La PD s-a deschis sezonul de racolari [1]

Opt luni s-a abtinut PD sa nu recruteze primari de la alte partide, dar pana la urma nu a mai rezistat. Joi, filiala PD din Caras-Severin, condusa de vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, a primit un grup masiv de primari care dezertau de la PSD, plus unul de la conservatori.

Actiunea vine la doar cateva zile dupa ce presedintele PD, Emil Boc, anunta ca va propune o lege pentru stoparea migratiei alesilor locali. Cat a fost in opozitie, PD a fost partidul cel mai afectat de campania de racolari dusa de PSD. Odata ajuns la putere, PD a anuntat ca blocheaza orice primire in partid pe o perioada de sase luni, dar se pare ca, o data ce acest termen a trecut, s-au deschis si portile pentru dezertori. Ieri, presedintele PD, Emil Boc, sustinea ca nu stie nimic despre actiunea din Caras-Severin si va discuta aceasta situatie luni, la sedinta Biroului Permanent National al PD.
PSD: O migratie limitata
Dupa ce, in urma cu cateva luni, organizatia PD Caras-Severin se plangea ca PSD incearca sa-i racoleze oamenii, aceeasi filiala democrata se lauda acum ca a reusit sa "fure" sase primari, un viceprimar si mai multi consilieri locali de la PSD. Gheorghe Neicu, primar la Anina, si colegii sai din cinci comune severinene au trecut, joi, in tabara democrata. PD Caras-Severin sustine chiar ca unii primari s-au inscris in partid cu organizatii cu tot, ceea ce a facut ca filiala democrata sa cunoasca o crestere de la 6.824 de membri in mai 2005 la peste 8.000 in prezent. Dezertarile social-democratilor s-au facut, evident, fara stirea partidului. Conducerea PSD Caras-Severin habar n-are de plecarea primarilor respectivi. Presedintele PSD Caras-Severin, deputatul Ion Mocioalca, sustine ca nu a primit nici o demisie, dar nu exclude totusi aceasta varianta. In acest ultim caz, Mocioalca este convins ca eventualii demisionari au fost obligati, sub o forma sau alta, sa ia o astfel de decizie. Potrivit liderului social-democrat, in disputa dintre PNL si PD pentru racolarea primarilor, "castig de cauza are cel ce imparte banii", aluzie evidenta la presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, care este si lider al organizatiei locale a PD. Si daca seful ierarhic habar n-are de plecarea unor membri de marca ai PSD Caras-Severin, conducerea centrala cu atat mai putin. Secretarul executiv pe probleme organizatorice al PSD, Ciprian Holhos, nu are "nici o raportare de plecari din partid". "Eu intelesesem ca PD este un partid foarte serios si nu accepta sa foloseasca astfel de metode si nici fosti pesedisti", a ironizat Holhos. El sustine ca PSD are in continuare 600.000 de membri, "plus/minus" un numar inca nedefinit, care urmeaza sa fie stabilit dupa finalizarea "recensamantului" in curs. Noile evidente tin cont nu numai de numarul de membri, ci mai ales de calitatea lor, pentru ca - potrivit noilor directive din PSD - "puterea unui partid nu e data de numarul membrilor, ci de cat de activi sunt acestia", dupa cum preciza Holhos. Nici presedintele PSD, Mircea Geoana, nu e prea ingrijorat de "dezertarile" de la Caras-Severin, de care a aflat chiar de la Mocioalca si pe care le pune pe seama slabiciunilor de moment ale filialei social-democrate date nu numai de schimbarile de presedinte, ci si de plecarea lui Ioan Talpes din partid. "Este o migratie limitata. Lumea a rezistat remarcabil de bine comparativ cu perioada 1997-2000, cand a fost dezastru", considera Geoana.
PNL, "rezervat" cu recrutarile
Liberalii au contabilizat si ei destule achizitii politice de la castigarea alegerilor in 2004, atat la nivel local, cat si in plan central. Desi sustin ca nu au inca o situatie centralizata a alesilor locali care au optat pentru liberalism in ultima perioada, lideri ai PNL estimeaza ca aproximativ 60 de primari din toata tara au trecut in barca puterii. Acestora li s-au adaugat si multi consilieri de la sate, comune, orase sau judete, astfel incat randurile reprezentantilor liberalilor din administratie s-au ingrosat simtitor. Cu toate acestea, mai-marii principalului partid de guvernamant spun ca numarul celor care s-au inscris in formatiune nu este nici pe departe la fel de mare precum cel al primarilor, consilierilor si parlamentarilor pe care PSD i-a racolat din opozitie in perioada 2000-2004. Mai mult, chiar si dupa instalarea la guvernare, PNL a mai pierdut cativa edili si consilieri, care au parasit partidul nemultumiti de modul in care el este condus de actuala echipa. In orice caz, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, afirma ca liberalii nu urmaresc astfel de recrutari de personal si ca le-a recomandat chiar presedintilor de organizatii judetene sa fie extrem de retinuti cu admiterea in partid a alesilor PSD.

In iunie 2001, PSD furase deja 73 de primari PD
Acum circa patru ani, in septembrie 2001, un studiu al Institutului pentru Politici Publice arata ca, pana in luna iunie a acelui an, peste 22% din alesii locali isi schimbasera partidul, iar 82% din acesti migratori s-au dus la PSD. In iunie 2000, PD avea 484 de primari, iar la un an dupa alegeri, 73 dintre acestia au ajuns la PSD. O plecare spectaculoasa a fost cea a liderului PD din Constanta, Stelian Dutu, care a plecat din PD cu intreaga organizatie judeteana si 23 de primari. Spre finele anului 2002 existau judete unde primarii erau aproape 100% in barca PSD, ca de exemplu Hunedoara sau Olt. La nivel national, PSD detinea deja majoritatea consiliilor judetene.
Publicat de : A. M., Bogdan COSTAC
Data publicării: 20 Aug 2005 - 07:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6938&titlu=La_PD_s_a_deschis_sezonul_de_racolari