PSD s-a consolat cu pierderea sefiei la Camera [1]

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a confirmat ieri, in cadrul intalnirii cu tinerii social-democrati, ipoteza conform careia functia lui Adrian Nastase nu mai poate fi salvata, in timp ce la Senat acest lucru este cu putinta.

„La cum se deruleaza lucrurile in momentul de fata, greu vom putea crea o bresa, la Camera cel putin. La Senat s-ar putea sa fie mai usor“, a avertizat liderul grupului PSD de la Camera. Argumentul sau se bazeaza de altfel pe numaratoarea votului reprezentantilor minoritatilor de la Camera, in numar de 18, care lipsesc la Senat.

La aceasta diferenta se adauga sustinerea PRM oferita lui Vacaroiu in timp ce la Camera grupul PRM a fost slabit prin plecarea celor 14 parlamentari din gruparea Ciontu.

Matematic, Hrebenciuc a aratat ca e greu sa recuperezi prin aranjamente de culise la Camera cele 32 de voturi pe care Coalitia le are in avantaj, in timp ce la Senat sunt doar doua voturi diferenta.

Dedesubturile caderii asteptate ale lui Nastase sunt de cautat insa si in relatiile de putere din interiorul PSD. Nastase insusi a dezvaluit intr-o sedinta a Biroului Permanent a partidului ca stie de complotul pus la cale de Mircea Geoana si Miron Mitrea impotriva sa.

Ieri, in timpul unei intalniri informale cu presa, el a facut pe victima actualei puteri, dar a atras atentia propriilor sai colegi de partid ca daca nu va avea sustinere sa ramana presedinte al Camerei isi va investi energia in activitatea din interiorul PSD.

Acest lucru poate suna si ca o amenintare la adresa celorlalti doi lideri ai partidului.

Ion Iliescu s-a dovedit ieri un avocat impatimit al celor doi presedinti de Camera, chiar daca Adrian Nastase, prezent si el la deschiderea clubului tineretului social-democrat de la sediul PSD Bucuresti, nu i-a strans mana la plecare.

Iliescu a caracterizat calendarul Puterii drept „atitudine agresiva a noii Puteri, a Aliantei fata de Opozitie, intoleranta fata de Opozitie“.

„Actiunea concreta impotriva celor doi presedinti dovedeste o maniera primitiva de a aborda lucrurile, antidemocratica si anticonstitutionala“, si-a continuat atacul fostul presedinte.

Iliescu a argumentat ca apartenenta politica diferita a presedintilor celor doua Camere fata de putere este regula, iar exceptia este absenta coabitarii politice.

Nici Iliescu nu a uitat sa aduca exemplul Bulgariei, foarte indragit de PSD. Faptul de a nu accepta coabitarea „este anormal si dincolo de regulile democratice“, sustine fostul presedinte.

Si pentru ca era doritor de vorba, Iliescu a tinut o istorie a tolerantei pe care el si partidul sau ar fi manifestat-o fata de Opozitie de-a lungul anilor. Prin contrast, Iliescu constata la Putere „lipsa de apetit pentru dialog, pentru comunicare, pentru conlucrare“ cata vreme „presedintele Basescu ar trebui sa fie primul promotor al unei asemenea practici“.

Iliescu nu crede ca masurile extreme promise de PSD sunt o solutie realista, dar spune ca nici nu incape vorba ca regulamentul va fi atacat la Curtea Constitutionala. „Vreau sa-i ajutam pe oamenii Puterii sa nu se compromita“, si-a justificat Iliescu pozitia drept generozitate.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 02 Sep 2005 - 08:42
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7458&titlu=PSD_s_a_consolat_cu_pierderea_sefiei_la_Camera