Campanie electorală perpetuă [1]

Este de neexplicat opacitatea celor mai mulți politicieni la semnalele pe care le emit, mai tot timpul, analiști, sociologi, psihologi, gazetari asupra necesității de a se face "pauze" în campania electorală în care se află angajați, ca și cum alegerile ar fi iminente.

Se pare că amintiții politicieni nu-și dau seama că s-a ajuns la suprasaturație în materie de confruntări publice și că, în consecință, electoratul reacționează previzibil, adică sporește cantitatea de lehamite pe cap de alegător.
Majoritatea politicienilor, aflându-se într-o permanentă campanie electorală, uită că nu critica trecutului și nici promisiunile pentru viitorul mai mult sau mai puțin apropiat îi interesează, în cel mai înalt grad, pe potențialii votanți, ci gestionarea adecvată a treburilor țării de către cei aleși anul trecut, începând cu primăriile și consiliile locale din comune și terminând cu Parlamentul și șeful statului. Au fost aleși să facă treabă.
Dacă ținem seama numai de criticile și contracriticile emise în această săptămână de către președintele țării și de către primul-ministru constatăm că ambilor li se pot adresa numeroase reproșuri pe deplin justificate în legătură cu modul în care își fac datoria. Amestecul neconstituțional al șefului statului în "bucătăria" guvernului și amestecul șefului Executivului în domenii care aparțin exclusiv Parlamentului (de fapt, substituiri de roluri) reprezintă una dintre formele cele mai nocive de continuare a campaniei electorale.
Atenția nu mai este concentrată pe soluții, pe priorități economice și sociale, ci pe modalitățile de câștigare a capitalului electoral. Mai-marii țării se întrec nu pentru a rezolva mai bine cerințele oamenilor țării (adică, să-și îndeplinească promisiunile electorale rezumate de sloganul "Să trăiți bine!"), ci pentru a-și consolida pozițiile personale, pentru a-și asigura o imagine cât mai atrăgătoare. Din pricina excesului (cum mai remarcam) rezultatele sunt, de regulă, contrare așteptărilor. Se adâncește falia dintre politicieni și electorat.
Ce ecou poate să aibă, bunăoară, critica erorilor reale sau imaginare ale precedentei guvernări după opt luni de bâlbâieli decizionale ale actualei Puteri în aproape toate domeniile care îi interesează, cu adevărat, pe cetățeni? Zarva care se face în legătură cu stenogramele de la reuniunile conducerii PSD este unul dintre numeroasele exemple de deturnare a atenției de la temele majore ale zilei în vederea acumulării unui ipotetic capital politic (citește: electoral). Presupunând chiar că este ceva de criticat extrem de sever în maniera în care unii lideri ai PSD au înțeles - când dețineau ei puterea - să se ocupe de treburile țării, tot nu se justifică încrâncenarea, ajunsă la paroxism în această săptămână, în combaterea adversarului politic. Ce justifică încercările furibunde de slăbire a forței Opoziției?
Primul-ministru n-a găsit ceva mai important de a reproșa coaliției guvernamentale decât "întârzierea" în derularea acțiunii anticonstituționale de schimbare a președinților celor două Camere parlamentare și a președințilo PSD din 17 consilii județene. Convocarea unei sesiuni extraordinare consacrate exclusiv modificării reglementărilor în temă, astfel încât să permită atingerea amintitului scop arată până unde s-a ajuns în ceea ce putem să numim - fără teama de a comite erori - vendeta politică. Incapacitatea de a considera, în fapt, nu în vorbe, Opoziția drept partener în slujirea interesului public (a interesului național), transformarea competiției politice într-o luptă oarbă împotriva celui considerat adversar reprezintă, pe fond, un derapaj grav de la principiile și regulile jocului democratic. Se crează, astfel, premisele destabilizării politice a țării, cu toate consecințele care decurg de aici inclusiv în privința integrării României în Uniunea Europeană.
Nu sunt premise prea optimiste pentru petrecerea, în liniște, nici a acestui final de săptămână. Am dori să ne înșelăm. Iată, coincidența face ca în ziua în care a fost scris acest editorial să apară într-un cotidian următoarea cugetare "nu trebuie să ne ferim, mai ales, de politicienii incapabili, ci de cei capabili de orice".
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 20 Aug 2005 - 07:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6933&titlu=Campanie_electorala_perpetua