Românii să urmeze exemplul Bulgariei! [1]

Războiul, purtat de la o vreme pe față, dintre președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu, fără a fi o noutate în viața politică românească ridică numeroase semne de întrebare, cele mai grave fiind legate de posibila afectare a integrării României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.Agenția A.M. Press a realizat un sondaj de opinie pe această temă.

Radu Câmpeanu, senator PNL:
"Cred că disputele politice dintre șeful statului Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu nu sunt deloc bune pentru integrarea României în Uniunea Europeană. Aș vrea să-l invit pe președintele Băsescu să se gândească cum s-au rezolvat problemele în Bulgaria, sub ochii noștri. Ei erau într-o criză politică reală, nu ca la noi fățișă, și au ajuns ca într-o lună și jumătate să rezolve totul doar prin discuții înțelepte, care slujesc interesele naționale, nu meschinării de partid. Sunt de părere că exemplul Bulgariei trebuie urmat și de politicienii noștri, deoarece aceste dispute artificiale ale președintelui la televizor față de premier sunt inutile și dăunătoare nu numai situației interne, ci și integrării europene".

Mircea Geoană, președinte PSD:
"Orice tensiune care afectează stabilitatea politică din România este dăunătoare pentru mersul reformei și riscă să deraieze bunul mers al integrării".

Romeo Raicu, vicepreședinte PD:
"Dacă țineți minte, în momentul în care am vrut să declanșăm alegerile anticipate, oficialii europeni au declarat că nerespectarea obligațiilor și a calendarului integrării poate duce la amânarea aderării țării noastre. Evoluțiile politice, alegerile anticipate sau remanierea nu reprezintă un pericol pentru țara noastră".

Dan Ioan Popescu, președinte PSD București:
"În mod cert, tensiuniile și neînțelegerile afectează integrarea României. Nu este vorba numai de oficialii de la Bruxelles, ci și de oamenii de afaceri și în general de cei care urmăresc viața politică din România. Vreau să vă spun că presa și viața politică din România sunt foarte atent monitorizate în cercurile occidentale".

Corneliu Ciontu, președintele Partidului Popular:
"Fără discuție, nu este de bun augur acest război dus prin intemediul media, în loc să aibă loc o discuție deschisă și sinceră între ei. Este un mare deserviciu adus imaginii României și o notă proastă adusă politicii românești".

Lucian Bolcaș, vicepreședinte PRM:
"Și președintele și premierul pun în pericol integrarea europeană a României, nu numai prin războiul dus pe față între cei doi".

Verestoy Attila, liderul grupului parlamanetar UDMR din Senat:
"Nu cred că UE este interesată de luptele politice dintr-o țară în curs de aderare. UE are în vedere monitorizarea obiectivelor care trebuie realizate și la care România s-a angajat. Această întrebare a fost ridicată și când s-a pus problema alegerilor anticipate și nici acestea nu au influențat decizia Comisiei Europene".

Puiu Hașotti, senator PNL:
"În primul rând, nu cred că discuțiile dintre președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu pot fi catalogate drept un război. Au existat divergențe și în guvernarea precedentă, când erau la guvernare doar două formațiuni politice, dar acum când sunt patru partide? În consecință, nu cred că este vorba de un conflict, ci de nuanțe exagerate prea mult. Evident că nu este favorabil pentru România să existe o anumită instabilitate politică, însă, până una-alta, nu trebuie dramatizate lucrurile".

Mircea Ionescu Quintus, președinte de onoare al PNL:
"Sunt altele problemele... Dacă numai de asta ar depinde integrarea noastră în Europa, intrăm în Europa sigur" .
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Aug 2005 - 08:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7026&titlu=Romanii_sa_urmeze_exemplul_Bulgariei_