Bisericutele lui Basescu [1]

Demersurile lui Basescu au divizat si Alianta PNL-PD, dar si partidele. In cadrul acestora, parerile sint impartite, in ciuda faptului ca liderii incearca sa tina nemultumirile sub capac.

PNL si PD se vor duce la consultari la Cotroceni, cel mai probabil, ca partide separate si nu ca Alianta. Fapt evident dupa discutiile de ieri din cadrul Consiliului National al D.A., unde s-a decis ca fiecare partid sa isi stabileasca propria sa pozitie. „Nu mergem cu o pozitie comuna, pentru ca aceasta consultare se face cu fiecare partid parlamentar in parte”, a explicat liberalul Eugen Nicolaescu. Surse din cadrul Aliantei declara ca liderul democrat Emil Boc a propus sa se mearga separat la Cotroceni, iar liberalul Ludovic Orban i-a replicat ca pe Basescu l-au sustinut impreuna. In schimb, Puiu Hasotti a recomandat conducerii PD sa isi consulte propriii oameni, pentru a vedea ca nici ei nu sint de acord.

PNL, intre „nu“ si „nu stiu“

Liberalii sint ingrijorati de noua tema introdusa in dezbatere de Basescu. Pina in prezent, in PNL exista doua curente: cei care sint impotriva ideii, si cei care nu se pronunta inca, asteptind sa auda argumente. Pentru liberali, situatia este delicata, intrucit cei care se pronunta pentru unicameralism se declara impotriva pozitiei exprimate de Tariceanu si automat pro-Basescu. Pina acum, deschis in favoarea ideii nu s-a pronuntat decit Mona Musca, subliniind ca „bicameralismul este o traditie in Romania”, dar ca „un sistem unicameral ar fi mai eficient, mai rapid in decizii si mai putin costisitor”. Ea a apreciat ca „intotdeauna parlamentarii vor fi in favoarea bicameralismului”.

La PD, decizia e deja luata

In ceea ce priveste PD, lucrurile sint deja transate in ceea ce priveste introducerea votului uninominal si a parlamentului unicameral. „O decizie politica in acest sens s-a luat demult, deci membrii PD nu au cum sa fie surprinsi de aceasta idee. Nu exista impotrivire la sustinerea acestui proiect”, ne-a declarat presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu. Colegul sau, vicepresedintele PD Ioan Oltean, accepta totusi ca ar putea exista pareri contrarii in partid, dar spune ca „nu se va putea vorbi de o opozitie la introducerea unicameralismului”.

Lidelii UDMR asteapta la cotitura

Parerea UDMR este clara. In nenumarate rinduri, presedintele Marko Bela s-a declarat impotriva introducerii votului uninominal si a parlamentului unicameral, argumentind ca un asemenea sistem ar afecta puternic formatiunea pe care o conduce prin reducerea drastica a mandatelor care ar reveni UDMR. In schimb, UCM, formatiunea politica concurenta UDMR in cadrul comunitatii maghiare, va sustine un proiect de introducere a sistemului legislativ unicameral. „Un parlament cu o singura Camera ar fi de preferat celui actual, care practic functioneaza la fel. In ceea ce priveste votul uninominal, noi am prefera un sistem mixt”, ne-a declarat Szilagyi Zsolt, vicepresedintele UCM. Proiectele UCM ar putea fi introduse in parlament prin reprezentantul radicalilor maghiari din UDMR, deputatul Toro T. Tibor.

PSD vorbeste pe doua voci

In chestiunea parlamentului unicameral, PSD vorbeste pe mai multe voci. Oficial, Mircea Geoana a recunoscut ca, desi exista o decizie de sustinere din partea Biroului Permanent al PSD, aceasta nu este definitiva. Pentru ca mai este nevoie de „o validare din partea Comitetului Executiv si a Consiliului National”, alte doua foruri de conducere ale PSD. Exista insa si voci care sint contra. Ion Iliescu, de exemplu, s-a declarat impotriva acestei idei. La fel si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Intimplator sau nu, impotriva unicameralismului s-au manifestat in general toti cei din „garda veche” a partidului: Antonie Iorgovan, Adrian Paunescu, Rodica Stanoiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila.
Publicat de : Raul Balogh, L.C.
Data publicării: 20 Sep 2005 - 08:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8070&titlu=Bisericutele_lui_Basescu