„Nu judec eu cât e de sărac și cât e de cinstit dl. Mitrea” [1]

Ați spus, în repetate rânduri, după Congresul PSD, că nu vă doriți nici o funcție de conducere în partid. Care este relația dumneavoastră cu Partidul Social Democrat?

- Ați spus, în repetate rânduri, după Congresul PSD, că nu vă doriți nici o funcție de conducere în partid. Care este relația dumneavoastră cu Partidul Social Democrat?

- În ciuda unei concluzii care se desprindea din analiza pe care am făcut-o la Consiliul Național din mai 2005, am rămas membru de partid, sunt senator al PSD și am acceptat să rămân lider al grupului PSD din Senat.
- Puteți spune, în acest moment, că priviți PSD din exterior?
- Mai mult decât din exterior. Acest lucru, această distanțare, dacă doriți, îmi oferă o perspectivă mai cuprinzătoare. M-am retras din mijlocul structurilor executive, dar, pentru că sunt membru al partidului, particip la acțiunile organizației din care fac parte și, ceea ce este la fel de important, la dezbaterile din Parlament.
- Formula de trio a conducerii PSD, Geoană – Mitrea – Năstase, vi se pare funcțională?
- A fost un Congres, care este forul suprem al unui partid, iar delegații au ales o conducere, așa că această conducere are acum răspunderea pentru felul în care gestionează activitatea PSD. Din acest punct de vedere, eu nu pot decât să respect decizia Congresului și structurile de conducere pe care le-a creat acesta.


Stenogramele prefabricate


- Totuși, în ședințele grupului parlamentar, în spatele ușilor închise, sunteți foarte dur.
- Nu e adevărat! Ceea ce s-a relatat în presă este deformat. La ședința de grup senatorial de luni am discutat despre sesiunea extraordinară, despre intențiile Alianței de a modifica Regulamentele celor două Camere. Legea fundamentală stabilește structura și funcțiunile celor două Camere, ce reprezintă Birourile Permanente, președinții și cum se aleg aceștia. Nici un alt act legislativ, cu atât mai puțin un Regulament, nu se poate substitui Constituției. Despre asta am discutat, despre felul în care pot să riposteze grupurile PSD la această încercare a Alianței de a încălca în mod grosolan Constituția. În contextul acestei discuții, mai mulți participanți au subliniat nevoia de solidaritate a membrilor PSD și a conducerii, în fața unei ofensive agresive a actualei puteri. Eu am spus că, din păcate, această solidaritate politică a fost subminată încă de la Congres, prin ruperea consensului care se construise în partid, în privința unei anumite formule de conducere, că în urma acestei rupturi apar și unele sechele. La asta m-am referit, și nu numai eu, subliniind nevoia unei riposte solidare, care să treacă dincolo de unele animozități. Pentru că, până la urmă, nu e vorba de cele două personalități din fruntea Camerelor, ci de partidul cel mai mare, care reprezintă stânga în politica românească. Asemenea practici, inclusiv toate aceste campanii cu stenograme inventate, fabricate, prefabricate, sunt reprobabile și de neacceptat într-o democrație... Am auzit că dl. Gușă a spus că stenogramele au fost făcute ca să fiu eu informat cu ce se întâmplă în partid, că făceam eu un fel de spionaj, că veneau membri ai conducerii partidului să mă informeze. Mie îmi sunt străine asemenea practici obscure, subterane și am respins totdeauna asemenea mentalități în gândire, care se acomodează cu lipsa de moralitate a vânzării de informații, spre exemplu.


Atitudini neloiale în PSD


- Relatările din presă spuneau totuși că ați fost extrem de dur cu actuala conducere a PSD.
- Cineva din grupul senatorial a oferit informația deformat. Presa, care altminteri face un mare serviciu, acela de a informa opinia publică, atunci când apelează la formule subterane, obscure, face un mare deserviciu atât ei, cât și rolului pe care trebuie să-l aibă în societate, face un mare deserviciu democrației! Toți aveau sentimentul că, fiind într-un colectiv de colegi, pot să exprime mai deschis niște lucruri și fără să cântărească fiecare cuvânt. După experiența nefericită a așa-ziselor stenograme, să fie încă în PSD oameni care vehiculează informații deformate este, cel puțin pentru mine, o decepție... Asta m-a și impresionat neplăcut când am revenit în partid: după câteva ședințe, am constatat că ceea ce discutam în cadru intern devenea obiect de informație publică. Nu înseamnă să nu fii transparent în relația cu societatea, dar de o manieră structurată, coerentă, nu cu lucruri prezentate unilateral, subiectiv, deformat. Asta subminează încrederea reciprocă și pune obstacole în calea comunicării deschise.
- Unde vi se pare că apare lipsa de solidaritate la nivelul conducerii partidului?
- Încep să apară poziții diferite după ce se convine asupra unui anumit mesaj. Diferențele sunt firești, țin de natura umană. Dar, când oamenii încep fiecare să se gândească cum anume să câștige dintr-o comunicare unilaterală sau deformată cu presa, asta subminează încrederea reciprocă și solidaritatea.
- Asta e singura problemă cu care se confruntă PSD?
- Este doar un aspect, probleme sunt mai multe. Eu respect decizia unui Congres și structura de conducere a PSD. Nimeni nu-și poate permite să facă abstracție de așa ceva. În același timp, părerile mele vreau să le comunic eu, într-un cadru corespunzător.
- Ați avut, până acum, sentimentul că actuala echipă de conducere încearcă să vă marginalizeze?
- Asta s-a întâmplat la Congres, într-un anumit context, care abia acum este perceput, mai ales prin consecințele sale. Ca urmare, acum se încearcă, și din partea unor oameni de conducere, și din partea multor oameni din partid, o reluare a comunicării, pe care nu vreau s-o resping.


Corupții nenumiți


- V-am întrebat asta pentru că, în urmă cu două săptămâni, Miron Mitrea declara că modelul „sărac și cinstit” nu mai e valabil pentru PSD.
- Nu judec eu cât e de sărac și cât e de cinstit dl. Mitrea. Nu am înțeles ce vrea să spună cu asta. E o vorbă populară, la care eu am făcut apel, care nu se regăsește doar la români. Italienii au o formulă similară - „poveri, ma onesti”. Omul de bun-simț crede acest lucru: „Mai bine să fii cinstit și curat decât să te îmbogățești pe căi necinstite”. Adică de ce n-ar avea valoare în societatea noastră o asemenea formulă de gândire sănătoasă? Eu cred că are valoare deplină. Noi nu vrem să trăim în sărăcie, vrem să creăm un cadru de echitate socială, pentru ca toți cetățenii să-și poată pune în valoare calitățile și să trăiască mai bine. Asta este gândirea fundamentală a unui social-democrat. Așa că nu văd de ce un fost militant sindical, actual lider social-democrat, ar fi deranjat de o asemenea formulă.
- Cât ați fost la Cotroceni, ați vorbit despre corupția din PSD fără să faceți vreo nominalizare. Dacă ați fi făcut-o, poate că PSD s-ar fi curățat și n-ar mai fi pierdut alegerile. Vă reproșați acum acest lucru?
- Nu-mi puteam permite să nominalizez. Nu-și poate permite nimeni, persoană publică, șef de stat și oricine altcineva. E o chestie care ar trebui să aibă suportul unei cercetări judiciare, ca să poată să spună că „ăla s-a îmbogățit pe căi necinstite”. Eu n-aveam asemenea instrumente și nu puteam să fac așa ceva. Dar, când fenomenul ca atare era perceput acut în societate, asta mă obliga să avertizez asupra acestui pericol.
- Nici în discuțiile private n-ați făcut nominalizări?
- Asta e o altă treabă. Privat, am avut multe discuții, unele cu ecou, altele fără.


Nevoia de stânga în România


- Simțiți că mai aveți de oferit ceva partidului?
- Da, și nu doar partidului, ci și societății românești. Mai am încă multe de spus și de făcut. De aceea am afirmat că nu mă retrag la pensie din viața publică și politică și am acceptat să fiu senator.
- În planurile dvs. de viitor intră o construcție politică cu Petre Roman? Ce e cu acest pol social-democrat și cum l-ați recuperat, după atâta timp, pe Roman?
- Vom mai avea prilejul să vorbim și despre asta. E o idee mai generală, nevoia de stânga în politica românească și de afirmare a stângii, de creare a unei tribune de afirmare a oamenilor de stânga din România, mai ales a intelectualității de stânga din România, care nu prea e prezentă în viața publică, deși, fizic, ea există într-un număr covârșitor.
- Mai e loc pe stânga pentru un nou partid?
- Nu despre asta e vorba, despre o nouă formațiune politică, ci de a gândi un cadru de afirmare și de prezență a unor forțe de stânga și a unor oameni de stânga în spațiul public, în dezbaterea publică.
- Mâine (astăzi – n.red.) veți avea o lansare de carte. Va fi un eveniment politic?
- Va fi un eveniment editorial, în primul rând. Lansarea va avea loc la orele 12.30, la Librăria Mihail Sadoveanu, lângă Scala. „Viața politică între violență și dialog” este o carte într-adevăr politică, care se referă la o perioadă dramatică, tensionată din viața țării – primul an de după Revoluție. E vorba despre tendința generală de exprimare a opiniilor și intereselor unor grupuri sociale prin forme violente de manifestare și încercarea noastră de a răspunde prin dialog politic, pentru a detensiona această stare de lucruri, într-un moment politic important pentru clădirea noii democrații, pe fundalul unei perioade foarte tulburi. Am reeditat această carte pentru că am asistat în această primăvară la o campanie deșănțată de reanimare, de pe poziții extrem de partizane și de neadevărate, a unor teme ale Pieței Universității, a sloganurilor din acea perioadă, de contestare a Revoluției, cu tot felul de aberații, de povești despre lovituri de stat. Constat, la 16 ani de la Revoluție, renașterea unor stări de spirit, reluarea unor sloganuri, teme prezente și atunci și e regretabil să constat lipsa de evoluție în gândirea unor oameni.
- Pe cine ați invitat la lansare?
- E, înainte de orice, o invitație pentru toți cei doritori să participe la acest eveniment. Vor prezenta cartea Răzvan Theodorescu, Petre Roman și Sorin Botnaru, toți trei oameni care au fost prezenți activ în spațiul public,în toată perioada care formează obiectul cărții.
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Aug 2005 - 06:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7347&titlu=&_#8222_Nu_judec_eu_cat_e_de_sarac_si_cat_e_de_cinstit_dl__Mitrea&_#8221_