Educației a avut loc în comisiile parlamentare de învățământ înainte de a fi validate de conducerea coaliției soluțiile pentru suplimentarea bugetului MEC.

Nicolăescu îl face praf pe Miclea
Purtătorul de cuvânt al Alianței D.A., Eugen Nicolăescu, l-a acuzat, ieri, pe ministrul demisionar al Educației și Cercetării, Mircea Miclea, că a ieșit din "solidaritatea" miniștrilor.
Nicolăescu a declarat că "miniștrii Cabinetului trebuie să fie solidari și trebuie să își respecte cuvântul dat în fața primului ministru, că acesta este bugetul pe care și-l poate permite România astăzi".
"Ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a avut o poziție corectă. A propus Guvernului o variantă de buget, iar Guvernul a adoptat proiectul care este depus la Parlament. La nivelul Alianței D.A., am convenit că putem găsi surse bugetare pentru Educație și Cercetare, luând, în primul rând, din bugetele excedentare ale celor două Camere parlamentare și din alte instituții subordonate diverselor organisme ale statului", a explicat Eugen Nicolăescu. Potrivit acestuia, în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire a conducerii Alianței D.A., iar cu acordul ministrului Finanțelor vor fi aduse modificări bugetului.
"Modificările vor fi operate în consens și nu fac parte din strategia unui ministru sau altuia. Miniștri Cabinetului Tăriceanu sunt solidari între ei și respectă ceea ce au stabilit", a mai spus purtătorul de cuvânt al Alianței D.A.
Nicolăescu susține că îl apreciază pe Mircea Miclea, cu care a lucrat foarte bine, dar spune că acesta a considerat că poate să opteze pentru o altă variantă de lucru și a optat.
Ministrul Educației, Mircea Miclea, a declarat, miercuri, după audierile din Comisiile reunite pentru Învățământ, că nu va reveni asupra deciziei de a demisiona din funcție, chiar dacă bugetul alocat ministerului va fi majorat, considerând ca ar fi un gest imoral. El a arătat că poziția sa este fermă în ceea ce privește solicitarea de majorare de buget, considerând că este nevoie de 5% din PIB pentru a funcționa sistemul și pentru a face reforma în sistem.
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Oct 2005 - 06:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9475&titlu=Premierului_Tariceanu_i_a_sarit_mustarul